ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Καλύτερες τιμές για τα σύκα παρά τις μεγάλες ζημιές από τις βροχές


Την καλύτερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας θα είχε φέτος η Μεσσηνία όσον αφορά το σύκο, οι βροχές όμως των τελευταίων δύο εβδομάδων προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Παρ' όλα αυτά, το προϊόν έχει ζήτηση στο εξωτερικό και έτσι η ΣΥΚΙΚΗ όρισε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, φέτος η παραγωγή αναμενόταν να φτάσει στους 3.500 τόνους, όταν πέρσι περιορίστηκε μόλις στους 2.500, ενώ κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια κυμαίνεται γύρω από τους 3.000. Επιπλέον, φέτος αναμενόταν ότι η ποιότητα θα ήταν εξαιρετική.

Ωστόσο, οι μεγάλες ζημιές από τις βροχές θα μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα των σύκων α' κατηγορίας.

Το πρωί της 19ης Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ όρισε τις φετινές τιμές παραγωγού, που έχουν ως εξής:
  • Α’ κατηγορία 1,67 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,63 ευρώ.
  • Β’ κατηγορία 1,47 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,42 ευρώ το κιλό.
  • Γ’ κατηγορία ένα ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι.
  • Δ’ κατηγορία 87 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει προβεί σε έρευνα προς τις διεθνές αγορές και τους προμηθευτές του εξωτερικού, που αναμένουν το προϊόν και με βάση αυτή την αναμονή κρίθηκε ότι δίνεται η ευκαιρία να προσφερθούν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις ζημιές στην παραγωγή, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ έστειλε σήμερα έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, με το οποίο ζητάει στήριξη των παραγωγών και αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ο τομεάρχης του ΕΛΓΑ έχει επισκεφθεί συκεώνες της Μεσσηνίας που υπέστησαν ζημιές, αυτό όμως συνέβη πριν από δέκα ημέρες και από τότε η ζημιά συνεχίζεται.

Πηγή: kalamatajournal.gr
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Καλύτερες τιμές για τα σύκα παρά τις μεγάλες ζημιές από τις βροχές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: