ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλίας Π.Γούλας:«Το 2016 θα είναι χειρότερο για τα ΤΕΙ»..«Η αν. υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, υποσχέθηκε περισσότερα από τα αιτήματα της συνόδου. Καλό θα ήταν να περιμένουμε την υλοποίησή τους για να σχολιάσουμε τις τελικές αποφάσεις της, δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη σύνοδο των προέδρων και αν. προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, στην Αθήνα, όπου και συμμετείχε.


Σύμφωνα με τον κ. Γούλα «κοινή διαπίστωση όλων των μελών της Συνόδου είναι ότι το 2016 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά για τη λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010.

Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για την Παιδεία, με εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ ενός μόνο ατόμου.

Η συμμετοχή μας στο Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015.

Μετά από τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις της έκτακτης συνόδου μας, παρέστη σ΄ αυτήν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία προέβη σε μια σειρά σημαντικών δηλώσεων, από τις οποίες σταχυολογούμε τις ακόλουθες:

1ον) Οτι από «παράβλεψη» δεν συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου και άλλα μέλη ΤΕΙ και ζήτησε από τη Σύνοδο α) να προτείνει προς τούτοις 5-6 επιπλέον ονόματα Καθηγητών ΤΕΙ για συμπλήρωσή της και β) επιπροσθέτως, ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-Καθηγητές ΤΕΙ στις Ειδικές Θεματικές Επιτροπές που θα δημιουργηθούν γιατο διάλογο αυτό.

2ον) Οτι έχει κάνει προσωπικό αίτημα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια σε δύο φάσεις, όπου η πρώτη θα αφορά 500 άτομα και η δεύτερη περί τα τέλη του 2016, 1000 άτομα.

3ον) ότι προσωπική της άποψη είναι, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Χώρου ΑνώτατηςΕκπαίδευσης.

4ον) Οτι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

5ον) Οτι – τέλος – με παρέμβασή της προωθούνται οικονομικές διευκολύνσεις για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, αφ΄ ενός μεν από την Δ.Ε.Η. για τα τιμολόγιά της και αφ΄ ετέρου δε της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) για τη μείωση των δημοτικών τελών τους.

6ον) Με την πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας θα θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική ενίσχυση των ΤΕΙ.

Η Σύνοδος ομόφωνα επικρότησε τις προαναφερόμενες δηλώσεις της, κ. Αναγνωστοπούλου και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών».
eleftheria.gr
Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλίας Π.Γούλας:«Το 2016 θα είναι χειρότερο για τα ΤΕΙ».. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: