ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας


Πάνος Σκουρλέτης: Καλωσορίζουμε σήμερα τον κ. Γκόλια, ο οποίος θα αναλάβει, εκ μέρους της υπηρεσιακής Κυβέρνησης τα ηνία του υπουργείου. Κύριε Γκόλια θέλω να πω εξαρχής ότι θα καταγάγετε ένα ρεκόρ. Θα καθίσετε λιγότερες μέρες απ’ όσες εγώ.

Βεβαίως, αυτόν τον έναν μήνα και κάτι ημέρες που γνώρισα το υπουργείο, ήταν ένας μήνας πυκνός σε εξελίξεις και σε γεγονότα, συνολικά για την χώρα. Γνωρίζετε καλά ότι έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα πλέον, μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία ήταν η κατάληξη μιας, με πραγματικούς όρους, διαπραγμάτευσης επώδυνης, δύσκολης, η οποία πολλές φορές έφτασε σε οριακό σημείο. Και ήταν μια επιλογή η οποία δεν ήταν για την κυβέρνηση- και το έχω πει πάρα πολλές φορές,- αυτό που θα θέλαμε, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, μπροστά στις άλλες που ήταν μπροστά μας.

Πηγαίνουμε προς εκλογές οι οποίες κατά τη γνώμη μου ήταν επιβεβλημένες, πρώτα απ’ όλα με βάση το γεγονός της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και δεύτερον, κάτι που το θεωρώ εξίσου, ίσως και περισσότερο σημαντικό, ήταν επιβεβλημένες με βάση την ανάγκη να υπάρχει μια δημοκρατική, λαϊκή νομιμοποίηση στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπου μετά την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών είχαν αποφύγει να κριθούν από τον λαό, εμείς επιλέγουμε να μιλήσουμε ειλικρινά για τις δυσκολίες, τις μικρές δυνατότητες, δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος κι αυτός να αποφασίσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Στο διάστημα αυτών των ημερών στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προσπαθήσαμε να δώσουμε συνέχεια σε μια σειρά μεγάλα ζητήματα τα οποία ήταν σε εξέλιξη. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι, για παράδειγμα σχετικά με τον αγωγό TAP βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο διαπραγματεύσεων και οι προσπάθειές μας είναι πώς τελικά, το έργο αυτό θα προχωρήσει, αποκομίζοντας οφέλη για την χώρα. Οφέλη που δεν είχαν την έγνοια, την προνοητικότητα, να εξασφαλίσουν οι προηγούμενοι κατά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Θεωρώ όμως ότι όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χώρα μας. Η χώρα μας επιδιώκει να είναι ενεργειακός κόμβος, ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με την ανάγκη αυτή, να στηρίζεται σε μια πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών. 

Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε αυτό το διάστημα, ήταν η υπόθεση του ελληνορωσικού αγωγού. Βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο. Εγώ προσωπικά είχα επαφές και με τον Ρώσο Πρέσβη και επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό μου τον κ. Νόβακ, και εκκρεμούν συναντήσεις σε επίπεδο επιτροπών που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της ενέργειας. Υπάρχει ήδη, έχει συσταθεί, μια ελληνορωσική επιτροπή ενέργειας, η οποία φαντάζομαι ότι θα βρεθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Φαντάζομαι μετά τις εκλογές.

Το κορυφαίο όμως, ζήτημα, το οποίο μας απασχόλησε αυτό το διάστημα, ήταν οι πολύ σημαντικές και κρίσιμες συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μπροστά στη συμφωνία. Κι εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Φάνηκε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει θέληση, μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα. Ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με μνημονιακά χαρακτηριστικά. Θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Πετύχαμε να αντικρούσουμε την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να γίνει αποδεκτή μία εναλλακτική πρόταση, την οποία έχουμε δεσμευθεί να την παρουσιάσουμε ως νόμο, μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Αποκρούσαμε τις σκέψεις για την συγκρότηση της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίησή της. Ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάσσεται και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο της δημόσιας διοίκησης να αξιοποιήσουμε το έμπειρο υπηρεσιακό προσωπικό στο επίπεδο των Διευθύνσεων ανακατανέμοντάς το. Ξέρετε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ήρθε αντιμέτωπη με παγιωμένες, αναχρονιστικές αντιλήψεις σε σχέση με την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης οι οποίες είχαν εμπεδωθεί ως καθεστώς εδώ και δεκαετίες. Ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο, διότι οι αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και της κορυφής των υπουργείων, δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα υπήρχε και ένα διαφορετικό πνεύμα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μία από τις προσπάθειες της κυβέρνησης που απέρχεται, ήταν να διαμορφώσει, να εμπεδωθεί μια διαφορετική αντίληψη της Δημόσιας Διοίκησης. Μίας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα είναι στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος, των πολιτών, έχοντας ταυτόχρονα ένα σαφές και αποτελεσματικό μέτωπο στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Είναι, θα έλεγε κανείς, αυτά τα μέτωπα τα εσωτερικά, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά τις εκλογές. 

Πέρα από την προσπάθεια που θα κάνουμε, έτσι ώστε η εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας που υπογράψαμε, να είναι όσο το δυνατόν πιο, κοινωνικά, ανώδυνη, ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να πάρουμε μέτρα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παρουσιάσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα υπερβαίνει τα ασφυκτικά όρια αυτής της συμφωνίας. Δεν είναι εύκολο, έχει αντιφάσεις, θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, τις δυνατότητές μας, είναι όμως κάτι που φαίνεται ότι μας το ζητάει ο κόσμος. Κι είναι αυτό που μας γεμίζει δύναμη, αισιοδοξία μπροστά στις εκλογές. Είναι αυτό που μας λένε άνθρωποι, ακόμη κι εκκινούμενοι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. «Θέλουμε εσείς, με τις δεδομένες κοινωνικές ευαισθησίες, με τις δεδομένες αξίες που έχετε στον πυρήνα του προγράμματός σας, θέλουμε εσείς να είσαστε στα πράγματα».

Αυτές ήταν οι σκέψεις μας, αυτά ήταν τα λίγα που μπορέσαμε να κάνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Θέλω όμως, πριν τελειώσω, να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ένα θέμα, που αφορά την πολύ πρόσφατη επικαιρότητα. Αναφέρομαι στο θέμα με τις Σκουριές. Ειλικρινά βρίσκομαι σε πολύ άβολη θέση, να πω το εξής: Δεν θα περίμενα ποτέ, μια εφημερίδα σαν την «Καθημερινή», ένας τηλεοπτικός σταθμός σαν τον ΣΚΑΪ, να υπηρετούν μια τόσο αξιοθρήνητη δημοσιογραφία. Και να βγαίνει με ψέματα, σήμερα, στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα «Καθημερινή» και να λέει ότι η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ αφορά την τελευταία απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες, με εμένα επικεφαλής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Δείχνει μια έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Βεβαίως, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνηθίσει από τέτοιου είδους «δημοσιογραφική δουλειά». Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είναι γνωστό ότι στις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας, για να έχουμε τελικά μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να μιλήσουμε για πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί η προεκλογική περίοδος να είναι σύντομη, αλλά αυτά τα οποία μας απασχολούν τα έχουμε συζητήσει, τα έχουμε αισθανθεί ως λαός «στο πετσί μας» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς λοιπόν, θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι, δεν γίναμε από τη μία μέρα στην άλλη μνημονιακοί, δεν υιοθετούμε τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού και προσπάθειά μας, μέλημά μας, θα είναι να μπορέσουμε από την επομένη των εκλογών, να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από αυτές τις δογματικές, ακραίες, αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας, που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Θα ήθελα κάπου εδώ να σταματήσω, γιατί δεν οφείλει και τίποτα ο Υπηρεσιακός Υπουργός να ακούει μία παρέμβαση η οποία έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά,- δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- και να του πω το εξής: Αυτές τις 20 - 24 ημέρες που θα μείνετε εδώ, θα γνωρίσετε ανθρώπους αρκετά ικανούς, ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο, που θεωρώ ότι θα κάνουν τα πράγματα εύκολα και για εσάς τον ίδιο, αλλά και για την λειτουργία, συνολικά, του υπουργείου. Νομίζω ότι όποιος ακολουθεί ένα πνεύμα συλλογικής δουλειάς και κινείται με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, πάντοτε μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Κύριε Γκόλια να είστε καλά και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ιωάννης Γκόλιας: Σας ευχαριστώ πολύ. Η Πολιτεία, όπως γνωρίζετε, μου ανέθεσε το τιμητικό βάρος να είμαι Υπουργός για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε αυτό το υπουργείο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όπως, χαριτολογώντας, είπε ο κύριος Υπουργός, μικρότερο κι από αυτό που κάθισε εκείνος στο Υπουργείο αυτό. Θα είναι της τάξης των 25 ή 30 ημερών και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι περισσότερο.


Βεβαίως, ο λόγος του Υπουργού ήταν έντονα πολιτικός. Εμένα δεν θα είναι. Λόγω της ιδιότητός μου ως υπηρεσιακού υπουργού, δεν μπορεί να είναι τέτοιος. Όχι γιατί δεν έχω πολιτικές απόψεις. Απλώς διότι θεωρώ ότι αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν από έναν υπηρεσιακό υπουργό. 

Αν, καλώς ή κακώς, υπήρξαν κάποιες συμφωνίες. Αν, καλώς ή κακώς, υπήρξαν κάποιες γενικότερες αλλαγές. Αν, καλώς ή κακώς, γίνονται και οι εκλογές, αυτά όλα θα κριθούν άμεσα ή έμμεσα από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών στις οποίες θα εκφραστεί ο λαός. Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει ομαλά μέχρι τις εκλογές. Διότι δεν είναι απίθανο να υπάρξουν κάποια ζητήματα στο υπουργείο- κι αυτό εδώ θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικά υπουργεία – που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. 

Γιατί αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, τότε μπορεί να συμβούν πράγματα μη αναστρέψιμα. Επομένως, μ’ αυτή την λογική, θεωρώ ότι οι προτεραιότητές μας εδώ- και είχε την ευγενή καλοσύνη ο Υπουργός να μας ενημερώσει προηγουμένως για το ποια θέματα είναι ανοιχτά, μερικά ήδη τα ανέφερε κι εκείνος- έχουν να κάνουν με την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.Όπως, παράλληλα, υπάρχουν πιθανώς κάποιες προθεσμίες που η χώρα δεν πρέπει να χάσει, γιατί αν τις χάσει, τότε ίσως ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Οπωσδήποτε όμως, οι δικές μας αποφάσεις και οι δικές μας κινήσεις θα είναι τέτοιες που θέλω να πιστεύω ότι θα ενέχουν την κατά το δυνατόν ελάχιστη πολιτική δέσμευση. Αυτός είναι ο ρόλος μας και με αυτόν τον τρόπο θα πορευτούμε τις επόμενες ημέρες που θα είμαστε μαζί. 

Είχα και παλαιότερα σχέσεις με το υπουργείο αυτό, ξέρω ότι το προσωπικό είναι καλό, γνωρίζει τα πράγματα καλά. Είμαι από εκείνους που δεν πιστεύουν ότι ο κάθε Υπουργός που έρχεται πρέπει να αλλάζει στελέχη και να χρησιμοποιεί κάποια άλλα. Άλλωστε σε καμιά περίπτωση ένας υπηρεσιακός δεν έπρεπε να το κάνει, αλλά κατά τη γνώμη μου, ούτε κανονικός υπουργός. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην αξιοκρατία και ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, επομένως αυτό θα τηρήσουμε. 

Άλλωστε είναι τέτοια τα διαστήματα τα χρονικά, που οποιαδήποτε αλλαγή θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος. Θα συνεργαστώ με όλους σας επιδιώκοντας μία συνέχεια σε όλες τις δραστηριότητες του υπουργείου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα μέσα σε αυτές τις λίγες εβδομάδες στις οποίες θα είμαστε μαζί. 

Είναι ένα υπουργείο με πάρα πολλές δραστηριότητες, έχουν προστεθεί κι άλλες από τότε που το γνώριζα εγώ, υπάρχει κατανομή δραστηριοτήτων σε πολλά κτίρια, θέλω να πιστεύω όμως, ότι θα καταφέρουμε να συντονίσουμε την κατάσταση. Άλλωστε θα έχω και δύο πολύ καλούς συνεργάτες, τον κ. Μουσουρούλη και τον κ. Μελά. Με αυτή τη λογική, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε όποιες καταστάσεις έκτακτες, χρειαστεί να αντιμετωπιστούν. Προφανώς τα τρέχοντα θέματα και οι τρέχουσες διαδικασίες θα συνεχίζονται κανονικά, όπως τόσο καιρό. 

Δεν θέλω να πω περισσότερα, θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ και να σας παρακαλέσω να μας βοηθήσετε για το καλό της χώρας.

Ιωάννης Τσιρώνης: Καλησπέρα και από εμένα. Νιώθω παράξενα που είμαι ο παλαιότερος από τους παριστάμενους. Σε αυτό το σύντομο για εμένα ταξίδι των επτά μηνών, Θέλω να ευχαριστήσω τους παριστάμενους και το προσωπικό γιατί πράγματι είναι ένα Υπουργείο με εξαίρετο δυναμικό το οποίο παρά τη δραματική υποστελέχωση, η οποία ήταν ηθελημένη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έδωσε πολλά. Το ΥΠΑΠΕΝ είναι ένα Υπουργείο που όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρήθηκε τροχοπέδη της ανάπτυξης, οι «κακοί περιβαλλοντιστές» που έβαζαν εμπόδια στην ανάπτυξη. Η εμπειρία μετά το 2010 έδειξε ότι οι χώρες με περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, εμείς έχουμε και πολιτιστικό, τα καταφέρνουν καλύτερα.

Οπότε πολύ εύστοχα ο Πρωθυπουργός έδωσε αυτό το Υπουργείο στους Οικολόγους Πράσινους, γιατί εμείς είμαστε συνεργαζόμενο κόμμα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για αυτήν την επιλογή και ελπίζω να την τίμησα.

Θα αναφερθώ και εγώ για λίγο στις πολιτικές εξελίξεις. Κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις γιατί υπολογίζαμε ότι κάτι άλλο μπορούσε να συμβεί. Ελπίζαμε να καταφέρουμε μία win-win συμφωνία αλλά δεν το καταφέραμε.

Υπήρχε ένα ισχυρό λόμπι της δραχμής στις Βρυξέλλες. Αυτό λόμπι της δραχμής ήθελε τη χώρα με υποτιμημένο νόμισμα και δεν ήθελε συμφωνία, για να μπορέσουν να λεηλατήσουν τη χώρα. Δεν είχε σκοπό ποτέ την ανάκαμψη της χώρας αλλά να τη λεηλατήσουν, τουλάχιστον στο κομμάτι της γης και του περιβάλλοντος. Δεν το επιτρέψαμε. Και πάμε σε εκλογές για να κρίνει ο λαός το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.


Ας δούμε όμως τη μεγαλύτερη εικόνα. Η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Έχουμε μία Ευρώπη με προβλήματα, που δεν έχει βρει το βηματισμό της, που δεν είναι δημοκρατική. Και έχουμε ένα περίγυρο σε δραματικά σοβαρή αστάθεια. Αν κοιτάξει κανείς το μεγάλο κάδρο και συνειδητοποιήσει ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Αυτό δεν συνέβη. Καταφέραμε να κάνουμε μία τριετή συμφωνία για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, με βάση μία εναλλακτική οικονομία που θα δώσει ισοδύναμα. 

Η συμφωνία μας δίνει αυτό το περιθώριο. Και για να περάσω στα δικά μας, αυτή η συμφωνία προέκυψε ακόμη και με μεταμεσονύχτιες μάχες για να μην κλειδώσει διατήρηση του εμβλωματικού νόμου 4269 για την χωροταξία και να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του. Επίσης αποφύγαμε τα χειρότερα στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ακόμη και σε κρίσιμα χωροταξικά ζητήματα όπως το Ελληνικό δεν είναι κλειδωμένη η συμφωνία. Και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια τα παιδιά που έδωσαν τη μάχη με τα τεχνικά κλιμάκια, γιατί εμείς είχαμε την πολιτική ευθύνη αλλά συγκεκριμένοι άνθρωποι έδωσαν την μάχη για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.
Είμαστε σε καλό δρόμο σε πολλά θέματα.

Έχουμε προχωρήσει και είμαστε έτοιμοι όσον αφορά το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, το οποίο δεν προλάβαμε να καταθέσουμε. Είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς.


Όσον αφορά τη Βιοποικιλότητα, όπου έχουμε προχωρήσει το διάλογο, και αυτός πρέπει να ολοκληρωθεί διότι πρέπει στις 30 Δεκεμβρίου οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να έχουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημά τους.

Ας μιλήσω και για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο ολοκληρώσαμε στο 100%: είναι το ζήτημα των απορριμμάτων. Σήμερα Η χώρα έχει νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο είναι πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς στόχους και βρίσκεται στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους Δημάρχους που στάθηκαν κοντά μας. Οι δήμαρχοι κατάλαβαν και αγκαλιάζουν το νέο σχεδιασμό, διότι καταλαβαίνουν ότι τα απορρίμματα είναι πόρος και χρήμα. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί συνάντησα παντού ανοιχτά αυτιά και θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μου ζήτησε, ποτέ, ούτε πολίτης, ούτε θεσμικός, δεν ζήτησε κάτι που δεν δικαιούνταν, κάτι μη σύννομο. Ίσως αυτό δείχνει μια Ελλάδα που αλλάζει αλλά κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. 

Σημειώνω και έχω ενημερώσει ήδη σχετικά τον κ. Μουσουρούλη ότι υπάρχει η αιρεσιμότητα της 30ης Σεπτεμβρίου και πρέπει να βοηθήσουμε τους Δήμους να καταθέσουν τα Ολοκληρωμένα Σχέδια διαχείρισης Απορριμμάτων και οι Περιφέρειες να τα εντάξουν στο δικό τους σχεδιασμό έγκαιρα και να υλοποιήσουν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων ώστε να προχωρήσει η κοινοτική χρηματοδότηση, να καλυφθεί η αιρεσιμότητα.

Κλείνω, λέγοντας ότι η μάχη συνεχίζεται, το περιβάλλον συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Η θέση της Ελλάδος όμως είναι δύσκολη. Δεν είναι δύσκολη εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης, ούτε της προηγούμενης. Δεν νοσταλγούμε την προ μνημονίου εποχή. Η Ελλάδα πήγαινε στα βράχια επί δεκαετίες γιατί η οικονομία και η ανάπτυξη δεν ήταν βιώσιμες. Όταν χάθηκαν εκατομμύρια στρέμματα γης, όταν ερήμωσαν τα 2/3 της υπαίθρου, όταν αποβιομηχανοποιήθηκε η χώρα κάποιοι χτύπαγαν καμπανάκι. Μας έλεγαν αιθεροβάμονες και ουτοπιστές αλλά όσα λέγαμε δυστυχώς αποδείχθηκαν αλήθειες. Τώρα έρχεται η Ευρώπη και κάνει ορισμένα πράγματα υποχρεωτικά, όπως οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 Σημειώνω ότι δυστυχώς πολλές ΜΠΕ είναι εικονικές, δεν είναι πραγματικές, και αυτό δεν τιμά κανέναν. Αυτή η νοοτροπία δεν ευνοεί ούτε την επιχειρηματικότητα, ούτε το περιβάλλον, ούτε την ανάπτυξη. Πολλοί υγιείς επιχειρηματίες διαμαρτύρονται γιατί αυτή η νοοτροπία τους κλείνει, δεν θέλουν την επιχειρηματικότητα που δεν τηρεί το νόμο. Η υγιής επιχειρηματικότητα, η επιχειρηματικότητα που πληρώνει εισφορές, η επιχειρηματικότητα που είναι εξωστρεφής κλείνει από την κακή επιχειρηματικότητα, που δεν σέβεται το περιβάλλον και το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας. Εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και ελπίζω και οι διάδοχοί μας να είναι άτεγκτοι. Σας ευχαριστώ.

Κωστής Μουσουρούλης: Στο περιβάλλον συνυφαίνονται η ποιότητα της ζωής ημών και των επόμενων γενεών και η ευημερία με την έννοια της ανάπτυξης, απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας μας.

Για να πετύχει ένας τομέας, όχι μόνο το περιβάλλον αλλά γενικότερα κάθε παραγωγικός τομέας, πρέπει να πληρείται μια σημαντική προϋπόθεση: η ομαλοποίηση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Το να στρέφεις τους πάντες εναντίον σου δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό νομίζω είναι το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Προσωπικά, πιστεύω -και αυτό το έχω πληρώσει πολιτικά- ότι το ζήτημα της χώρας είναι η αδυναμία της να λύσει τα προβλήματά της σε νομικό και τεχνικό επίπεδο. Κι επειδή δεν τα λύνει σ’ αυτό το επίπεδο, τα προβλήματα γίνονται πολιτικά. Αυτό αφορά όλα όσα ανέφερε ο προκάτοχός μου Υπουργός. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία.

Αυτές τις μέρες που έχουμε μπροστά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να τρέξει το Υπουργείο, ένα Υπουργείο που το γνωρίζω καλά. 

Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν είναι χασομέρι. Ούτε ήρθαμε εδώ διακοπές. Θα δουλέψουμε ένα μήνα, όσο χρειαστεί, ώστε να παραδώσουμε στους επόμενους χωρίς να υπάρχει κενό. Το κράτος έχει συνέχεια.
Οι δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: