ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια καλλιέργεια της πιπεριάς


Τεχνικό δελτίο για την υπαίθρια πιπεριά
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια καλλιέργεια της πιπεριάς.

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσειs:Την εμφάνιση του έκανε το ωίδιο στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου.
Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του μύκητα.

Συμπτώματα: Εμφάνιση κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξανθηση στην κάτω επιφάνεια.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 15ο–30ο C και υγρασία 52-75%.

Καταπολέμηση: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα, όπως: azoxystropin, triadimenol, copper-oxychloride, tebuconazol,sulphur, bupirimate, difenoconazole, pyraclostrobin, trifloxystrobin, κ.α. Επανάληψη των ψεκασμών σε 8 ημερες.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων 

Συστάσεις: συνιστάται να γίνει ψεκασμός με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin, κ.α..

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigera)

Διαπιστώσεις:Tην εμφάνιση του έκανε το πράσινο σκουλήκι στις υπαίθριες πιπεριές. Παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και τους καρπούς από τις προνύμφες του εντόμου.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου υπάρχει πρόβλημα με Bacillus thuringiensis κ.α επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι επεμβάσεις είναι καλά να γίνονται το απόγευμα μετά τη δύση του ηλίου, οπότε αρχίζει και η δραστηριότητα του εντόμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πιπεριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr

O Προϊστάμενος του Τμήματος αα
Δημήτριος Λύκας

Πληροφορίες: Φωτοπούλου Αννέτα


Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την υπαίθρια καλλιέργεια της πιπεριάς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: