ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φυτεύουν δέντρα εκτός... κλίματος - Ακατάλληλα δέντρα για τη Θεσσαλονίκη είναι οι φλαμουριές & οι ιπποκαστανιές...


Στις δεντροστοιχίες του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν 38.072 ζωντανά δέντρα, που ανήκουν σε πάνω από 75 διαφορετικά είδη. Μπορεί το Παρίσι να είναι ολάνθιστο από τις ιπποκαστανιές, στη Θεσσαλονίκη όμως που το υψόμετρο είναι χαμηλότερο, οι ιπποκαστανιές της Βασιλίσσης Ολγας ξεραίνονται κάθε καλοκαίρι. Αντίστοιχα και οι φλαμουριές της Λαμπράκη παρουσιάζουν εικόνα... μαρασμού, καθώς ούτε οι καταστηματάρχες φροντίζουν ώστε να ποτίζουν τα όμορφα δέντρα.

Η τελευταία απογραφή που έγινε από το ΑΠΘ στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Συνεργασία 2011», έδειξε ότι στις δεντροστοιχίες του δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν 38.072 ζωντανά δέντρα, που ανήκουν σε πάνω από 75 διαφορετικά είδη. Υπάρχουν επίσης 1.257 νεκρά άτομα, που πρέπει να απομακρυνθούν και 2.746 κενές θέσεις. Τα δέντρα της πόλης δεσμεύουν πάνω από 6.000 τόνους άνθρακα τον χρόνο, ενώ η οικονομική τους αξία -το όφελος δηλαδή που προσφέρουν- ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται μικροί και παλιότερες έρευνες του ΑΠΘ έδειξαν ότι αντιστοιχούν μόλις 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέταξε την Αθήνα στην 4η από το τέλος θέση με μόλις 0,96τ.μ. ανά κάτοικο. Την ίδια ώρα πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή έχουν υπερβολική τσιμεντοποίηση, όπως η Τιχουάνα στο Μεξικό και το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ, βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.Τα δέντρα δεσμεύουν πάνω από 6.000 τόνους άνθρακα τον χρόνο

Στις πρώτες θέσεις είναι το Εντμοντον του Καναδά και το Μάντισον των ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 τ.μ. πράσινου.

Στο πλαίσιο ημερίδας που θα γίνει την Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προσεγγίσεις και Μέθοδοι Προσαρμογής των Πόλεων στην Κλιματική Αλλαγή», θα παρουσιαστεί το ηλεκτρονικό μητρώο δέντρων των δεντροστοιχιών του δήμου.

Εικόνα μαρασμού παρουσιάζουν οι φλαμουριές που έχουν φυτευθεί στην πόλη

«Είναι ήδη έτοιμο το λογισμικό για τη διαχείριση του αστικού πράσινου στον δήμο Θεσσαλονίκης. Με μια απλή κίνηση μπορεί κανείς να δει τα 106 διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε δέντρου, όπως επίσης σε ποιο σημείο της πόλης έχει φυτευτεί ποιο είδος», δήλωσε στο «Εθνος» η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη.
Το όφελος που προσφέρουν τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα

Στη διάρκεια των 31 μηνών του προγράμματος, έγινε προσπάθεια να αξιολογηθεί η απόδοση και η βιωσιμότητα του αστικού πράσινου του δήμου, ενώ στην ημερίδα θα κατατεθούν προτάσεις με στόχο την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή.

«Κάτω από τις ακραίες πληθυσμιακές συνθήκες που επικρατούν στα αστικά κέντρα, τα τελευταία χρόνια γίνεται επιτακτική η ανάγκη της ανάπτυξης της επιστήμης της Δασοκομίας Πόλεων.

Από τις αρχές της υιοθετείται η αντίληψη ότι η επίτευξη υγιών αστικών οικοσυστημάτων είναι δυνατή μόνο όταν περιληφθεί η αστική βλάστηση στη διαδικασία σχεδιασμού των πόλεων, καθώς συνεισφέρει στην ανύψωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης, αλλά και της κοινωνίας συνολικά», ανέφερε η κ. Τσιτσώνη.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr
Φυτεύουν δέντρα εκτός... κλίματος - Ακατάλληλα δέντρα για τη Θεσσαλονίκη είναι οι φλαμουριές & οι ιπποκαστανιές... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: