Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β. Αποστόλου : «Επταπλάσιες οι τιμές καταναλωτή από τις τιμές παραγωγού!»


Λαύρος κατά ΠΑΣΕΓΕΣ - προκρίνει μικρά σχήματα συνεταιρισμών και βιβλία εσόδων - εξόδων.Το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτογενή παραγωγή συζήτησαν με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη. Εμφανίζεται πλέον ανοιχτά πολέμιος της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκρίνει ευέλικτο πλαίσιο για το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών. Αναδημοσιεύουμε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου κι αναφέρει τα εξής:

– Κύριε υπουργέ ποιο είναι το νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς; Τι θα προβλέπει; Ποια είναι η κατεύθυνση που θέλετε να δώσετε στα πράγματα εσείς, να δημιουργηθούν μεγάλοι συνεταιρισμοί ή μικροί και ευέλικτοι;

«Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ κι όλα τα σχήματα που βρίσκονται γύρω απ” αυτήν είναι απαξιωμένα στη συνείδηση των αγροτών. Όταν συζητάμε το θέμα με τους αγρότες, όλοι μας λένε το ίδιο πράγμα, αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, τι θα κάνετε με όλους αυτούς (σ.σ. εννοεί τους συνεταιριστές που βρίσκονται στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών). Εμείς από την πλευρά μας αυτό που λέμε είναι ότι θα καθιερώσουμε ένα νέο πλαίσιο και καλούμε τους αγρότες να μπουν μέσα σε αυτό, να το αγκαλιάσουν και να το αξιοποιήσουν. Αν δεν το κάνουν, τότε πάλι θα δημιουργηθούν οι ίδιες καταστάσεις».

-Τι προκρίνετε; Τα μεγάλα ή τα μικρά σχήματα;
«Κοιτάξτε εμείς θα φτιάξουμε το πλαίσιο, το οποίο θα είναι πολύ ευέλικτο, θα χωράει τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά σχήματα. Πιστεύουμε βέβαια πως μέσα από την διαβούλευση που θα γίνει με τον αγροτικό κόσμο κάπου θα καταλήξουμε. Επίσης θέλουμε οι ίδιοι οι αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα υπάρχουν δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις».

-Ποια μορφή οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής προκρίνετε;
«Θέλουμε να δώσουμε βάρος στις ομάδες παραγωγών, και γιατί είναι μια μορφή που την στηρίζει ο κοινοτικός κανονισμός, αλλά και γιατί οι ομάδες παραγωγών μπορούν να καλύψουν ως και το 100% της παραγωγής. Βέβαια για να επιτύχουν οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν ως μέλη τους πραγματικούς παραγωγούς.
Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών κατά προϊόν, προκειμένου να ακουμπήσουμε πάνω τους για να εφαρμόσουμε όλα αυτά που λέμε για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου και της παραγωγικής διαδικασίας».

Η τήρηση βιβλίων

-Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροτικού χώρου είναι το ολιγοπώλιο στο χονδρεμπόριο αγροτικών προϊόντων. Το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

«Κοιτάξτε κι αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να το αντιμετωπίσουμε μέσα από την τήρηση βιβλίων εξόδων-εξόδων. Στόχος μας είναι να καταργήσουμε τα τιμολόγια αγοράς. Την ανάγκη να καταργηθούν την αντιλαμβάνονται και οι αγρότες. Σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι τιμές μπαίνουν στα τιμολόγια αγοράς κι αν είναι πραγματικές ή εικονικές.

Σήμερα πάνω από τη μισή αγροτική παραγωγή πωλείται από τους παραγωγούς χωρίς να εμφανίζεται πουθενά. Η πρώτη κίνηση για να αντιμετωπισθεί αυτό είναι η τήρηση των βιβλίων, ώστε να φαίνεται τι πουλάει κάθε παραγωγός. Όταν γίνει αυτό θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τη διαδρομή που ακολουθείται στη συνέχεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αισχροκέρδειας, είτε σε βάρος των καταναλωτών, είτε σε βάρος των παραγωγών. Από εκεί και πέρα υπάρχει κι επιτροπή ανταγωνισμού που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο. Διότι αυτή την στιγμή οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα είναι επταπλάσιες από τις τιμές παραγωγού, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές είναι δυόμισι ως τρεις φορές μεγαλύτερες».

-Στα νησιά του Αιγαίου το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο έντονο, ιδιαίτερα για ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα…

«Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η συνεργατική δράση των κτηνοτρόφων, ώστε να κάνουν συλλογική διαπραγμάτευση της τιμής του γάλακτος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορεί να γίνει διοικητικός προσδιορισμός των τιμών. Διότι αυτό θεωρείται νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού κάτι που δε γίνεται δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις όπως της Λέσβου είναι να δοθεί μια πρόσθετη επιδότηση».

Η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερο επικριτικός στο θέμα της συμφωνίας της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως ως κυβέρνηση κλήθηκε να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία. Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα αυτό και τι μπορεί να αλλάξει στις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ;
«Επειδή είμαστε αντίθετοι με την νέα ΚΑΠ δεν σημαίνει ότι δε θα την εφαρμόσουμε. Από τη στιγμή που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε υποχρέωση να την εφαρμόσουμε. Αναθεώρηση της ΚΑΠ μπορεί να γίνει μετά από ενάμιση χρόνο. Τότε θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις της ΚΑΠ; Αυτό είναι ζήτημα συμμαχιών που θα κάνουμε με τα άλλα κράτη-μέλη».

– Η Ελλάδα έχει λόγο να συνεχίσει να υλοποιεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική από τη στιγμή που κατά τα χρόνια της εφαρμογής της είχαμε μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, βόειου κρέατος και γενικότερα μεγάλωσε το έλλειμμα σε διατροφικά προϊόντα; Κι επιπλέον μεγάλος αριθμός αγροτικών προϊόντων που καταναλώνονται στις βόρειες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγονται από τρίτες χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί προτιμησιακές συμφωνίες. Με συνέπεια να χάνονται οι αγορές αυτές για τα ομοειδή ελληνικά προϊόντα.

«Η παγκοσμιοποίηση του διεθνούς εμπορίου είναι μια διαδικασία που όλοι την συμφώνησαν. Βέβαια η παγκοσμιοποίηση, έτσι όπως εξελίχθηκε, ήταν το εργαλείο των οικονομικά ισχυρών για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Το να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική που ουσιαστικά ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σημάνει και την απομόνωση της χώρας.

Δεύτερον, η Κοινή Αγροτική Πολιτική όντως είχε αρνητικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα όμως είχε και ένα άλλο πράγμα το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Κράτησε τον αγροτικό κόσμο, από πλευράς εισοδήματος σε ένα επίπεδο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 70 ως 75% του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι επιπλέον το 50 ως 55% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από την ΚΑΠ.
Αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε το χρόνο να φθάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο την αγροτική παραγωγή για να καλύψουμε την απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν οι αγρότες μας; Είναι σίγουρο ότι οι αγρότες δεν θα δώσουν πίστωση χρόνου».

Για τα βοσκοτόπια

– Κατά τη θητεία σας ως υπουργός είχατε ιδιαίτερη ενασχόληση με το θέμα των βοσκοτόπων. Φαίνεται ότι κάποια λύση θα βρεθεί στο ζήτημα αυτό. Όμως η κτηνοτροφία έχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως είναι το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, η έλλειψη κτηνοτροφικών πάρκων, η ανυπαρξία εκπαίδευσης στους κτηνοτρόφους κ.λπ.

«Δε διαφωνώ με το θέμα που θέτετε, όμως επιμένω στο θέμα των βοσκοτόπων, διότι οι επιδοτήσεις που πρόκειται να πάνε στην ελληνική κτηνοτροφία ανέρχονται στα 550 εκατ. ευρώ. Πάνω σε αυτές ακουμπάνε οι κτηνοτρόφοι για να κρατηθούν στην παραγωγή. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο που θα μεταφέρουμε κονδύλια στον δεύτερο πυλώνα (σ.σ. αγροτικές επενδύσεις) προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, όπως είναι το κτηνοτροφικό κουκί κ.λπ.».

Β. Αποστόλου : «Επταπλάσιες οι τιμές καταναλωτή από τις τιμές παραγωγού!» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: