Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δραματική μείωση των πουλιών στο Δέλτα του Έβρου


Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών που επισκέπτονται ή φωλιάζουν στον υγροβιότοπο Δέλτα του Έβρου, που αγγίζει το 90% στην πλησιέστερη στα ελληνοτουρκικά σύνορα ζώνη και το 50% στις άλλες ζώνες, από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, κατέγραψε, μέσω των επί μισό αιώνα παρατηρήσεών του, ο Ολλανδός βιολόγος - ορνιθολόγος Ad Wittgen.

Ο Ολλανδός επιστήμονας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της διημερίδας «Φτερωτό Δέλτα: Ορνιθολογική συνάντηση για το Δέλτα του Έβρου», οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτήρισε τον υγροβιότοπο ως επίγειο παράδεισο και μεγάλο μέρος της ζωής του, καθώς τον έχει επισκεφτεί περισσότερες από 90 φορές σε διάστημα 50 ετών.

«Ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και σπάνια είδη πουλιών συνθέτουν το σκηνικό του Δέλτα, το οποίο δυστυχώς, εκτός Ελλάδας, είναι γνωστό και παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για την επιστημονική κοινότητα. Τη δεκαετία του ’60 στον Έβρο συναντούσες τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τοπίου και ορνιθοπανίδας. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να επαναφέρουμε το Δέλτα στην πρότερη κατάστασή του, αλλά θα πρέπει να μάθουμε στους ανθρώπους να αγαπάνε τη φύση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, όπου ελάχιστοι άνθρωποι αγαπούν τη φύση και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει. Στην Ολλανδία είχαμε αυτά τα προβλήματα πριν από 100 χρόνια, όπου ο αγροτικός πληθυσμός ήταν εχθρικός με όσους ασχολούνταν με τη φύση» ανέφερε ο Ad Wittgen.

«Μέσω της εκπαίδευσης, όμως, και της επαφής των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον, έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα και, όπως γνωρίζετε, η γεωργία στην Ολλανδία είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως και η προστασία και η αγάπη για τη φύση» προσέθεσε.

Στη διημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο φορέας διαχείρισης εθνικού πάρκου Δέλτα Έβρου, συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι μέσω των παρουσιάσεών τους επιχείρησαν μία ιστορική αναδρομή των αλλαγών που έχουν συντελεσθεί στον υγροβιότοπο στη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

«Οι εντυπώσεις και καταγραφές των πρώτων ερευνητών μας προκαλούν θυμό, καθώς διαπιστώνουμε ότι χάνουμε συνεχώς πράγματα» δήλωσε ο Νίκος Προμπονάς της επιτροπής αξιολόγησης ορνιθολογικών παρατηρήσεων.

«Η λαμπρή περίοδος του Δέλτα ήταν η δεκαετία του ’60, η οποία σταδιακά αρχίζει να τελειώνει μετά το ’68, εξαιτίας των προβλημάτων που αρχίζουν να δημιουργούνται με αποξηράνσεις, κοπές δέντρων και καλαμιώνων. Όσο είναι απείραχτο, έχουμε πολλούς πληθυσμούς σε πάρα πολλά είδη που στην εποχή μας έχουν γίνει σπάνια. Από την ώρα που ο άνθρωπος αρχίζει να επεμβαίνει πάρα πολύ βίαια στο Δέλτα, αρχίζουν να μειώνονται οι πληθυσμοί, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’70, που βάσει των επιστημονικών καταγραφών βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, γιατί τα σχέδια που υλοποιήθηκαν δεν απέδωσαν, δηλαδή εκτάσεις που δόθηκαν στην καλλιέργεια δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν, με αποτέλεσμα αφενός να χαθούν τα ενδιαιτήματα των πουλιών και αφετέρου να μην υπάρχει γεωργική γη» πρόσθεσε. 
 
zougla
Δραματική μείωση των πουλιών στο Δέλτα του Έβρου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: