Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κλάους Ρέγκλινγκ για ελληνικό πρόγραμμα: "Δεν υπάρχει λόγος για κούρεμα χρέους"...


Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, παίρνει μέρος την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 5μμ. σε διάλογο με ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Παρακολουθείστε τη συζήτηση ζωντανά και διαβάστε τη συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ, όπου μιλάει για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα όσα συμβαίνουν τώρα αναφορικά με το πρόγραμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το ΕΚ να συμμετέχει στην επιτήρηση του προγράμματος. Θα βοηθήσει αυτό στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του προγράμματος;

Το κλειδί εδώ είναι η δημοκρατική υπευθυνότητα ως προς το αποτέλεσμα του προγράμματος. Σχετικά με αυτό, ο ESM, εγγυάται ήδη την υπευθυνότητα των χειρισμών του, όσον αφορά για παράδειγμα την παραχώρηση οικονομικής στήριξης ή την επιτήρηση των πολιτικών προϋποθέσεων. Αυτό επιτυγχάνεται σε αρμονία με τα διάφορα εθνικά συνταγματικά ήθη, με την ευρεία συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων κάποιων κρατών μελών.

Επίσης το ΕΚ πρέπει να είναι καλά ενημερωμένο και χαίρομαι πολύ για τον εποικοδομητικό διάλογο μαζί του. Αυτό αποδεικνύεται από την από κοινού εμφάνισή μου με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων στις 10 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, επί του παρόντος, ο ESM είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός και όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός. Συνεπώς, δεν προβλέπεται κάποιος επίσημος ρόλος για το ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. Για να αποκτήσει το ΕΚ επίσημο ρόλο, θα έπρεπε ο ESM να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να ενσωματώσουν τον ESM στις Συνθήκες της ΕΕ.

Διαβλέπετε καμιά πιθανότητα ελάφρυνσης χρέους όπως προτρέπει και το ΔΝΤ; Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο, συμπεριλαμβανομένου του νέου χρέους που δημιουργείται;

Ένα κούρεμα του ονομαστικού χρέους δε βρίσκεται στα χαρτιά και ούτε το ΔΝΤ προτείνει κάτι τέτοιο. Η γνώμη μου είναι πως κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Η Ελλάδα ωφελείται ήδη σημαντικά με το να δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ESM. Έχουμε ήδη καταβάλλει δάνεια ύψους €143 δις, ποσό που αντιστοιχεί στο 45% ολόκληρου του ελληνικού χρέους. Αυτό το κάναμε με πολύ ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους. Αυτά τα δάνεια έχουν χρόνο ωρίμανσης κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια καθώς και ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου 1%, επειδή χρεώνουμε μόνο ένα χαμηλό κόστος για τη χρηματοδότησή.

Αυτοί οι γενναιόδωροι όροι δανεισμού συνεπάγονται την αποταμίευση μεγάλου ποσού χρημάτων κάθε χρόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτά τα κέρδη - που οι οικονομολόγοι ονομάζουν 'καθαρή παρούσα αξία' - είναι τόσο σημαντικά που ισοδυναμούν με ένα κούρεμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Αν προσθέσει κανείς και όλους τους ευνοϊκούς όρους από τον επίσημο ευρωπαϊκό δανεισμό, το όφελος ισούται με ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το κούρεμα ονομαστικού χρέους. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η μέθοδός μας δεν προκαλεί ζημίες τους δανειστές, αλλά ούτε οδηγεί σε απευθείας μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα.

Ο ESM θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς όρους του προγράμματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε το χρόνο ωρίμανσης των δανείων και να μεταθέσουμε περαιτέρω χρονικά την επιβολή επιτοκίου. Τα κράτη μέλη θα ελέγξουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και θα αποφασίσουν αν θα υπεισέλθουν σε συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σήμερα η εξυπηρέτηση χρέους για την Ελλάδα σε όρους ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν θα κληθεί να αποπληρώσει σχεδόν τίποτα πριν το 2023.
Κλάους Ρέγκλινγκ για ελληνικό πρόγραμμα: "Δεν υπάρχει λόγος για κούρεμα χρέους"... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: