ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα ζώα «προστατεύουν» τα παιδιά από το άσθμα


Ακόμη έναν λόγο έχετε τώρα για να αποκτήσετε κατοικίδιο, καθώς σύμφωνα με σουηδική επιστημονική έρευνα, τα παιδιάπου κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μεγαλώνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι -ή άλλα ζώα– αντιμετωπίζουνμικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», μελέτησαν τη συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στα ζώα και το παιδικό άσθμα.

Αναλύοντας δεδομένα σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία ήταν εκτεθειμένα σεσκύλους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη με τα συμπαθή τετράποδα κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει κατά 13% έως 15% τον κίνδυνο για εμφάνιση άσθματος στην έναρξη της σχολικής ηλικίας.


Η έκθεση σε άλλα ζώα αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση άσθματος κατά 31% στην προσχολική και κατά 52% στη σχολική ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση του κινδύνου δεν σχετίζεται με το αν οι γονείς είχαν άσθμα ή αν το παιδί ήταν πρωτότοκο.

Οι Σουηδοί ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός που συναρτά την έκθεση στα ζώα με τον μειωμένο κίνδυνο άσθματος, που αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Όπως, όμως, αποδεικνύεται από την έρευνα, το υπερβολικά καθαρό και αποστειρωμένο περιβάλλον μάλλον εξασθενεί το ανοσοποιητικό. Αντίθετα, ένα πιο «βρόμικο» περιβάλλον, τελικά, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τα παιδιά πιο ανθεκτικά.

Μάλιστα, η έκθεση των παιδιών σε κατοικίδια ζώα από πολύ μικρή ηλικία φαίνεται ότι τα ωφελεί, καθώς συνηθίζουν να αναπνέουν αέρα με περισσότερα βακτήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο άσθματος αλλά και την εμφάνιση αλλεργιών.

Daily Mail
Τα ζώα «προστατεύουν» τα παιδιά από το άσθμα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: