ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Και η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) συμμετέχει στην Πανελλαδική Αγροτική Κινητοποίηση της Αθήνας
Η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) μαζί με τις οργανώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων ολόκληρης της χώρας, συμμετέχει και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Πανελλαδική Αγροτική Κινητοποίηση, η οποία θα γίνει την Τετάρτη (18/11/2015), στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και καλεί τα μέλη της αλλά και όλους τους πτηνοτρόφους παραγωγούς κάθε Νομού «να συμμετάσχουν δίνοντας αγωνιστικό παρόν στην παραπάνω κινητοποίηση για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα μεγαλύτερα δεινά που έρχονται με την ψήφιση των νέων μέτρων, ασφαλιστικό, φορολογικό, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κόστους παραγωγής κτλ, που επιβάλλει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου προκειμένου να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις μας αλλά και οι οικογένειές μας».

Η Π.Ε.Ο.Π.Π. ζητεί επίσης η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι της Χώρας να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών και των κτηνοπτηνοτρόφων για την αποτροπή των παραπάνω δυσβάστακτων μέτρων. Όσοι από τους πτηνοτρόφους των Νομών της χώρας επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να το δηλώσουν έγκαιρα στο Πτηνοτροφικό Σύλλογο, μέλος της Π.Ε.Ο.Π.Π. του Νομού τους και στα τηλέφωνα 2221043432, 6936165120 (Ζιώγας Απόστολος).

Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων

  • Οι επιβαρύνσεις της φορολογίας εισοδήματος που προτείνονται, με την ίδια μεθοδολογία μάλιστα που εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το εισόδημα των παραγωγών αυτών είναι εξαιρετικά ασταθές εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων, ακόμα και μέσα στην ίδια εμπορική περίοδο των τιμών των βασικών ζωοτροφών (σιτηρά και σόγια), καθώς και της ενέργειας, ενώ οι τιμές παραγωγού σημειώνουν πτώση. Έτσι το κέρδος που προκύπτει είναι σχεδόν μηδαμινό, ενώ κατά περιόδους το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τη τιμή παραγωγού με συνέπεια να προκύπτουν σημαντικές ζημιές.
  • Οι διατροφικές κρίσεις που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά όπως συνέβη στο παρελθόν με τη γρίπη των πτηνών, τη κρίση των διοξινών κτλ, οδηγούν σε κατάρρευση των τιμών, την αύξηση των αποθεμάτων και τη νέκρωση της αγοράς γενικότερα.
  • Μπορεί να προκύψουν καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγές κτλ.
  • Σήμερα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι πτηνοτρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας, αθροιστικά τόσο για την αστική τους περιουσία, όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και επί πλέον για τα πτηνοτροφεία, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους. Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια των παραγωγικών κτισμάτων είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται μεγάλες αξίες, να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 € και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.
  • Η κατάργηση του σημερινού αγροτικού ασφαλιστικού συστήματος και η ένταξή του στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις θα σημάνει τη χαριστική βολή για τη πτηνοτροφία.

Με βάση τα ως άνω η Π.Ε.Ο.Π.Π. προτείνει:

1) Διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13%, με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

2) Ευελιξία ως προς τη μεταφορά ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων στις επόμενες εμπορικές περιόδους με αναστολή των τεκμηρίων.

3) Ο φορολογικός συντελεστής 13% να ισχύει και στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλονται με επιχειρήσεις μέσα από παροχή υπηρεσιών εκτροφής πτηνών.

4) Ως προς τον ΕΝΦΙΑ κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ή εναλλακτικά απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροκτηνοτρόφους παραγωγούς που ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία.

5) Διατήρηση του ΟΓΑ και του σημερινού ασφαλιστικού καθεστώτος και πρόβλεψη μιας νέας κλίμακας σε όσους δε μπορούν αποδεδειγμένα να ανταποκριθούν στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.

6) Διατήρηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και ένταξη της πτηνοτροφίας στο μέτρο αυτό.

7) Ένταξη των κόκκινων δανείων της πτηνοτροφίας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000 € στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια γενικότερα που είχε ήδη δρομολογηθεί με το Νόμο 4307/2014.

8) Διαγραφή των χρεών από τα έντοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη γρίπη των πτηνών που είχε προκληθεί με ευθύνη της Πολιτείας.

Η οργάνωσή μας τονίζει ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ελληνικής πτηνοτροφίας, σε αύξηση της ανεργίας, ιδίως σε περιοχές που συγκεντρώνεται η παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων και σε υποκατάσταση της παραγωγής από εισαγωγές.

Για αυτό ζητεί την επανεξέταση όλων των μέτρων του τρίτου μνημονίου που πλήττουν τον αγροτικό και πτηνοκτηνοτροφικό τομέα γενικότερα και αναζήτηση εύλογων λύσεων μέσα από διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των παραγωγών. 

Με εντολή του Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Απόστολος Ζιώγας
Και η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) συμμετέχει στην Πανελλαδική Αγροτική Κινητοποίηση της Αθήνας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:07 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: