ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μάξιμος Χαρακόπουλος & Μανώλης Κεφαλογιάννης : Ελπίδες για προστασία φέτας από απάντηση Επιτρόπου Γεωργίας


«Ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει για την μη κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), και ιδιαίτερα για την ελληνική φέτα, ο οποίος διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ, αρχίζει να φέρνει απτά αποτελέσματα». 

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν. Η ερώτηση για τη διατήρηση των γεωγραφικών ενδείξεων στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, κατατέθηκε από τον κ. Κεφαλογιάννη κατόπιν ενημέρωσης του κ. Χαρακόπουλου για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη φέτα και άλλα ΠΟΠ και ΠΓΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τη Διάσκεψη της Ρίγας έχει αναλάβει πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, αποστέλλοντας ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.

Στη δήλωσή τους οι κκ. Χαρακόπουλος και Κεφαλογιάννης επισημαίνουν ακόμη τα εξής:

«Η υπεράσπιση της πρωτογενούς μας παραγωγής, η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας και η διατήρηση των κεκτημένων εντός του πλαισίου της ΕΕ παραμένουν για την ΝΔ στόχοι πρώτης προτεραιότητας. Ήδη, λάβαμε την επίσημη διαβεβαίωση του Επιτρόπου για την Γεωργία, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) δεν θα υπονομεύσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ. Τούτο πρακτικά θα σημάνει την πλήρη διασφάλιση της ελληνικής φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά, έναντι των απαράδεκτων αξιώσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ για απρόσκοπτες εισαγωγές σε χώρες μέλη της ΕΕ "αμερικανικών τυριών όπως η φέτα και η παρμεζάνα!" 

, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αναφορά του Επιτρόπου ότι επιδίωξη της Κομισιόν είναι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ΤΤΙΡ, να υπάρξει προστασία επιλεγμένων γεωγραφικών ενδείξεων και στο έδαφος των ΗΠΑ. Μια ανάλογη εξέλιξη θα σημάνει οπωσδήποτε το άνοιγμα νέων οριζόντων επιτυχίας για τις εξαγωγές της ήδη καταξιωμένης παγκοσμίως ελληνικής φέτας. 

Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στον αγροτικό κόσμο, να συνεχίσουμε σταθερά την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός της χώρας. Πιστεύουμε πάντοτε ότι μόνον με μια ισχυρή γεωργία και μια ακμάζουσα κτηνοτροφία μπορούμε να πετύχουμε υγιή ανάπτυξη με ισχυρά θεμέλια».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Γεωργίας σημειώνει τα εξής:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) και σύμφωνα με τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Συμβουλίου, η Επιτροπή, με τη συμφωνία, επιδιώκει να προστατεύσει επιλεγμένες γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ που έχουν οικονομική σημασία στην αγορά των ΗΠΑ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει αυξημένο επίπεδο προστασίας ενός καταλόγου επιλεγμένων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, καθώς και την ενδεδειγμένη εφαρμογή της εν λόγω προστασίας στο έδαφος των ΗΠΑ. 

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, έχει επιλέξει τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως η οικονομική σημασία των εν λόγω ονομασιών στην αγορά των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP δεν θα υπονομεύσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όπως ορίζονται με τους κανόνες της ΕΕ, τους οποίους πρέπει να τηρούν όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ».

.eleftheria.gr
Μάξιμος Χαρακόπουλος & Μανώλης Κεφαλογιάννης : Ελπίδες για προστασία φέτας από απάντηση Επιτρόπου Γεωργίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: