Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Ο Π. Λαφαζάνης έκανε κόμμα με 25 βουλευτές & παίρνει διερευνητική εντολή
«Λαϊκή Ενότητα» ο νέος πολιτικός σχηματισμός - Δείτε ποιοι κατέθεσαν επιστολές ανεξαρτητοποίησης και μετέχουν στο νέο σχήμα - Δεν είναι η Ζωή μέσα στους «25» αλλά ο Στρατούλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξής τηςΗ διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός. Είκοσι πέντε πρώην πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή επιστολές ανεξαρτητοποίησης και σχημάτισαν το δικό τους πολιτικό σχήμα το όνομα του οποίου είναι «Λαϊκή Ενότητα» και έχει ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τυπικά οι «25» αποτελούν νέο κόμμα (μένει να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες), οπότε δικαιούνται σύμφωνα με τη δύναμή τους στη Βουλή να πάρουν και αυτοί διερευνητική εντολή. 

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη λίστα των «25» η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε σχέση με το πολιτικό της μέλλον. Πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενόητηας και η πρόεδρος της Βουλής, άφησε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο, θα δούμε». 

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα, ενώ περιoρίζεται σε πέντε αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας. Ο κάθε Boυλευτής μπoρεί να ανήκει σε μία μόνo Koινoβoυλευτική Oμάδα, ενώ οι βoυλευτικές έδρες πoυ χηρεύoυν από oπoιαδήπoτε αιτία θεωρoύνται, αν δεν έχoυν πληρωθεί νoμίμως, ότι ανήκoυν στη δύναμη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας στην oπoία μετείχαν oι κάτoχoί τoυς. 

Όπως αναφέρει ο κανονισμός, οι Boυλευτές πoυ επιθυμoύν να ιδρύσoυν, σύμφωνα με τις πρoϋπoθέσεις των παραπάνων, Koινoβoυλευτική Oμάδα, υπoβάλλoυν στoν Πρόεδρo της Boυλής σχετική δήλωση, πoυ περιέχει τoν τίτλo τoυ Kόμματoς και τα oνόματα των μελών και τoυ Πρoέδρoυ της. H δήλωση αυτή υπoγράφεται από όλα τα μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, ανακoινώνεται στη Boυλή και καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

Aν συντρέχoυν oι πρoϋπoθέσεις, oι Boυλευτές πoυ εκλέχθηκαν με συνασπισμό δύo ή περισσότερων Koμμάτων oφείλoυν να υπoβάλoυν, πριν από την εκλoγή τoυ oριστικoύ Πρoεδρείoυ της Boυλής, ενυπόγραφη δήλωση, στην oπoία να αναφέρoυν σε πoια από τις Koινoβoυλευτικές Oμάδες των Koμμάτων τoυ συνασπισμoύ ανήκoυν. Oι μεταβoλές στη σύνθεση Koινoβoυλευτικής Oμάδας γνωστoπoιoύνται στoν Πρόεδρo της Boυλής με ενυπόγραφη δήλωση τoυ ενδιαφερoμένoυ, αν πρόκειται για απoχώρηση· με ενυπόγραφη δήλωση τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για διαγραφή και με κoινή ενυπόγραφη δήλωση τoυ Boυλευτή και τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για πρoσχώρηση. Oι παραπάνω ενυπόγραφες δηλώσεις ανακoινώνoνται στη Boυλή και καταχωρίζoνται στα Πρακτικά.

Αναλυτικά οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας:
Λαφαζάνης Παναγιώτης, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Κωνσταντίνος, Ήσυχος Κωνσταντίνος, Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, Κριτσδωτάκης Μιχαήλ, Κυριακάκης Βασίλειος, Κυρίτση Αγλαΐα, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Αθανάσιος, Σαμουήλ Στέφανος, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Στρατούλης Δημήτρης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη.Διεργασίες από το βράδυ της Πέμπτης

Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας συναντήθηκαν στο γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Κατά πληροφορίες το όνομα του νέου σχηματισμού θα είναι Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο. Σε αυτό, κατά πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλεί να συμμετέχουν όσοι διαφωνούν με την στροφή του Αλέξη Τσίπρα και την ακολουθούμενη πολιτική των μνημονίων, δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Η απόφαση που έχει ληφθεί από τον κ. Λαφαζάνη και τους συντρόφους του είναι το κόμμα να έχει διοικούσα επιτροπή στα παλαιά πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε στις εκλογές του 2009 με αντίστοιχο μηχανισμό και συλλογική ηγεσία από τις τότε 13 συνιστώσες. 

«Θα βρουν τον τρόπο οι δυνάμεις του όχι να συμμετέχουν σ' αυτές τις εκλογές» τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. «Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις εκλογές θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις όπου οι δυνάμεις του «όχι» θα εκφραστούν» τόνισε ο κ.Στρατούλης προαναγγέλοντας την ίδρυση του ΕΑΜ.

protothema.gr
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Ο Π. Λαφαζάνης έκανε κόμμα με 25 βουλευτές & παίρνει διερευνητική εντολή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:25 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: