Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι ενισχύσεις καθυστερούν, η εφορία & η ΠΕΙΡΑΙΩΣ-πρώην ΑΤΕ βιάζεται & οι Αγρότες …καίγονται...


Εφιαλτικό είναι το τοπίο στον αγροτικό κόσμο του νομού ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Η έλλειψη ρευστού έκανε ήδη εμφανή τα σημάδια της καθώς τα τρακτέρ είναι άφαντα από τα χωράφια και ο κίνδυνος να μείνουν ακαλλιέργητα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα είναι προ των πυλών.

Το εφιαλτικό τοπίο διαμορφώνεται από μια σειρά γεγονότων που έπληξαν τους αγρότες μας. 
Ιδού ο κατάλογος των παθών:

- Η εφορία φέτος με τις ρυθμίσεις που ισχύουν πλέον υποχρέωσε χιλιάδες παραγωγούς να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά. Η φορολόγηση των επιδοτήσεων, η προκαταβολή φόρου, η φορολόγηση των αποζημιώσεων και η επί θύραις αποστολή πρόσθετων εκκαθαριστικών με την κλήση για καταβολή πρόσθετης προκαταβολής φόρου (μέχρι το ύψος του 55%) έχει «στεγνώσει» τις τσέπες.
- Η εκκαθαρίστρια ΑΤΕ αποστέλλει ήδη προς τους παραγωγούς σημειώματα για να επιστρέψουν την ενίσχυση που δόθηκε στις αρχές του 2009 για την παραγωγή του 2008. Τότε δόθηκαν 12 ευρώ/ στρέμμα και κατά περίπτωση ενίσχυση στους κτηνοτρόφους ανάλογα με το ζωικό τους κεφάλαιο. Η επίκληση της επούλωσης των καταστροφών που συνέβησαν στο 2008 με την οποία δόθηκαν οι ενισχύσεις από την ελληνική κυβέρνηση- με δάνειο από την ΑΤΕ- δεν έγινε δεκτή από τα ευρωπαϊκά όργανα που με διαδοχικές αποφάσεις τους υποχρεώνουν πλέον την κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή τους. Και καθώς η ενίσχυση δόθηκε μέσω δανείου από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η εκκαθαρίστρια πλέον τράπεζα ζητεί την επιστροφή των ποσών από τους αγρότες. 

Κι αν όλα αυτά έχουν στεγνώσει το εισόδημα των παραγωγών, η τελευταία ελπίδα που έτρεφαν οι για ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου εξέλιπε πριν καν γεννηθεί. Η προκαταβολή της ειδικής ενίσχυσης που καταβάλλονταν συνήθως στο τελευταίο 15ήμερο του Οκτωβρίου, φέτος μετατοπίζεται με τις πλέον ευοίωνες συνθήκες στις αρχές Δεκεμβρίου!

Είναι δηλωτικό ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα προσωρινά δικαιώματα των παραγωγών ενόψει της νέας ΚΑΠ και βάσει των οποίων θα πληρωθεί η προκαταβολή. Η έκδοσή τους αναμένεται μετά τα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινηθεί γρήγορα προς τις Βρυξέλλες είναι δυνατή –όχι βέβαιη- η πληρωμή ποσού μικρότερου του 50% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Διότι αν η υπάρχουσα προεργασία από τον υπηρεσιακό υπουργό δεν αξιοποιηθεί και το υπουργείο χρονοτριβήσει σε θεωρητικές αναζητήσεις, τότε….

Όπως είναι ευνόητο μετά την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων θα ακολουθήσει η διαδικασία της υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων για την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων, βάσει των οποίων θα καταβληθεί το σύνολο της ειδικής ενίσχυσης. Μια διαδικασία που θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες, οπότε για την εξόφληση των παραγωγών το θέμα δεν είναι αν θα γίνει μετά τις γιορτές, αλλά πόσο μετά (εβδομάδες ή μήνες) μετά τις γιορτές.

Κι αν αυτή είναι η ζοφερή εικόνα για τους αγρότες, υπάρχουν και χειρότερα. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην εισπράξουν «δραχμή» όχι στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και μετά τις γιορτές. Κι ο λόγος απλός. Για την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων τους πρέπει νωρίτερα, όπως προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ, να εκπονηθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης από τις Περιφέρειες της χώρας. Κι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ξεκίνησε η εκπόνηση των σχεδίων αυτών.

Ως προς το ύψος των ενισχύσεων, οψέποτε καταβληθούν, αυτές για τους αγρότες θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα, με μικρές μεταβολές προς τα κάτω για τους παραγωγούς σκληρού και προς τα πάνω για τους παραγωγού μαλακού σίτου.

Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Πέρυσι τέτοια εποχή τα τρακτέρ όργωναν αυτήν την εποχή. Οι αγρότες προετοίμαζαν τα χωράφια τους για να σπείρουν μετά τα μέσα Οκτώβρη. Φέτος τα τρακτέρ δεν βγήκαν. Όπως δεν βγαίνουν πια ούτε στους δρόμους. Η κρίση και το προσωπικό οικονομικό πρόβλημα καθηλώνει τον καθένα στον μικρόκοσμό του. Επομένως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση συνολικά δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται δυναμικές αντιδράσεις. Ενδεχομένως μάλιστα κι αν δεν κινηθεί έγκαιρα, να της απομείνει μόνη υποχρέωση η κατάθεση στεφάνου στη μνήμη της Γεωργοκτηνοτροφίας. Σε λίγους μήνες, σε ένα χρόνο…

.eidisis.gr

Οι ενισχύσεις καθυστερούν, η εφορία & η ΠΕΙΡΑΙΩΣ-πρώην ΑΤΕ βιάζεται & οι Αγρότες …καίγονται... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: