ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γενική Γραμματεία Υδάτων ΥΠΑΠΕΝ: Τα μέτρα για την αποκατάσταση της Κορώνειας


Δέσμη μέτρων για τη σταδιακή αποκατάσταση του υδρόβιου οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.Η λίμνη Κορώνεια που φιλοξενεί χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά εμφανίζει και πάλι περίπου 5 μ. βάθος

Στα μέτρα που θα ληφθούν συγκαταλέγονται:

• Δημιουργία από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων μητρώου αδειοδοτημένων υδροληψιών και την επιβολή των κατώτερων ορίων χρήσης αρδευτικού νερού.

• Διορισμός κλιμακίων δειγματοληπτικών ελέγχων των παραπάνω σε συνδυασμό με τη ΔΕΗ (καταναλώσεις ρεύματος) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ (καλλιεργούμενες εκτάσεις).

• Προώθηση του εκσυγχρονισμού των πρακτικών άρδευσης, της κατασκευής αρδευτικού δικτύου και της μεταστροφής των αγροτών σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες.

• Αμεση προώθηση έργων ορεινής υδρονομίας για τον περιορισμό της διάβρωσης των εδαφών.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών για την ορθολογική χρήση του νερού στην περιοχή και αναθεώρηση του υφιστάμενου Master Plan ενεργειών με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι μετά το φετινό υδρολογικό έτος, η λίμνη εμφανίζει και πάλι περίπου 5 μ. βάθος και η περαιτέρω διατήρηση αυτής της στάθμης πρέπει να βασισθεί στον περιορισμό και τον έλεγχο των αντλήσεων κυρίως αρδευτικών γεωτρήσεων, σημειώνει το υπουργείο. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η υπερκατανάλωση ξεπέρασε διαχρονικά τον όγκο του αποθηκευμένου νερού στη λίμνη (από 5 μ. μέσο βάθος στη δεκαετία του 1970 στο μηδέν το καλοκαίρι του 1999).

Μ. Λιλιοπούλου

ethnos.gr
Γενική Γραμματεία Υδάτων ΥΠΑΠΕΝ: Τα μέτρα για την αποκατάσταση της Κορώνειας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: