ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΥΠΡΟΣ: Νάρκη διέλυσε τρακτέρ που εξεράγει στο χωράφι...Άγιο είχε χθες γεωργός που καλλιεργούσε το χωράφι του με τρακτέρ.Το συμβάν έγινε στις δέκα το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση τόσο της ΟΥΝΦΥΚΥΠ όσο και κατοίκων της περιοχής που θορυβήθηκαν από τον κρότο.

Άγιο είχε χθες γεωργός από το Μάμμαρι της Λευκωσίας στην Κύπρο. Ενώ βρισκόταν στο χωράφι του, που βρίσκεται εκτός της νεκρής ζώνης, εξερράγη νάρκη που φαίνεται ότι μετατοπίστηκε λόγω των πλημμυρών τον χειμώνα. Για καλή του τύχη ο ίδιος δεν έπαθε κάτι σοβαρό, ωστόσο το τρακτέρ που οδηγούσε καλλιεργώντας το χωράφι του υπέστη ζημιές. Το συμβάν έγινε στις δέκα το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση τόσο της ΟΥΝΦΥΚΥΠ όσο και κατοίκων της περιοχής, που θορυβήθηκαν από τον δυνατό κρότο.

Το περιστατικό

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μάμμαρι Πόλυς Κοτζιάπασης ανέφερε πως το χωράφι βρίσκεται στα βόρεια του χωριού. Επεσήμανε πως λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, νάρκες από ναρκοπέδιο των κατοχικών «αρχών» είχαν μετακινηθεί στα χωράφια της περιοχής που καλλιεργούνται, τα οποία και καθάρισαν τα Ηνωμένα Έθνη, που τους ειδοποίησαν πριν από 15-20 μέρες πως είχαν ολοκληρώσει την εργασία τους. Ο κ. Κοτζιάπασης πρόσθεσε πως το χωράφι στο οποίο έγινε η έκρηξη δεν βρίσκεται στην περιοχή που καθάρισαν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ακριβώς δίπλα. Ανέφερε, εξάλλου, πως απ’ ό,τι είδε, το συγκεκριμένο χωράφι πρέπει να ήταν ακαλλιέργητο εδώ και πολύ καιρό.

Σε ό,τι αφορά τον γεωργό, είπε πως δεν τον είδε προσωπικά αλλά ενημερώθηκε πως δεν έπαθε κάτι, αν και το τρακτέρ του υπέστη ζημιές. Ο κ. Κοτζιάπασης ανέφερε πως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως τα άτομα που μεταβαίνουν σε χωράφια στην περιοχή για να τα καλλιεργήσουν είναι γύρω στα 6-7. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «σημειώθηκε ένα περιστατικό εκτός της νεκρής ζώνης στα βόρεια», προσθέτοντας πως «αυτήν τη στιγμή ερευνούμε το θέμα».

Έψαχναν νάρκες για μήνες

Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εγείροντας ζητήματα ασφάλειας, καθώς η κακοκαιρία και οι πλημμύρες των χειμερινών μηνών είχαν προκαλέσει μετατόπιση ναρκών στη νεκρή ζώνη στο Μάμμαρι. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε μάλιστα περιφράξει την επικίνδυνη περιοχή και είχε τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες κατά μήκος. Επίσης, οι Ειρηνευτές απαγόρευαν, ρητά και σε όλους, να προσεγγίζουν την περιοχή. Σημειώνεται, επίσης, ότι από τις 26 Μαΐου και μέχρι πριν από λίγες μέρες ομάδα από 20 ναρκαλιευτές από την Καμπότζη είχαν αναπτυχθεί βόρεια του χωριού, παρέχοντας τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και εξοπλισμό. Η μετάβαση των 20 ναρκαλιευτών στην περιοχή ακολούθησε μια πρώτη αξιολόγηση, που έγινε από την Υπηρεσία UNMAS των ΗΕ, τον Φεβρουάριο και περαιτέρω έρευνα από εμπειρογνώμονες της UNIFIL, τον Απρίλιο, η οποία έδειξε ότι οι νάρκες έχουν μετατοπιστεί σε αυτό το τμήμα της νεκρής ζώνης από τις πλημμύρες του χειμώνα.

Καταστράφηκαν 27 χιλιάδες

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως από τα τέλη του 2004 μέχρι τις αρχές του 2011, οι ομάδες των πυροτεχνουργών που σχετίζονται με το Κέντρο Ενεργειών Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εργάστηκαν για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων, όπου οι νάρκες τοποθετήθηκαν εκεί από τον στρατό το 1974. Οι προσπάθειες αποναρκοθέτησης συντονίζονται από τα προγράμματα των ΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων (UNOPS), καθώς και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη σε αυτό το έργο, έχουν εκκαθαριστεί και καταστραφεί πάνω από 27.000 νάρκες. Στόχος, σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι όπως ολόκληρη η Κύπρος απαλλαγεί από τις νάρκες.

sigmalive.com
ΚΥΠΡΟΣ: Νάρκη διέλυσε τρακτέρ που εξεράγει στο χωράφι... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: