ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΤΑΥΓΕΤΟ


Το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Δυτικής Μάνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης κατέθεσαν πρόταση στην Ευρωπαική Ένωση για τη χρηματοδότηση μελέτης με τίτλο ''GIS mapping and studying of vulnerable and endangered species of Taygetos mountain and crucial conversation actios'' . 

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι η δημιουργία Βοτανικού Πάρκου συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο, στην περιοχή της Αρτεμισίας. 

Το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορά στη διατήρηση κρίσιμων πληθυσμών των ειδών Micromeria taygetea, Globularia stygia και Crepis crocifolia, με επιτόπου δράσεις και ερευνητικές εφαρμογές. 

Τα υπό μελέτη είδη είναι ενδημικά ποώδη φυτά του Ταυγέτου και αναφέρονται στην Οδηγία τησ Ε.Ε 92/43/EEC, Ως είδη προτεραιότητας. Σκοπός του προτεινόμενου προγράμματος είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των θέσεων εμφάνισης των πληθυσμών στο όρος, η υποβάθμιση, αναπαραγωγής του in situ, καθώς, και η γενικότερη αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.584.294 ευρώ, με την Ε.Ε. να καλύπτει το 70% του ποσού. Με την έγκριση του προγράμματος αναμένεται η υλοποίηση του εντός 3-5 ετών . Με την ολοκλήρωση προγράμματος, αναμένεται να παραδοθούν:

1) Αναλυτικοί χάρτες με τα σημεία εμφάνισης των πληθυσμών.
2) Γενετική ταυτοποίηση (genetic barcode) των υπο εξέταση ειδών και δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων.
3) Τράπεζα γενετικού υλικού στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.
4) Θέσεις παρακολούθησης της εξάπλωσης των ειδών με την οριοθέτηση.
5) Μίκρο-Αποθεμάτων Φυτών (ΜΑΦ).
6) Βοτανικό πάρκο και σημείο συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο στην περιοχή της Αρτεμισίας.
7) Πολλαπλές δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων και ενημέρωση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημεριδών και εκθέσεων.

Ο Δήμος Καλαμάτας μέσα απο τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων, θα διαδραματίσει, σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με τον Ταύγετο.

Σημειώνεται ότι οι συντονιστές προγράμματος είναι οι επίκουροι καθηγητές Επαμεινώνδας Κάρτσωνας και Αναστάσιος Δάρρας.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΤΑΥΓΕΤΟ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: