Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αύξηση 60 ευρώ στην κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ


Του Γιώργου Μακρή
Το μάτι στους αγρότες και δη τους ηλικιωμένους έκλεισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι η θέσπιση εθνικής σύνταξης θα οδηγήσει σε αύξηση της κατώτατης σύνταξης ΟΓΑ.

Με τους επικεφαλής των θεσμών/τρόικας στην Αθήνα και εν μέσω του διαμορφωμένου κλίματος περί μειώσεων στις συντάξεις, ο κ. Ε. Αποστόλου ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποίησε αλλά και αποκαλυπτικός στο μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει: «Η μέση σύνταξη στο 92% των αγροτών είναι 331 ευρώ. Η εθνική σύνταξη που αναζητούμε και θέλουμε να συμφωνήσουμε ξεπερνάει το ποσό αυτό. Μπαίνουμε σε ένα εθνικό πλαίσιο».

Με άλλα λόγια, ο κ. Ε. Αποστόλου διατύπωσε τον εξής συλλογισμό: Αφού με το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπεται εθνική σύνταξη για όλους ύψους 390 ευρώ (σ’ αυτό το ποσό την προσδιόρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος), τότε θα καλυφθούν και οι συνταξιούχοι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα 331 ευρώ από τον ΟΓΑ. Καθώς μάλιστα η εθνική σύνταξη θα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον προϋπολογισμό, αυτομάτως μειώνεται η ανάγκη για χρηματοδότηση του ΟΓΑ (ώστε να καταβάλει αυτές τις συντάξεις) και αυξάνονται οι πιθανότητες να ικανοποιηθεί η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου (ο υπουργός επανέλαβε την αισιοδοξία του γι’ αυτό).

Όσον αφορά τους εν ενεργεία αγρότες - ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ο κ. Ε. Αποστόλου επισήμανε ότι στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών θέση της κυβέρνησης είναι το ασφάλιστρο να συνδεθεί με το εισόδημα και η αύξηση του ασφαλίστρου να μετατοπισθεί σε βάθος τριών έως πέντε ετών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Για το έτερο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης που παραμένει «ανοιχτό» (όπως ανέφερε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Χαρ. Κασσίμης, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει σχεδόν κλείσει και για τη στρατηγική σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας θα κλείσει έως το τέλος του 2015), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ η συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής είναι 10 δισ. ευρώ ετησίως, τιμολογούνται μόνο 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ. Άρα, αν «συλληφθούν» τα μισά από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ και τιμολογηθούν με ΦΠΑ 13%, τότε θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και μ’ αυτό το επιχείρημα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με στόχους:

-να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

-να παραμείνει αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις (σήμερα είναι 12.000 ευρώ)

-να μην φορολογούνται οι εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

- και να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος μια σειρά δαπανών που κάνει ο αγρότης όπως η οικογενειακή εργασία και οι αποσβέσεις κεφαλαίου.

Για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταστήσει υποχρεωτικά τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό αντί αγοράς από τον έμπορο και να μειώσει στις 5.000 ευρώ ετησίως το όριο του τζίρου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων (σήμερα το όριο είναι στις 15.000 ευρώ).

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Στο μεταξύ, σε διαβούλευση τίθεται εντός των ημερών το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς το οποίο πρόκειται να ψηφισθεί (είναι και μνημονιακή υποχρέωση) έως το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε ο κ. Ε. Αποστόλου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, στόχος του υπουργείου είναι να εξαλειφθούν οι συνεταιρισμοί – σφραγίδες και «να υποστηριχθούν οι μικροί αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούν και να τους βοηθούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα».

Βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι:

-«Δημιουργία του Εθνικού Μητρώου των αγροτικών συνεταιρισμών (ΑΣ), της ελεγκτικής αρχής και του σώματος Επιθεωρητών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

-Δημιουργία νομικών διατάξεων ευνοϊκών για τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών, τη λύση του συνεταιρισμού εάν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του καταστεί κατώτερο από το 1/5 του συνεταιριστικού κεφαλαίου και τη μίσθωση περιουσιακών στοιχείων ΑΣ σε άλλον ΑΣ εάν διατελεί σε κατάσταση εκκαθάρισης.

-Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελών του Α.Σ. σε 10 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

-Κατάργηση του προσδιορισμού υποχρεωτικού ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου, καθώς πλέον ο προσδιορισμός θα γίνεται από το καταστατικό.

-Δυνατότητα και άλλων νομικών προσώπων να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού με μία μερίδα όπως και τα φυσικά πρόσωπα

-Καθιέρωση της προαιρετικής μερίδας χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως δυνατότητας επένδυσης στον συνεταιρισμό και από τρίτους

-Υποχρέωση του μέλους να παραδίδει την παραγωγή του και να προμηθεύεται τα εφόδιά του από τον συνεταιρισμό

-Δυνατότητα διορισμού Γενικού Διευθυντή σε συνεταιρισμούς με κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ.

-Θέσπιση νέων υποχρεώσεων στα μέλη, όπως της αποχής από δραστηριότητες ανταγωνιστικές με εκείνες του ΑΣ ή από πράξεις που μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντά του, της εχεμύθειας κ.λπ.

-Καθορισμός αυστηρού πλαισίου με παρουσία δικαστικών ή δικηγόρων κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή μελών του ΔΣ. Θέσπιση σταυρών προτίμησης στα 2/5 του αριθμού των μελών του ΔΣ.

-Χορήγηση μόνο εξόδων κίνησης, διαμονής εκτός έδρας και εξόδων παράστασης στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Καταργούνται οι αμοιβές των μελών του ΔΣ.

-Απαγόρευση κατάληψης δημόσιας αιρετής θέσης (π.χ. δημοτικό συμβούλιο) από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών, πριν παρέλθουν 3 χρόνια από την εκλογή τους σε θέση μέλους του ΔΣ.

-Δημιουργία νομικού πλαισίου για τη προστασία της τιμής των αγροτικών προϊόντων μέσω των Συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων που είναι ιδιωτικές γραπτές συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας και αφορούν τη μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων από τους ΑΣ για λογαριασμό των μελών τους.

-Δημιουργία φορέα με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων » (ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ) με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας αγροτικής περιουσίας. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, η ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ μπορεί να καταγράφει, να διαχειρίζεται και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς όφελος των νέων αγροτών και των οργανώσεων τους.

-Δυνατότητα δημιουργίας Περιφερειακών Αγροτικών Συνεταιρισμών είτε Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε κλαδικό επίπεδο, μέλη των οποίων είναι οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

-Δυνατότητα συγκρότησης ιδεολογικής συνεταιριστικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο, με μέλη τοπικούς ή περιφερειακούς συνεταιρισμούς. Για να αναγνωρίζεται από την πολιτεία ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμένους αγρότες οφείλει να έχει ως μέλη της τουλάχιστον το 50% των οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο.

-Κατάργηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των δευτεροβαθμίων και των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων».

eleftheria
Αύξηση 60 ευρώ στην κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: