ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πιλοτική χρήση γεωθερμίας στη Ζηλωτή Ξάνθης: Θέρμανση Σχολείου & Θερμοκήπιατης Βασιλικής Μαχαίρα
Πιλοτική χρήση Γεωθερμίας και Ηλιακών πάνελς στον οικισμό της Ζηλωτής της Ξάνθης, ενέκρινε πρόσφατα η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος ΑΜ-Θ. Η χρήση θα αφορά την θέρμανση κατά το χειμώνα του Μειονοτικού Σχολείου και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Ζηλωτής.

Το εγχείρημα στηρίζεται στην αξιοποίηση των Εναλλακτικών μορφών ενέργειας και περιλαμβάνει την συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, συν την λιπασματοποίηση-κομποστοποίηση λυμάτων, τα οποία επίσης θα μετατρέπονται σε λίπασμα και θα αξιοποιούνται σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης έγινε την περασμένη εβδομάδα και ίσως το συγκεκριμένο εγχείρημα να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα για πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πολλαπλά γεωθερμικά πεδία στην ΑΜ-Θ, η οποία διαθέτει το πιο πυκνό γεωθερμικό πεδίο στη Χώρα. Δυστυχώς οι περισσότεροι πολίτες της περιφέρειας δεν γνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες και τις δράσεις σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα που μπορούν να υπάρχουν από την αξιοποίηση της Γεωθερμίας. Λόγου χάρη, θέρμανση (σ.σ. στα σπίτια, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία), Γεωργία με θερμοκήπια, όπου διαθέτοντας πρώιμα ποιοτικά προϊόντα σε προσιτή τιμή, έχεις κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, τουρισμό με ιαματικά λουτρά με αναβαθμισμένες υπηρεσίες!

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την αξιοποίηση της γεωθερμίας και να βελτιώσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, για να βοηθηθούν οι εν δυνάμει επενδυτές και να παρακαμφθούν γραφειοκρατικά ή να λυθούν όποια ζητήματα εμποδίζουν ακόμα την εφαρμογή της γεωθερμίας στην καθημερινότητά μας. Ήταν άλλωστε και μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και περιφερειακή σύμβουλος της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γεροστεργίου, έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία τόσων ετών από όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς, στο θέμα της αξιοποίησης της Γεωθερμίας. 

Οι οποίοι επέβαλαν (…τυχαίως, από άγνοια ή… εσκεμμένα;) σε ολόκληρη την Περιφέρεια -που διαθέτει το πιο πυκνό Γεωθερμικό πεδίο της Χώρας, αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες- να καταπονείται, να εξαϋλώνεται οικονομικά για την εξασφάλιση πετρελαίου-καυσόξυλων(σ.σ. ή και να πεθαίνει στο κρύο ακόμα και χωρίς ρεύμα). Να αφήνει τα θερμά νερά να κυλούν στους δρόμους, αντί να φροντίσει να γίνουν έργα σύνδεσης με τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, για την θέρμανση, την αξιοποίηση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον τουρισμό με τα Ιαματικά Λουτρά.

«Η περιοχή της ΑΜ-Θ με την πλήρη αξιοποίηση της Γεωθερμίας και της Ηλιακής ενέργειας στον Αγροτικό τομέα, στον Τουρισμό συν την κομποστοποίηση (σ.σ. όπως θα έπρεπε να είναι όλη Η Ελλάδα), θα μπορούσε να αποτελέσει τον Ενεργειακό Κόμβο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την Χώρα μας αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Γεροστεργίου.

enallaktikos.gr

Πιλοτική χρήση γεωθερμίας στη Ζηλωτή Ξάνθης: Θέρμανση Σχολείου & Θερμοκήπια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: