ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β. Αποστόλου: Απογοήτευση για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων


Την απογοήτευσή του από την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με πολύ σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, όσον αφορά στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και κυρίως της φέτας, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

«Η υψηλή ποιότητα, αλλά και η μοναδικότητα ορισμένων προϊόντων, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των αγροτών, αλλά και των ποιοτικών μας συστημάτων, όπως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, δεν πρέπει να αμφισβητούνται από τους εμπορικούς μας εταίρους» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η φέτα, πέρα από εμβληματική Γεωγραφική Ένδειξη, αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής κτηνοτροφίας, νευραλγικό τομέα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε επίσης ότι δήλωσε ότι η ελλιπής προστασία της φέτας, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τον Καναδά, δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες εμπορικές συμφωνίες, και κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά, ώστε να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός του προϊόντος στις αγορές τρίτων χωρών από μη συγκρίσιμα προϊόντα.

Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας». Η παραχώρηση αυτή, υπογράμμισε, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεκτικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τέλος, αναφερόμενος στην προστασία των ενισχύσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις απαιτήσεις των λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών για μείωση της εσωτερικής στήριξης. «Το βαμβάκι», δήλωσε, «έχει ζωτική σημασία για τη χώρα μου, ενώ η Ένωση αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής και δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τις χώρες αυτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση σε αδικαιολόγητες επιδιώξεις, που απειλούν τον τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Β. Αποστόλου: Απογοήτευση για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:45 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: