ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αυξάνεται η μέση ετήσια θερμοκρασία στην ΕλλάδαΈως και κατά 4 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να έχει αυξηθεί η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα μέχρι το 2100 σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, ενώ οι συνέπειες από το φαινόμενο αυτό θα αρχίσουν να γίνονται ορατές πλήττοντας κυρίως τη γεωργία, τον τουρισμό και το οικοσύστημα από τα προσεχή χρόνια εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτό επισημαίνεται στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο έδωσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι .

Οι εκτιμήσεις προέρχονται από τα κλιματικά μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποίησε το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και σύμφωνα μ΄αυτές, μεγαλύτερη προβλέπεται να είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στις ηπειρωτικές σε σύγκριση με τις νησιωτικές περιοχές καθώς επίσης και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο συγκριτικά με την άνοιξη και το χειμώνα.

Παράλληλα, η μελέτη που είχε διενεργήσει η ΤτΕ (2011)επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν μία από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμάται ότι στα ηπειρωτικά ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς θα είναι μεγαλύτερος κατά 35-40 ημέρες την περίοδο 2071-2100, ενώ μεγαλύτερη αύξηση (50 ημέρες) θα σημειωθεί ως προς τον αριθμό των ημερών με ελάχιστη θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών (τροπικές νύχτες).

Σε αντιδιαστολή, ο αριθμός των ημερών με νυχτερινό παγετό θα μειωθεί κυρίως στη βόρεια Ελλάδα έως και κατά 40 ημέρες. Επίσης προβλέπεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100 θα κυμανθεί μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων.Μεταβολές αναμένονται επίσης και στις ακραίες τιμές της βροχόπτωσης, ενώ υπολογίζεται ότι οι υψηλής έντασης βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο συχνές στα επόμενα 70 χρόνια με συνέπεια ξαφνικές πλημμύρες στις αστικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις θα έχουν ως συνέπεια και μεγαλύτερες ξηρές περιόδους στην ηπειρωτική χώρα και τη βόρεια Κρήτη όπου αναμένονται επιπλέον είκοσι ημέρες ξηρασίας μέχρι το 2021-2050. Η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών θα αυξήσει κατά συνέπεια και τον αριθμό ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς κατά 40 ημέρες (2071-2100) σε όλη την ανατολική Ελλάδα.Παράλληλα κατά 10% εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ένταση των ετήσιων ανέμων.

Βαρύ είναι όμως και το οικονομικό τίμημα των φυσικών καταστροφών. Σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, επισημαίνεται, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% ως το 2050 και κατά 6% ως το 2100, ενώ υπολογίζεται σε 701 δις ευρώ (σε τιμές του 2008). Υπολογίζεται ότι αν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα θα μετριαστεί η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% ως το 2050 και 3,7% ως το 2100 και οι ζημιές θα περιοριστούν στα 510 δις ευρώ.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι στην Ευρώπη, για την περίοδο 1980 – 2013 το κόστος των φυσικών καταστροφών ανήλθε σε 368 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στοίχισε και τη ζωή σε 83.204 άτομα. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο κύμα καύσωνα που είχε σαρώσει την Ευρώπη το 2003.Αλλά και στην Ελλάδα οι συνολικές αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς μόνο για τθς ζημιές από τις βροχοπτώσεις της 24ης Οκτωβρίου 2014 στην Αττική ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής, η Ελλάδα αν και έχει καθυστερήσει, μπορεί να έχει αποτελέσματα με μέτρα χαμηλού κόστους, όπως η εξοικονόμηση νερού και η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς επίσης και με τη χρήση πράσινων υποδομών (πράσινες στέγες) και δημιουργία αστικών πάρκων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των πλημμυρών όσο και στην αύξηση της απασχόλησης.

Στη δέσμη μέτρων που προτείνονται εξετάζεται η δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής και Εθνικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στην Ευρώπη ολοκληρωμένων κλιματικών υπηρεσιών. Τονίζεται μάλιστα ότι «Οι δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα προσαρμογής θα πρέπει να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν και να προωθούν την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων προκειμένου να σχεδιάζονται αποτελεσματικά μέτρα προσαρμογής».

Για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση με τη δημιουργία παρατηρητηρίου και ειδικού μηχανισμού με την κατάρτιση κατάλληλων δεικτών και εργαλείων.
Εκτός από το παρατηρητήριο, τα επόμενα βήματα προς την υλοποίηση της ΕΣΠΚΑ πρέπει-σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης- να εστιάζονται:
- στην επέκταση της γνωστικής και πληροφοριακής βάσης σε θέματα κλιματικών επιπτώσεων,
- στη σύνδεση της ΕΣΠΚΑ με το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών,
-στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεινόμενων από τους φορείς μέτρων,
- στη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μέτρων από εθνικές και διεθνείς πηγές,
-στην κατάρτιση εξειδικευμένων σεναρίων της Ελληνικής οικονομίας και των
πλέον τρωτών κλάδων της,
- στην ενσωμάτωση των παραπάνω σε εξειδικευμένα σχέδια δράσης και οδικούς χάρτες για Περιφέρειες και τομείς ενδιαφέροντος,
- στη διερεύνηση συγκεκριμένων μέτρων για την ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας φορέων και πολιτών,
-στην κατάρτιση σχεδίου αναθεώρησης και προσαρμογής της ΕΣΠΚΑ.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Πολίτες και φορείς μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις στους ΕΔΩ


ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos
Αυξάνεται η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: