ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιστροφή στη τροφική επάρκειαΓράφει ο Θεόφιλος Πανίδης
Α. Τη δεκαετία του ΄50 συντελείται στη χώρα μας το μεγάλο έγκλημα του ξεγυμνώματος- εγκατάλειψη της υπαίθρου, η μεγάλη μείωση του.. ανθρώπινου δυναμικού και τελικά η ερήμωση των χωριών μας! 

Αμέσως μετά τον εμφύλιο ξεκινά η μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό, κυρίως Αυστραλία, Καναδά και στη συνέχεια στην Ευρώπη! Βέβαια το κακό δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση ο εσωτερικός « αποικισμός », η εσωτερική μετανάστευση! 

Τα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται πόλος έλξης κυρίως των νέων! Ο στόχος παραμένει η εξεύρεση εργασίας και φυσικά η καλύτερη ζωή! Στα μεγάλα αστικά κέντρα συσσωρεύεται όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας μας που αποτελεί πια, εύκολη λεία στις ορέξεις των « ειδικών » για φτηνά εργατικά χέρια! Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο έπακρο! Η εγκατάλειψη των γεωργικών εκτάσεων εμφανής! Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής εγκαταλείπεται!


Β. Το ΄41, όταν η πείνα στην Αθήνα μετέτρεψε την πόλη σε ένα τεράστιο νεκροταφείο, η ελλ. επαρχία-ύπαιθρος είχε τροφική ΕΠΑΡΚΕΙΑ! Το χωριό μας δεν πείνασε! Η τροφική επάρκεια κάλυπτε ταυτόχρονα και τη μικρή μας πόλη!

Η γεωργία - κτηνοτροφία παρήγαγε και τροφοδοτούσε!

Η τροφική επάρκεια, δηλ. η αληθινή οικονομία, συνεχίστηκε ( παρά τη μείωση του πληθυσμού ) για μερικές ακόμα (τρεις τουλάχιστον ) δεκαετίες! Τα μόνα προϊόντα που έπρεπε να προμηθευτεί η τοπική οικονομία-οικογένεια ήταν λίγο λάδι και αλάτι! 

Ο κόσμος δούλευε και παρήγαγε. Βέβαια η εκμετάλλευση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από τους μεσάζοντες-παρασιτικό εμπόριο, ήταν εγκληματική! Οι μεσάζοντες και η απουσία-αδιαφορία του συντεταγμένου κράτους για τους αγρότες-κτηνοτρόφους ήταν η κύρια αιτία της ερήμωσης της υπαίθρου! Χωρίς να θέλω να γίνω εριστικός, αιωρείται το ερώτημα: μήπως έχουν έστω ένα μικρό μέρος ευθύνης και οι άνθρωποι της υπαίθρου; 

Πάντα ακούγαμε από τους μεγαλύτερους το γνωστό: Να ακουμπάς θυρίδα! ( δημόσιος υπάλληλος )
Σήμερα, όπως φαίνεται, το δημόσιο έχει πάψει πια να αποτελεί πόλο έλξης των νέων! Κρίνεται μάλλον θετικό!

Φτάσαμε όμως σήμερα που στη χώρα του Ήλιου, του Διόνυσου, να ξεριζώνουμε τ΄ αμπέλια μας και να φυτεύουμε ακακίες! Με ευθύνη της πολιτείας! Το έγκλημα των επιδοτήσεων! Έγκλημα που στο εγγύς μέλλον θα αποδειχθεί καταστροφικό! Η Γερμανία, η Αγγλία κτλ με τα σύννεφα και την ανυπαρξία ήλιου, παράγουν κρασί και μείς στη γη του ήλιου, ξεριζώσαμε τα αμπέλια μας! 

Γ. Ας φτάσουμε στο σήμερα!
Άραγε πόσες οικογένειες στο χωριό μας έχουν τροφική επάρκεια! Όσο σκληρό κι αν είναι η απάντηση είναι :Καμία! 

Είναι σκληρό, όμως αληθές: οι γεωργοί μας αγοράζουν αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα από τη λαϊκή! 

Η χώρα με 15.000 χιλ χιλιόμετρα ακτογραμμή, εισάγει ψάρια! Η χώρα μας λυπηρό βέβαια, αλλά αληθές, εισάγει 90 και εξάγει 5 προϊόντα! Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή αναλογία! 

Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι, ότι μπορούμε να παράγουμε ( όπως παλαιότερα ) τα περισσότερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εισάγουμε, αλλά δεν τα παράγουμε! Άραγε γιατί;
Όταν η χώρα δεν έχει επάρκεια προϊόντων που μπορεί να παράγει , τότε η πρώτη επενδυτική της κίνηση θα έπρεπε να είναι στους τομείς αυτούς!

Πρέπει φυσικά να καταστήσει κανεις αυτούς τους χώρους-τομείς απασχόλησης ελκυστικούς !!!!
Για παράδειγμα, δεν νοείται αγρότης, κτηνοτρόφος χωρίς γη, χωρίς μητρώο αγροτών, χωρίς εγγυήσεις της παραγωγής του, χωρίς την ποιότητα ζωής! 

Γι΄ αυτή τη κατάσταση έχει μέρος ευθύνης και το εκπ/κό μας σύστημα! 

Μήπως όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το ζωντάνεμα της υπαίθρου! Μήπως ήρθε η ώρα της αντίστροφης κίνησης, του αντίστροφου δρομολογίου μετακίνησης πληθυσμών, της καλλιέργειας-εκμετάλλευσης της γης, αλλά ΟΧΙ με τις συνθήκες των περασμένων δεκαετιών!

Δεν είναι δυνατό να ζει και να απολαμβάνει ο δημ. Υπάλληλος, ο έμπορος, ο τεχνίτης, ενώ ο αγρότης-κτηνοτρόφος να φυτοζωεί!

Δεν είναι δυνατόν να αγοράζει τη συνολική ποσότητα των αγροτικών, κτηνοτροφικών μας προϊόντων η κ. Μέρκελ με μια Mercedes! Ενώ εμείς να αγοράζουμε όλα τα βιομηχ. προϊόντα τους και τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ τους, πληρώνοντας τεράστια ποσά !

Αυτός που ελέγχει την αγροτική παραγωγή (Monsanto και Novartis ), εμπορία των φαρμάκων ( ανθρώπων, ζώων και φυτών ), των καυσίμων και των οπλικών συστημάτων, ελέγχει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία!!!, 

Στη χώρα μας συνήθως τα γεγονότα προτρέχουν των αποφάσεων και των προγραμματισμών των πολιτικών μας!

Η σύμπτυξη σχολικών μονάδων ξεκίνησε δειλά δειλά για να αποδειχθεί πολύ γρήγορα το θετικό της κίνησης! 

Η σύμπτυξη χωριών για δημιουργία μεγάλων ( Κεφαλοχώρια ) , ούτε καν σαν σκέψη δεν υπάρχει, και φυσικά ούτε συζητιέται! ( Μη μου επιτεθείτε πριν ενημερωθείτε για το θέμα )! 

Κι όμως η κίνηση έχει πολύ πιο πολλά θετικά απ΄ όσα φαντάζεστε!

Όλοι μας διαμαρτυρόμαστε για τη τραγική κατάσταση της οικονομίας μας! Όλοι μας δυσανασχετούμε και δικαίως! Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας για την ανατροπή της κατάστασης; Μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της τροφικής επάρκειας;
Η απάντηση είναι και πρέπει να είναι : ΝΑΙ!


Θεόφιλος Πανίδης

Επιστροφή στη τροφική επάρκεια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: