ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Αττική;


του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Πραγματοποιήθηκε την 3/9/2015, στα Καλύβια Αττικής η τρίτη συνεδρίαση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη στην Αγροτική Αττική, στον φιλόξενο χώρο του Δημαρχείου Σαρωνικού, με φιλοξενία του Αντιδημάρχου και Προέδρου του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων κ. Μιχάλη Αδάμη.

Στην συνεδρίαση μετείχαν ενεργά με σκέψεις & τοποθετήσεις οι: κ. Αδάμης Μιχάλης, Αρβανίτης Κώστας, Κατάρα Φανή, Κοντογιάννης Γιάννης, Κοντογιάννη Μάγδα, Μαγγίνα Μαρία, Μακρυγιάννης Άγγελος, Ματζουράνης Κώστας, Μιχαηλίδης Δημήτρης, Παπαβασιλείου Γιώργος & Συρίγος Πασχάλης.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τοπικής Ανάπτυξης Αγροτικής Αττικής λειτουργεί ως μια άτυπη πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης, προβληματισμού, σύνθεσης προτάσεων και προώθησης από κοινού θέσεων των συλλογικοτήτων που θα μετέχουν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με όσους θα ήθελαν να προβάλλουν και να προωθήσουν την Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Ύπαιθρο της Αττικής. Σημειώνεται ότι ως Τοπική-Κοινοτική Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου.

Ήδη έγιναν τρείς συναντήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας στα Μέγαρα (29-7-2015)), στις Αχαρνές (27-8-2015) και Καλύβια (3-9-2015) και δύο επισκέψεις μελέτης (Καρδίτσα & Λεβίδι) σε περιοχές που υλοποίησαν προγράμματα υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης.

Η επόμενη ανοικτή συνάντηση-συζήτηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας προβλέπεται να γίνει στις 28 Σεπ 2015, στις 19.00, στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, στον Μαραθώνα, και αμέσως μετά στις 5 Οκτ 2015, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του παλαιού Δημαρχείου στην Χασιά του Δήμου Φυλής Αττικής. Οι συναντήσειςθα γίνονται κάθε Δευτέρα σε άλλη περιοχή της υπαίθρου της Αττικής.

Η πρόθεσή της Ομάδας είναι να συνδιαμορθωθεί ένα ΟΡΑΜΑ για όλη την ύπαιθρο της Αττικής, πιστεύοντας ότι και οι αγρότες της Αττικής έχουν «ψυχή». Ως αγρότες κοινωνιολογικά περιλαμβάνονται όλοι οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών (από οποιονδήποτε επάγγελμα), ενώ τα με την στενή έννοια αγροτικά επαγγέλματα είναι του γεωργού, του κτηνοτρόφου του ψαρά του δασοκόμου, και συμπληρωματικά προς αυτά του παραγωγού ενέργειας, του μεταποιητή & εμπόρου της δικιάς του αγροτικής παραγωγής και ο αγροτουρισμός από αγρότες.

Φαίνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κάτοικοι της υπαίθρου, της Αττικής είναι η χωροταξία και η χρήση γης, όπως παρουσιάσθηκε κατά την παράσταση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής στην Παλήνη,, στις 16/9/2015, με αφορμή ανακλήσεις αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Συνεχώς χάνονται τα μέσα της αγροτικής παραγωγής (έδαφος, νερά, αέρας κλπ), ενώ οι εξαπλωνόμενες ανεξέλεγκτα κατοικίες εκδιώκουν από τις πατρογονικές εστίες και εκμεταλλεύσεις κυρίως τους κτηνοτρόφους και τους άλλους αγρότες, ενώ μοιάζει να υφίστανται δίωξη τόσο οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, όσο και ο τρόπος ζωής τους, καθώς και η κοινωνία της υπαίθρου.

Κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής δεν είναι μόνο οι αγρότες, αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες και υπάλληλοι. Στόχος θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, «από κάτω», ώστε όποτε εξασφαλίζεται κάποιας μορφής παρέμβαση, αυτή να μπορεί να ενσωματώνεται στο κεντρικό σχέδιο και έτσι να μεγιστοποιείται η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς συμπολίτες .

Στις 28 Σεπ 2015, στις 19.00, στο μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, ο κ. Κώστας Αρβανίτης (6937987101, Σύλλογος Ψαράδων Μαραθώνα), πάντα σε συνεννόηση με τον τοπικό Δήμο Μαραθώνα, θα υποδεχθεί όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν αυτήν την διερευνητική προσπάθεια. Και όσοι έχουν δυνατότητα θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσουν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, στις 24-27 Σεπ 2015, στον Βόλο, που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας http://conferenceprd4.prd.uth.gr/.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Αττική; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: