ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βρέθηκε η λύση για την ανάπτυξη...


Του Γιώργου Κράλογλου
Αυτό ήταν το πρόβλημα. Τα μπερδεμένα υπουργεία και οι ανάκατες αρμοδιότητες. Τίποτε άλλο. Τώρα που η αγροτική ανάπτυξη έχει το υπουργείο της και η ναυτιλία το δικό της θα σκίσουμε σε αγρούς και θάλασσες... Στην ενέργεια και στο περιβάλλον τα κάναμε μαντάρα γιατί μπουρδουκλώθηκαν τα υπουργεία τους... Και οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν επειδή δεν έχουμε υπουργείο Βιομηχανίας...

Και τώρα που η αγροτιά θα έχει το υπουργείο της για να μαζεύει τα τρακτέρ κάτω από τα παράθυρα του υπουργού λύθηκαν τα προβλήματα της και η Ελλάδα θα τρελαθεί στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Και ας εισάγουμε και χαμομήλι από την Αίγυπτο...

Στην ενέργεια μας έφταιγε ότι το αντίστοιχο υπουργείο περιφέρεται από σχήμα σε σχήμα και δεν είναι αυτόνομο Τα ίδια μας φταίνε και στο περιβάλλον.

Δεν είχαμε υπουργείο για το περιβάλλον και για αυτό δεν έχουμε ολοκληρώσει το χωροταξικό, το πολεοδομικό και κανείς δεν ξέρει στην Ελλάδα που επιτρέπεται να χτίσεις ένα εργοστάσιο για να μην σου το γκρεμίσει την άλλη ημέρα ο Δήμος ή το κόμμα με την κομματική οργάνωση που κυριαρχεί στην περιοχή. 

Και που είχαμε ξανά υπουργείο ξεχωριστό για την ενέργεια και το περιβάλλον τι κάναμε για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη; 

Πήγαινε ακόμη και σήμερα να πάρεις περιβαλλοντική άδεια και άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εργοστασίου ή ξενοδοχείου και αν τα καταφέρεις σε 2-3 χρόνια θα είσαι όχι μόνο τυχερός αλλά και ήρωας...

Η πολιτική αλαζονεία και οι γελοιότητες για το πολιτικό κόστος από την τυχόν στήριξη του καπιταλισμού... κατάντησαν όπως κατάντησαν την πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον και έφεραν αποβιομηχάνιση στον τόπο. Γι' αυτό και η στήλη διασκέδασε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα της βιομηχανίας για σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας.

Για τον ίδιο λόγο που θεωρεί εντελώς εγκληματική την ανάμειξη στην ανάπτυξη των κομματικών οργανώσεων όπως συμβαίνει στις Σκουριές και σε 5-6 τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές. 

Έχουμε τους περισσότερους άνεργους στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα λειτουργεί έναν αιώνα τώρα αυτόνομο υπουργείο Εργασίας...

Τα πανεπιστήμια μας έγιναν στάβλοι και εργαστήρια παραγωγής μολότοφ επειδή από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έλειπε και ο κάδος Έρευνας που προστέθηκε μόλις χθες...

Αυτό που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο λέγεται πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα, τόλμη, όραμα και σχέδιο για το όραμα ούτε συνδέεται ούτε προσδιορίζεται από τις αρμοδιότητες ή την επωνυμία των υπουργείων. Έχει να κάνει μόνο με την πολιτική βούληση. Αν υπάρχει...

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν βρίσκει τοίχο στις περίπλοκες αρμοδιότητες, στα σχήματα των υπουργείων ή στην έκταση ενός πολυπρόσωπου υπουργικού συμβουλίου με υπουργούς και υφυπουργούς. 

Σκοντάφτει σε ντουβάρια τα οποία στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα είναι ανθρώπινα και έχουν αναμιχθεί στην πολιτική. 

Και δεν φτάνει αυτό. Μιλώντας για ανάπτυξη καταφεύγουν και σε πειραματισμούς με ιδεοληψίες και χοντροκομμένες πρωτοβουλίες κομματικών συμβούλων και της νομενκλατούρας του εκάστοτε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και των γραφείων των υπουργών. 

Αν πράγματι θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη ας μην πάμε μακριά. Η Κύπρος μας φτάνει.

Σας μεταφέρω από το ρεπορτάζ του εγκυρότατου συναδέλφου Ηλία Μπέλλου τι κάνει η Κύπρος για να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί από την παγκόσμια πίτα της ναυτιλίας που εμείς έχουμε, περίπου, υπό διωγμό. 

"...στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στους συνέδρους της τριήμερης διοργάνωσης 14η "Ναυτιλιακή Κύπρος 2015", ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στον τομέα της ναυτιλίας ως "τον μοναδικό τομέα στην Κύπρο του οποίου το μέγεθος υπερβαίνει το μέγεθος της Κύπρου ως Κράτος". Αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία ενήργησε ως καταλύτης στην σταθερή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας τόνισε πως "η ναυτιλία και η περαιτέρω ανάπτυξη της είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης" και ανακοίνωσε την εκπόνηση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μελέτης αναφορικά με το "Μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας" η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Απόρροια της Μελέτης ήταν να αναπτυχθεί Στρατηγικό Σχέδιο . Να τεθούν στόχοι και να καθοριστούν στοχευμένες ενέργειες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας να ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα."

Βρείτε εσείς αν μπορείτε κοινά γνωρίσματα πολιτικής βούλησης των ελληνικών κυβερνήσεων, των τελευταίων 20-30 ετών, με αυτά της Κύπρου είτε για την ναυτιλία είτε για τις έρευνες πετρελαίου είτε για την ανάπτυξη.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος περνάει την ίδια κρίση και παρά το μαρτύριο των capital controls ετοιμάζεται για έξοδο από τα μνημόνια και υποδέχεται χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν εκεί την έδρα τους καθώς και Έλληνες φοιτητές που αναζητούν πανεπιστήμια για σπουδές και όχι για μπάχαλο. 

Βρέθηκε η λύση για την ανάπτυξη... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: