Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πράσινη Οικονομία: Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;


Από την δεκαετία του 80, οι οικολογικές οργανώσεις πρότειναν στροφή της οικονομίας σε κατευθύνσεις που σέβονται το περιβάλλον. Η πρώτη αντίδραση των παραδοσιακών επενδυτών, ήταν καχύποπτη έως αρνητική.

Μετά την κρίση του 2008, οι θιασώτες του άγριου νεοφιλελευθερισμού έπαψαν να πείθουν: Το όνειρο, για έναν αέναα αυξανόμενο πλούτο, αποδείχθηκε φενάκη. Αντίστροφα: Η πράσινη οικονομία ριζώνει στις κοινωνίες και αποκτά όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ. Αξίζει να αναφέρουμε λίγα παραδείγματα:

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ:

Παραβλέποντας εμπειρίες χιλιετιών, μεταπολεμικά επικράτησε το δόγμα της γραμμικής οικονομίας: ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ-ΠΕΤΑΩ:

Μαζί με ξυραφάκια, στυλό ή αναψυκτικά αγοράζουμε και «πλαστικό μίας χρήσεως».
Αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως έπιπλα ή αυτοκίνητα κατέληγαν στα σκουπίδια για να αντικατασταθούν από μοντέρνα, όλο και μικρότερης διάρκειας ζωής.
Με όρους κλασσικής οικονομίας αυτή η πρακτική αυξάνει το ΑΕΠ και υποτίθεται ότι η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο:
Τα προϊόντα μίας χρήσεως παράγονται από μηχανές αυξάνοντας την ανεργία.
Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και ακριβαίνουν εκθετικά.
Οι διάθεση των αποβλήτων έγινε εφιάλτης: Περιοχές υποβαθμίζονται, το κόστος ανεβαίνει.
Σήμερα η παγκόσμια οικονομία στρέφεται στην κυκλική οικονομία μηδενικών αποβλήτων. Το νέο δόγμα απαιτεί:

Πρόληψη: Νέος σχεδιασμός ελαχιστοποιεί τα απόβλητα.
Επαναχρησιμοποίηση, μέρους ή ολόκληρων φθαρμένων συσκευών. Ενα γρανάζι παλιάς συσκευής δεν καταλήγει στο χυτήριο, αν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως γρανάζι.
Διαλογή στην πηγή: Αν δεν ανακατεύουμε τα απορρίμματα, η αξία των υλικών αυξάνεται και το κόστος διαλογής πέφτει.
Επίσημες μελέτες της Ε.Ε. υπολογίζουν για την Ελλάδα ένα όφελος από την στροφή στην κυκλική οικονομία 1-2 δις για τα επόμενα 5 χρόνια και 16.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Παραγωγός βιολογικού κρασιού εξηγούσε, ότι τα κόστη της βιολογικής και παραδοσιακής καλλιέργειας είναι ίδια: Με ίσο κόστος αντί για χημικά ζιζανιοκτόνα, προσλαμβάνει εργάτες που ξεβοτανίζουν. Είναι όμως οι δύο μέθοδοι οικονομικά ταυτόσημες;

Η βιολογική γεωργία απαιτεί γνώση και προσοχή. Από την άλλη: το χρήμα για τα ζιζανιοκτόνα φεύγει από την Ελλάδα καταλήγοντας σε χημικές βιομηχανίες εντάσεως κεφαλαίου. Αντίθετα το εργατικό κόστος επιστρέφει στην ίδια την τοπική οικονομία: Οι εργάτες ψωνίζουν, νοικιάζουν σπίτια, στέλνουν τα παιδιά τους στα τοπικά σχολεία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η εξοικονόμηση ενέργειας με ανακατασκευή κτιρίων και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγής ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, δίνουν θέσεις εργασίας μειώνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.
Σε συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας η πράσινη οικονομία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια:
Είναι εντάσεως εργασίας, δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια, αξιοποιεί εγχώριους πόρους.
Κυρίως: Είναι οικονομία, που δεν κατασπαταλά τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ήδη από το 2008 πρότειναν για το ξεπέρασμα της κρίσης, το Green New Deal. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις ευρωπαϊκές εμπειρίες που σε άλλες χώρες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αρθρο του Γιάννη Τσιρώνη
πρώην αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πράσινη Οικονομία: Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: