Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος»: Συμβάλλει στον πολιτισμό και στο περιβάλλον...του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Πραγματοποιήθηκαν στις 20/10/2015, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «στο διάβα», στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, με την συμμετοχή εκλεκτών Αθηναίων, και φίλους και μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον κ. Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα), τον κ. Κώστα Μαντζουράνη, την κα Γεωργία Σφέτσα, την κα Ευανθία Βρυώνη, τον κ. Δημήτρη Σφέτσα και άλλους.


Η φωτογραφική έκθεση «στο διάβα»» παρουσιάσθηκε πρώτη φορά στο Μέτσοβο, πήγε στην Ελβετία, στην Γαλλία, στην Τυνησία, στον Λίβανο και στην Ισπανία. Ήρθε στην Αθήνα, 21 Οκτ έως 10 Νοε 2015, ώρες 18:00-22:00 καθημερινά στο Ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος τηλ 210 3418579) και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. 

Η κα Αφροδίτη Σορώτου (Επιμελήτρια της Έκθεσης) μεταξύ άλλων ανέφερε: Η έκθεσή μας είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι … μια δίαβα κι αυτή … στην ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της Μεσογείου σήμερα. Δεν αποτελεί λαογραφική, ή πολιτιστική ή ανθρωπολογική καταγραφή της πανάρχαιας αυτής παραδοσιακής δραστηριότητας, αλλά μια ματιά στον σύγχρονο μας μετακινούμενο κτηνοτρόφο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά. 

Η μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία, η εποχική δηλαδή μετακίνηση από τα ορεινά βοσκοτόπια του καλοκαιριού, στα πεδινά, για το ξεχειμώνιασμα, δεν είναι μια γραφική και παρωχημένη δραστηριότητα. Μπορεί να έχει περιορισθεί λόγω ποικίλων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ιστορικά, αλλά αναμφίβολα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και σέβεται τις πολιτιστικές αξίες και τον τρόπο ζωής ενός μεγάλου ποσοστού των ελλήνων πολιτών και βέβαια προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Η κτηνοτροφία, με την καλλιέργεια της γης και το ψάρεμα αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά των πολιτισμών της Μεσογείου και είναι η βάση της επιβίωσης των μεσογειακών λαών, για να «ξεπέσει» δυστυχώς, όταν ο «εκμοντερνισμός» και η αστικοποίηση του 20ου αιώνα άρχισαν σιγά σιγά να θολώνουν τις λιγοστές μνήμες από την ζωή της υπαίθρου. 

Χάσαμε πολλά, χάσαμε μαζί την αυτάρκειά των λαών μας, χάσαμε μαζί τα τοπία και τα ήθη και έθιμα που κράτησαν ζωντανές τις κοινωνίες μας μέχρι σήμερα, χάσαμε μια κτηνοτροφία, τα προϊόντα της οποίας διαφοροποιούνται από τα «βιομηχανοποιημένα» προϊόντα της μαζικής παραγωγής και χαρακτηρίζονταν από υψηλή ποιότητα, πιστοποιημένη από εμάς τους ίδιους, από τα γευστικά τους χαρακτηριστικά και την υγεία όλων μας. 

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη μας αποκάλυψε την επιθυμία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» να δημιουργήσει, μέσα σε μια από τις πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Αττικής, μια έκθεση φωτογραφίας με παλαιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την ζωή των κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο της Αττικής (κυρίως παλαιά μετακινούμενοι βλάχοι και αρβανίτες) περί το τέλος Δεκ 2015 και τις αρχές Ιαν 2016, με πρώτη ανακοίνωση στις 8 Νοε 2015, στις 17.00, μέσα στην έκθεση DAIRY Expo, τιμώντας το παλαιότερο εν ενεργεία μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Το σύνολο των δραστηριοτήτων θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στην Αθήνα (Hilton, 10 Ιαν 2016, 12.00, Money Show, με εστίαση στην συμβολή της κτηνοτροφίας στην τοπική ανάπτυξη. 

Μπορεί να έχει περιορισθεί η κτηνοτροφία στην Αττική, λόγω συστηματικής δίωξης και κοινωνικής ανυποληψίας των κτηνοτρόφων, με ταυτόχρονη ιμπεριαλιστική επέκταση και κατακυρίευση της υπαίθρου της Αττικής από νεοαστούς, αλλά αναμφίβολα αποτελεί ακόμα και σήμερα το απαραίτητο υγιές κομμάτι που υποστηρίζει τον περιβαλλοντοβόρο αστικό χώρο και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη. Ο απαραίτητος σεβασμός της ποικιλομορφίας των πολιτιστικών αξιών και του τρόπου ζωής κάθε πολίτη αυτής της χώρας πρέπει να είναι αυτονόητη (ενώ μέχρι σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ανόητη, ψηφοθηρική και πελατειακή).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται να κάνει αυτήν την έκθεση φωτογραφίας με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από όσα μέλη επιθυμούν να παρουσιάσουν στιγμές από την μακρόχρονη εγκατάσταση και λειτουργία των κτηνοτρόφων στην Αττική παλαιότερες από 20 χρόνια και έγχρωμες φωτογραφίες από τα τελευταία χρόνια ζωής των κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο της Αττικής. Πληρ: Μάγδα Κοντογιάννη-6906962549 ή Κ. Μαντζουράνη-6948250720.


Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος»: Συμβάλλει στον πολιτισμό και στο περιβάλλον... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: