ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαική Επιτροπή: Ως το 2016 τα μέτρα για γάλα & οπωροκηπευτικά


Έως 29 Φλεβάρη 2016 τα μέτρα Κομισιόν για γάλα και ως 30 Ιούνη 2016 για φρούτα και λαχανικά.
Η Κομισιόν έχοντας λάβει υπόψη της τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ΕΕ αποφάσισε επίσημα να παρατείνει τα μέτρα στήριξης στους κλάδους του γάλακτος και των οπωροκηπευτικών. Τα μέτρα για το γάλα ξεκινάνε από 1η Οκτωβρίου, ενώ για τα φρουτολαχανικά από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Τα μέτρα για το γαλακτοκομικό κλάδο αφορούν τη δημόσια αγορά (παρέμβαση) και την ιδιωτική αποθεματοποίηση (PSA) τόσο για βούτυρο όσο και για αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη (SMP). Τα μέτρα αυτά ήδη ισχύουν και κανονικά τελείωναν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Τώρα θα ξεκινήσουν ξανά από 1η Οκτωβρίου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016, με σκοπό να αποφύγουμε διατάραξη της αγοράς (για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η παρέμβαση είναι συστηματικά ανοικτή κάθε χρόνο από 1η Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου). Η ιδιωτική αποθεματοποίηση (για την οποία δεν υπάρχουν αυτόματες ημερομηνίες) επίσης θα παραταθεί έως 29 Φεβρουαρίου 2016.»

Για τα φρούτα και τα λαχανικά η Κομισιόν πρότεινε να παραταθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 τα μέτρα που κανονικά τελείωσαν στις 30 Ιουνίου 2015, καλύπτοντας τις κύριες ομάδες οπωροκηπευτικών (συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων και των νεκταρινιών) που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αποσύρσεις προϊόντων για δωρεάν διανομή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και για άλλους σκοπούς (για ζωοτροφή, κομποστοποίηση, απόσταξη) καθώς και η λεγόμενη «μη συγκομιδή» και τα μέτρα «πρώιμη συγκομιδή».

Οι ποσότητες θα διατεθούν στα κράτη μέλη που εξήγαγαν σημαντικές ποσότητες στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών. Εκτός από αυτό, μια πρόσθετη ποσότητα που δεν υπερβαίνει τους 3.000 τόνους, μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να σταθεροποιηθεί περαιτέρω η αγορά.

Η παγκόσμια ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επιδεινωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015 κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των εισαγωγών από την Κίνα. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση για άλλο ένα έτος του αδικαιολόγητου και παράνομου εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Κατά συνέπεια, η υφιστάμενη πίεση των τιμών στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνει κατά τους επόμενους μήνες.

Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά, η επέκταση της ρωσικής απαγόρευσης σημαίνει ότι μια σημαντική εξαγωγική αγορά εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη στους ευρωπαίους παραγωγούς και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών.

ec.europa.eu
Ευρωπαική Επιτροπή: Ως το 2016 τα μέτρα για γάλα & οπωροκηπευτικά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: