Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΓΕΩ-Αιρετικά: Μήπως χάνουμε τη μπάλα στο πλαίσιο;


Του Κώστα Λύρη (kostasliris@hotmail.com)
Πριν μερικές ημέρες οι αγρότες, για μια ακόμα φορά κατέβηκαν στο Σύνταγμα, για να διαμαρτυρηθούν , να ζητήσουν , ν΄ απαιτήσουν. Για μια ακόμα φορά ακούστηκαν να φωνάζουν, να διαμαρτύρονται και να στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολίτικης της κυβέρνησης . Ποιας κυβέρνησης τελικά ;

Απ΄ ό,τι φαίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η παραγωγική δύναμη της Ελλάδας , στρέφεται κατά της εκάστοτε κυβέρνησης. Μαζί τους ήταν πολιτικοί , εκπρόσωποι των κομμάτων , βουλευτές και φυσικά αγροτοπατέρες. Αυτό που τελικά δεν έχω καταλάβει, μετά από όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτυριών , είναι τα αιτήματα!!!

Οι μόνιμες φράσεις είναι :μας έχουν παραμελήσει , μας έχουν πετάξει , μας πίνουν το αίμα. Δεκτές καμιά αντίρρηση , εγώ δεν μπαίνω στην τσέπη κανενός. Προσωπικά θα ζητούσα άλλα…

Θα ζητούσα ν΄ ανοίξουν οι χρηματοδοτήσεις, για νέα σχέδια βελτίωσης (αλλά σχέδια, πλήρως τεκμηριωμένα ), να ανοίξουν οι τράπεζες και να ξαναδώσουν χρηματοδοτήσεις με εγγύηση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου , να ξεκινήσει το Ε.Σ.Π. Α. σε υγιή βάση, ώστε να μπορέσει να στεριώσει κάτι τελικά σε τούτο τον τόπο .

Θα ζητούσα να υπάρξουν συγκεκριμένες προθεσμίες κατάθεσης επενδυτικών έργων , όχι να προκηρύσσεται το έργο με τεράστια καθυστέρηση και να είσαι υποχρεωμένος μέσα σε 30 ήμερες να υποβάλλεις μια ολοκληρωμένη πρόταση (έτσι γίνεσαι έρμαιο των αετονύχηδων ) .
Θα ζητούσα να δουλεύουν πραγματικά οργανισμοί, όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , θα ζητούσα να μην υπάρχει προχειρότητα στον σχεδιασμό θεμάτων ζωτικής σημασίας, για την υγεία, και γη, το περιβάλλον (χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία κωμωδία με την απόκτηση πιστοποιητικού καταλληλότητας, για την χρήση γεωργικών φαρμάκων) .

Θα ζητούσα να γίνει καθολικός έλεγχος στους συνεταιρισμούς και να αποδοθούν ευθύνες σ΄ όλους τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια που έχουν διαχειριστεί τις τύχες τους, όλα αυτά τα χρόνια και τους έφεραν σ΄ αυτήν την κατάσταση.

Θα ζητούσα από τον γεωπόνο που σύμφωνα με τις σωστές εντολές του υπουργείου συνταγογραφεί το φυτοφάρμακο να έρθει στο χωράφι και να εξετάσει τον ασθενή και όχι να το κάνει κατά παραγγελία (Φυσικά κι αυτόν κάποιος πρέπει να τον πληρώσει (φαύλος κύκλος ) .Τέλος θα ζητούσα να είναι αξιοπρεπές το κράτος και να μην αλλάζει πολιτική κάθε 2-3 μήνες.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πρωτεύοντα , αυτά είναι λίγα, από τα πολλά, που χρειάζονται για να ξεκινήσει κάτι να γίνεται. Η φορολογία , το ΦΠΑ , το πετρέλαιο , είναι βασικά, άλλα δεν λύνουν το πρόβλημα , το πρόβλημα λύνεται, μόνο με την αναδιοργάνωση σε σωστή βάση , με νέες στοχευμένες δράσεις , με μαζικοποίηση της παραγωγής, με κλαδικούς οργανισμούς που θα ενδιαφέρονται πραγματικά για την τύχη του παραγωγού κι όχι για την έμμισθη θέση του πρόεδρου και την ημερήσια αποζημίωση του Δ.Σ. .Οι Έλληνες αγρότες έχουν ένα μόνιμο παράπονο : εμάς δεν μας σκέφτεται κανείς; Έτσι λένε…

Μπορεί και να είναι αλήθεια , άλλα εγώ προχθές που διαδήλωναν δεν είδα πουθενά αιτήματα σαν τα παραπάνω , αιτήματα βάσης , αιτήματα δομικά , αιτήματα ανάπτυξης .

Η γενιά συνδικαλιστών , που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια, αρχίζει να αποσύρεται , όμως, χωρίς να πιάνει όλους η μπάλα, φέρει κι αυτή ευθύνες, για όσα έχουν συμβεί. Ας ανοίξουν καλά τα μάτια τους και τ’ αυτιά τους οι νέοι που ακολουθούν , ώστε να διαφοροποιηθούν , να κοιτάξουν την ουσία και όχι το πολιτικό συμφέρον ή το πολιτικό κόστος, ν΄ ασχοληθούν με την εξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής κι όχι με την καρέκλα.

ΓΕΩ-Αιρετικά: Μήπως χάνουμε τη μπάλα στο πλαίσιο; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: