ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Tuta Absoluta: Αναγκαία τα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας στην περιοχή της Τριφυλίας


Δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές απώλειες στις καλλιέργειες τομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας από το έντομο Tuta Absoluta, ωστόσο αναγκαία είναι η λήψη προληπτικών μέτρων στην περιοχή, για να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον κο. Αντώνη Παρασκευόπουλο, Διευθυντή της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κάποιες ζημιές σημειώθηκαν στις καλλιέργειες την άνοιξη, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην περιοχή. 

Πρόκειται για έναν εχθρό που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή το 2009, με σημαντικές προσβολές στις καλλιέργειες της περιοχής. 

Όπως μας επισήμανε ο κος. Παρασκευόπουλος είναι ένας εχθρός που όσο περνάει ο χρόνος από την προσβολή και δεν ληφθούν μέτρα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή του - γι' αυτό χρειάζονται προληπτικά μέτρα. Επίσης υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα ωφέλιμα της περιοχής στην αντιμετώπιση της tuta absoluta, γι' αυτό και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που υπάρχουν.

Τα μέτρα
Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους παραγωγούς, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως στις θερμοκηπιακές μονάδες θα πρέπει να εγκατασταθούν προθάλαμοι, να τοποθετούνται δίχτυα στα παράθυρα για να μην μπαίνουν τα ακμαία, να φυτεύονται υγιή φυτά χωρίς προσβολές, να εγκαθίστανται παγίδες νερού 2-5 ανά στρέμμα, να εξαπολύουν αρπακτικά (κυρίως τα μακρόλοφους και νεζιντιόκουρις), να απομακρύνουν τα υπολείμματα καλλιεργειών από διπλανούς χώρους των νέων καλλιεργειών κ.α. Συμπληρωματικά, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που όμως να είναι εγκεκριμένα και να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δράσεις και να μην δημιουργούν προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα της περιοχής.

Στις υπαίθριες καλλιέργειες που δεν υπάρχει ελεγχόμενο περιβάλλον, εκεί χρειάζεται οι παραγωγοί να τοποθετούν παγίδες νερού, να εγκαθιστούν ωφέλιμα έντομα, ενώ σε καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να γίνονται άσκοποι ψεκασμοί καθώς έτσι καταστρέφονται οι φυσικοί εχθροί. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από ωφέλιμα, οι οποίοι και θα πρέπει να ενισχύονται.

.froutonea.gr

Tuta Absoluta: Αναγκαία τα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας στην περιοχή της Τριφυλίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: