Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παρέμβαση Πάνου Σκουρλέτη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.


Έμφαση στις έννοιες της Δημοκρατίας, της ευελιξίας και της προστασίας των καταναλωτών, ως βασικών κριτηρίων για την χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015.

Ο Έλληνας υπουργός, στην αρχή της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό. Πρόσθεσε, ότι η απάντηση της Ευρώπης στην τρομοκρατία δεν μπορεί να είναι ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στο ζήτημα των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την ενεργειακή Διακυβέρνηση, ο Υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός λειτουργικού και ευέλικτου συστήματος Διακυβέρνησης, ικανού να βοηθήσει στην υλοποίηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ένωσης, το οποίο θα σέβεται παράλληλα την εθνική ευελιξία άσκησης της ενεργειακής πολιτικής και την ελευθερία των κρατών – μελών να αποφασίζουν το ενεργειακό τους μείγμα».

Αναφορικά με την Στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, ο κ. Σκουρλέτης, αφού εκτίμησε ότι απαιτούνται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, συντονισμός, εξεύρεση πόρων για τις επενδύσεις και μια ριζικά διαφορετική ενεργειακή διπλωματία, σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα στηρίξει τις προσπάθειες υλοποίησης αυτής της Στρατηγικής, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι στο επίκεντρό της θα είναι οι πολίτες της Ένωσης». Στην τοποθέτησή του, ο ΥΠΕΝ εστίασε στα εξής:

• «Για την Ελλάδα η Ενεργειακή Ένωση γίνεται αντιληπτή ως στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης των καταναλωτών και την επίτευξη, του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας αλλά και του χαμηλότερου δυνατού κόστους κατά τη διάθεση και κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Όλες οι νομοθετικές προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή στην κατεύθυνση υλοποίησης της Ενεργειακής Ένωσης από εμάς θα αξιολογούνται πρωτίστως με αυτό το κριτήριο. Για εμάς ο καταναλωτής έχει κεντρικό ρόλο στην Ενεργειακή Ένωση».

• «πιστεύουμε ότι η διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού, η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να αποτελούν τα βασικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της έννοιας της Ενεργειακής Ένωσης».

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί η προώθηση των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, όπως η δημιουργία σταθμών LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο «κάθετος διάδρομος» και ειδικότερα οι διασυνδέσεις με Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία. Αναγκαία έκρινε την επιδίωξη της διάχυσης των ωφελειών της Ενεργειακής Ένωσης στις λιγότερες διασυνδεδεμένες περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις σχετικά με τους αγωγούς TAP και IGB.

Εκτενής ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού ΠΕΝ τόσο για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όσο και για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για την ανάγκη ενός ορθολογικού καταμερισμού των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στα κράτη – μέλη, βάσει των δυνατοτήτων τους.

Κατέληξε λέγοντας ότι «μέριμνά μας είναι η προώθηση όλων των παραπάνω στόχων με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος των υπουργών Ενέργειας, ανάμεσα στην πρωινή και την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε σχετικά με την «κρισιμότητα και τεράστια ιστορική σημασία» της 21ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι και σημείωσε: «Προσδοκούμε να έχουμε μία συμφωνία διαφανή, νομικά δεσμευτική, στην οποία να συμμετέχουν όλοι και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να είναι μία συμφωνία δίκαιη αλλά και φιλόδοξη ώστε να αντιμετωπίζεται επαρκώς τόσο ο μετριασμός, όσο και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνάντησε τον Επίτροπο Ενέργειας Miguel Arias Canete. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τους αγωγούς TAP και IGB. Συζητήθηκε επίσης το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.
enikonomia
Παρέμβαση Πάνου Σκουρλέτη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: