ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΟΓΑ: Αυξήσεις έως 130% στις ασφαλιστικές εισφορές 620.000 Αγροτών....


Σε διάστημα τριών ως πέντε ετών θα μοιραστεί η αύξηση των εισφορών για τους 620.000 ασφαλισμένους αγρότες, η οποία αναμένεται σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο να κυμανθεί από 100% στα χαμηλά εισοδήματα έως και 130% στα υψηλότερα.

Αυξήσεις έως 130% στις εισφορές Στόχος είναι σταδιακά να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση που ξεπερνά σήμερα το 80% των ετήσιων δαπανών του ασφαλιστικού φορέα και οι εισφορές να συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα, όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, ο αγρότης θα πρέπει να φτάσει σταδιακά σε εισφορά 20%. Σήμερα οι αγρότες πληρώνουν το 7% της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία ανήκουν και περίπου 14% καταβάλλει το Δημόσιο. Για παράδειγμα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία που σήμερα ανέρχεται στα 486 ευρώ οι αγρότες πληρώνουν για σύνταξη 34 ευρώ και το κράτος 58 ευρώ τον μήνα. 

Αντίστοιχα στην τρίτη κατηγορία, στην οποία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία (70%) των αγροτών -450.000 ασφαλισμένοι- οι αγρότες πληρώνουν 50 ευρώ τον μήνα και το κράτος 101 ευρώ. Αυξήσεις έως 130% στις εισφορές Στο πλαίσιο της επερχόμενης μεταρρύθμισης, το βασικό σενάριο προβλέπει τη σταδιακή εξομείωση του ασφαλίστρου του ΟΓΑ με αυτό του ΙΚΑ και τησταδιακή αύξησή του για τον αγρότη από το 7% στο 20%. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως θαληφθεί μέριμνα, ώστε οι αυξήσεις να γίνουν σταδιακά και να υπάρξουν κλίμακεςπου να αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ' επάγγελμα αγροτών. 

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί η προσαρμογή να έρθει σε βάθος χρόνου 5ετίας, ενώ πρόθεση των δανειστών που αποτυπώθηκε και στο μνημόνιο είναι οι αλλαγές να συμπυκνωθούν σε μια 3ετία. Στόχος είναι οι εισφορές να συνδεθούν με το εισόδημα, αν και στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν πως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα, καθώς οι αγρότες φορολογούνταν μέχρι το 2014 με αντικειμενικά κριτήρια. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης εξετάζεται η αλλαγή ή η διατήρηση ορισμένων κλιμακίων που ισχύουν σήμερα με ταυτόχρονη σύνδεσή τους με το εισόδημα. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει κατώτατη κλίμακα για να καλυφθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι περίπου στα 300 ευρώ τον μήνα. Τι ισχύει Με το σενάριο αυτό, οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αγρότες θα διπλασιαστούν στα χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν ως και 130% στα υψηλά. 

Κι αυτό επειδή οι αγρότες πληρώνουν σήμερα εισφορές υπέρ υγείας (2,5% επί 1.065 ευρώ στις πρώτες 5 ασφαλιστικές κλάσεις) και αγροτικής εστίας (2 ευρώ στις πρώτες τέσσερις κλάσεις) που εκτιμάται πως θα παραμείνουν σταθερές. 

Για παράδειγμα αγρότης που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση πληρώνει για σύνταξη 50 ευρώ (7%x726 ευρώ), για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 26,6 ευρώ (2,5%x1065 ευρώ) και για αγροτική εστία 2 ευρώ, σύνολο 78 ευρώ τον μήνα. Αν τα ασφάλιστρα για τη σύνταξή του ανέλθουν στο20%, θα πληρώνει πλέον 173 ευρώ, δηλαδή θα έχει αύξηση 121%. 

Γιάννης Φώσκολος 
ΕΘΝΟΣ
ΟΓΑ: Αυξήσεις έως 130% στις ασφαλιστικές εισφορές 620.000 Αγροτών.... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: