Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κυνήγι: “σόου” Τσιρώνη καταγγέλλουν Ορνιθολογική και φιλόζωοι

 
 Για υποχώρηση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στα συμφέροντα και τις χρόνιες πιέσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ), κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της.

Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική “η νέα ετήσια ρυθμιστική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού στην Ελλάδα ήταν μια ευκαιρία για τον κύριο Τσιρώνη να επιδείξει το ήθος και τη λογική που αντιστοιχεί σε έναν πολιτευτή με οικολογική συγκρότηση. Φαίνεται όμως ότι η ατζέντα για το περιβάλλον έχει περάσει πια οριστικά στα «αζήτητα». Το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος κρίθηκε «ασήκωτο» σε σχέση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, ενώ πάντα καραδοκεί η «απειλή» ότι μια εσωκομματική διαφωνία θα προκαλέσει ρωγμή στο κυβερνητικό σχήμα. Ως αποτέλεσμα, η περιβαλλοντική πολιτική, η οποία και θα διαχώριζε τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, παραμένει απαράλλακτη, με μεγάλο χαμένο στην προκειμένη περίπτωση τα άγρια πουλιά της Ελλάδας”.

“Η νέα ρυθμιστική απόφαση δεν περιλαμβάνει «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά αλλαγές άνευ βαρύτητας και οικολογικής σημασίας. Κατ’ αρχάς, αφαιρείται από τη λίστα των θηρεύσιμων ειδών μόνο ο Καπακλής, ενώ η εισήγηση της Ορνιθολογικής περιείχε άλλα δύο πιο επίμαχα είδη που μειώνονται (Πετροπέρδικα και Καλημάνα). Ο δε Καπακλής δεν αποτελεί δημοφιλές θήραμα. Επίσης, τρία είδη (Ορτύκι, Τρυγόνι και Αγριοπερίστερο) θα κυνηγιούνται μέχρι και μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές (20/2 αντί 28/2), ρύθμιση η οποία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αφού τα Τρυγόνια και τα Ορτύκια δεν κυνηγιούνται τον Φεβρουάριο καθώς μεταναστεύουν στη χώρα μας τον Απρίλη!

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα υδρόβια είδη, για όλα τα οποία το κυνήγι πρέπει να λήγει πριν τη μετανάστευση προς τους τόπους αναπαραγωγής τους (μέσα – τέλη Ιανουαρίου), οι αλλαγές στη ρύθμιση αποτελούν προσβολή για την οικολογική σκέψη. Τα τέσσερα είδη για τα όποια η κυνηγητική περίοδος θα λήξει νωρίτερα δεν αποτελούν καθόλου δημοφιλή θηράματα, ενώ το καθεστώς για τα επίμαχα είδη (Σφυρίχταρι, Σουβλόπαπια, Νερόκοτα και Μπεκατσίνι) παραμένει ως είχε, δίνοντας έτσι την κάλυψη στους λαθροθήρες να θηρεύουν τη δημοφιλή Πρασινοκέφαλη πάπια και το Κιρκίρι παράνομα εκείνο το σημαντικό δεκαήμερο.

Η παράνομη θήρα των ειδών, κυρίως κατά τη διάρκεια του επίμαχου 10ημέρου, αποδείχτηκε από έρευνα του ίδιου του Υπουργείου το 20081.

Τέλος, δε θα πρέπει να παραλειφθεί ότι το νέο Υπουργείο για πρώτη φορά επικαλείται αδημοσίευτες μελέτες, ενώ το ίδιο έχει εκπονήσει την προαναφερθείσα ανεξάρτητη έρευνα η οποία πρότεινε τη λήξη κυνηγιού για όλα τα υδρόβια είδη την 31/01, όπως άλλωστε και το αρμόδιο διοικητικό τμήμα του ίδιου του Υπουργείου, την οποία ο κος Υπουργός αγνόησε.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΣΕ, οι κυνηγοί «έδωσαν» κάτι ασήμαντο, ενώ ο νέος Υπουργός παραμένει… “προσωπικά υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας” χωρίς ωστόσο κανένα πρακτικό αντίκτυπο.

Απαύγασμα αυτής της πολιτικής προσέγγισης είναι η συμβολική δράση καταστροφής παράνομων ηχομιμητικών συσκευών από τον κο Τσιρώνη, όταν ταυτόχρονα επιτρέπει το κυνήγι που αποτελεί προπέτασμα για την οργανωμένη και κερδοφόρα λαθροθηρία πάπιας στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Αμβρακικού.

Η λαϊκή ρήση “τα πολλά λόγια είναι φτώχεια” αποδεικνύεται, δυστυχώς, η πλέον κατάλληλη να χαρακτηρίσει τα φετινά «παζάρια» που έγιναν για τη ρυθμιστική κυνηγιού.

«Δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει ότι με τις ανακόλουθες πολιτικές της οδηγείται για ακόμη μία φορά αυτοβούλως σε παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των άγριων πουλιών, κάτι που αναπόφευκτα, θα της επιφέρει κυρώσεις», τονίζει ο Γιώργος Σγούρος, Διευθυντής της Ορνιθολογικής.

—Το σόου Τσιρώνη

 
 
Ως τηλεοπτική προεκλογική φιέστα και υποκριτική-θεατρική παράσταση είχε χαρακτηρίσει την καταστροφή ηχομιμητικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

“Τους είδαμε με τσάπες και φτυάρια να προσπαθούν να καταστρέψουν καμιά δεκαριά ηχομιμητικές παγίδες πουλιών, που παράνομα στήνουν χιλιάδες κυνηγοί και αιχμαλωτίζουν πουλιά” ανέφερε η ΠΦΠΟ σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου, εκπρόσωποι της θηροφυλακής και κυνηγετικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του ΥΠΑΠΕΝ όπου άπλωσαν κατεσχεμένο παράνομο κυνηγετικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός, «παγίδες» ή «κράχτες», δηλαδή ηχομιμητικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στο παράνομο κυνήγι των πτηνών καταστράφηκε επιτόπου από τους θηροφύλακες με την ενεργό συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Νίκος Παπαδόδημας και ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κώστας Μαρκόπουλος.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε καμία παραβίαση ούτε του νόμου, ούτε του δημοσίου συμφέροντος ούτε της προστασίας του περιβάλλοντος. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν καταστρέφοντας τις ηχομηνυτικές συσκευές. Είναι και θέμα εκπαίδευσης να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον γύρω τους. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες η εξολόθρευση θηραμάτων με τέτοιες παγίδες δεν μπορεί να βρίσκει σύμφωνους ούτε τους κυνηγούς» είχε δηλώσει τότε ο Γιάννης Τσιρώνης.
 
 .econews.gr
Κυνήγι: “σόου” Τσιρώνη καταγγέλλουν Ορνιθολογική και φιλόζωοι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: