ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στοπ από το ΥΠΑΑΤ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας ;


Δεν θα θυσιαστεί γη υψηλής παραγωγικότητας για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό ήταν το έμμεσο μήνυμα που θέλησε να περάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μπουκώρου.

Βέβαια, η ερώτηση αφορούσε διαδικαστικά θέματα, καθώς η αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων χρειάζεται την έγκριση και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη συμμετοχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την καταγραφή των γαιών υψηλής παραγωγικότητας.

Στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αδειοδοτηθούν τέτοιες μονάδες, αλλά είπε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί - μέχρι το τέλος του έτους - μελέτη που θα οριοθετεί τις αγροτικές ζώνες της χώρας και θα προστατεύει την αγροτική χρήση κυρίως των γαιών υψηλής παραγωγικότητας.

Απάντηση Υπουργού, Β.Αποστόλου, για την αδειοδότηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αναλυτικά ο διάλογος Αποστόλου και Μπουκώρου:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Στην επόμενη, την υπ’ αριθμό 263/7-12-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μπουκώρου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αναστολή αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, θα απαντήσει επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κύριε Μπουκώρο, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.                              
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μετά από αρκετό καιρό συζητείται η επίκαιρη ερώτησή μου. Πρέπει να σας πω ότι είναι ένας θεσμός στον οποίο πιστεύω πολύ. Πιστεύω, επίσης, ότι αν υπάρχει καλή θέληση και βούληση κυρίως από την κυβερνητική πλευρά, μπορούν να επιλύονται πολλά προβλήματα. Έχω καταθέσει τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο και, πιστέψτε με, όλες κατατείνουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που λέει ότι αναζητά και η Κυβέρνηση.
Θα ήθελα, λοιπόν, για το συγκεκριμένο ζήτημα, το ζήτημα της αυτοπαραγωγής ρεύματος από τους αγρότες, να θυμίσω το νομικό πλαίσιο.
Το 2010 ξεκαθάρισε οριστικά το ζήτημα γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι εκεί μπορούμε να παράγουμε μόνο προϊόντα και να κάνουμε χρήση και παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έρχεται, όμως, κύριε Υπουργέ, ο ν. 4015/2011 και με το άρθρο 21 προβλέπει ότι για να ισχύει η παραγωγή, πρέπει να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Σε συνδυασμό με την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2014, που θεσμοθετεί πλέον την αυτοπαραγωγή ρεύματος, το λεγόμενο «net metering», μένουν έωλοι όλοι οι αγρότες –γιατί σ’ αυτούς αναφέρομαι κυρίως- που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτοπαραγωγή προκειμένου, κύριε Υπουργέ, όπως καλύτερα από μένα γνωρίζετε, να ρίξουν το κόστος παραγωγής το οποίο έχει ανέβει και με την αύξηση του ΦΠΑ και όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μάθω αν προτίθεστε να εκδώσετε την κοινή υπουργική ή την απλή υπουργική απόφαση, ούτως ώστε και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης που λέγαμε παλιότερα και Κτηνιατρικής τώρα, να πιστοποιούν ότι πρόκειται για επενδύσεις που είναι σε επιφάνειες μικρότερες από το 1% των γαιών υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να αδειοδοτούνται αυτές οι επενδύσεις των αγροτών και, όπως είπα προηγουμένως, να ρίχνουν το κόστος.
Πρέπει να σας πληροφορήσω, όπως ίσως θα γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι με τις αρχαιολογίες και τα δασαρχεία δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα. Το πράγμα «κολλάει» πλέον στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας της απαίτησης που θέτει ο νόμος του 2011 για έκδοση υπουργικής απόφασης.
Στη δευτερολογία μου θα σας δώσω κάποια επιπλέον στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο πρέπει να έχει στο νου του και στις πολιτικές που ακολουθεί, την υπεράσπιση της γης υψηλής παραγωγικότητας. Όντως αναφερθήκατε στη σχετική νομολογία η οποία έδινε τη δυνατότητα αυτή.
Θα ξεκινήσω, λέγοντάς σας ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος μιλάει για προστασία ιδιαίτερα της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Και, βεβαίως, η σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να προφυλάσσεται η συγκεκριμένη γη και μάλιστα ο προορισμός της, η φύση της, εις το διηνεκές, που θα είναι η αγροτική εκμετάλλευση, αποκλείοντας κάθε άλλη χρήση εκτός από τη συγκεκριμένη. Αναφέρεται, βεβαίως, ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα έλεγα, μπορεί αυτό το ζήτημα να παρακαμφθεί.
Επειδή στο πλαίσιο αυτό οπωσδήποτε μπορούν να ενταχθούν οι ενεργειακές ανάγκες των αγροτών, εμείς έχουμε καταθέσει παλαιότερα μία πρόταση για την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 21 του ν. 4015/2011.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα περί έκδοσης της αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης της οριοθέτησης των γαιών υψηλής παραγωγικότητας κατά τις διατάξεις του ν. 2637/1998, σημαίνοντα ρόλο στην απόφασή μας θα παίξει η οριστική παραλαβή του εγκεκριμένου έργου του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο: «Ανάπτυξη ενιαίου συστήματος γαιοπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων και οριοθέτηση αγροτικών ζωνών της χώρας».
Αντιλαμβάνεστε ότι η οριοθέτηση αγροτικών ζωνών της χώρας είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε εμείς, να τελειώσει αυτή η προσέγγιση. Πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση με τον υπεύθυνο της μονάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ που παρακολουθεί το συγκεκριμένο έργο, ο οποίος μας είπε ότι τέλος του 2015 θα μας παραδοθεί, θα γίνει η παραλαβή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εκεί θα κάνουμε τη σχετική συζήτηση.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι μπορούμε να το δούμε έχοντας ως δεδομένο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του αγροτικού χώρου και ταυτόχρονα, βεβαίως, έχοντας στο νου μας ότι έχουν προκύψει πάρα πολλά ζητήματα όσον αφορά στη διαχείριση της γης υψηλής παραγωγικότητας, τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Μπουκώρο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Όμως και ο νόμος του 2010 –όπως είπα προηγουμένως- ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να είναι μεγαλύτερες από το 1% του συνόλου των γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν χαρακτήρα οι γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Η παραγωγή μας ενδιαφέρει. Και με τις συγκεκριμένες επενδύσεις και τη μείωση του κόστους παραγωγής η παραγωγή θα ενισχυθεί. Άλλωστε, θα διαβάσατε στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατόρθωσαν –και παγκοσμίως- να αυξήσουν την αγροτική τους παραγωγή κατά 20%, εμείς την αυξήσαμε 1% ή 2%.
Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους -και υπάρχουν έξυπνοι τρόποι, κύριε Υπουργέ- για να ρίξουμε το κόστος παραγωγής. Πιστεύω ότι ένας από τους τρόπους είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έξοδο σήμερα για τους αγρότες. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσετε στην υπουργική απόφαση, διότι εδώ δεν μιλάμε για επενδυτές –αναφερθήκατε στα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν- που πουλάνε το ρεύμα στη ΔΕΗ με σκοπό το κέρδος. Εδώ μιλάμε για αυτοπαραγωγούς, μιλάμε για Net Metering, μιλάμε για την παραγωγή ρεύματος στα όρια των αναγκών του κάθε αγρότη.
Εγώ  θα σας πρότεινα, μάλιστα, τέτοιου είδους επενδύσεις, που είναι λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να ενταχθούν στο ερχόμενο ΕΣΠΑ, ούτως ώστε περισσότεροι αγρότες να μπορέσουν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Αναφερθήκατε και στην Αγρομετεωρολογία και σε κάποια προγράμματα τα οποία εκπονούνται. Με χαρά σας άκουσα. Και θα ήθελα να πω ότι μια ακόμα έξυπνη λύση για να ρίξουμε το κόστος παραγωγής είναι η εξής: Αν απευθυνθείτε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αγρομετεωρολογίας, θα δείτε ότι εκεί έχουν ήδη έτοιμα εργαλεία οι ειδικοί επιστήμονες. Ένα από αυτά είναι η «γεωργία ακριβείας» μέσω εικόνων από δορυφόρους. Με μια επένδυση που δεν υπερβαίνει τα 2 ευρώ το στρέμμα, κύριε Υπουργέ, μπορούμε να ρίξουμε το κόστος παραγωγής τόσο σε νερό όσο και σε αζωτούχα λιπάσματα μέχρι και 30%, όπως λένε οι έρευνες των Ελλήνων επιστημόνων.
Εφόσον έρχεται και η φορολογία των αγροτών –αργά ή γρήγορα θα έρθει, όλοι το ξέρουμε, κύριε Υπουργέ- νομίζω ότι η πολιτεία οφείλει να ανακαλύψει εκείνα τα έξυπνα εργαλεία, με τα οποία θα διευκολύνει την παραγωγή. Διότι εκεί είναι το πρόβλημά μας, στην παραγωγή και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Κατά συνέπεια, θα σας παρακαλούσα στη δευτερολογία σας να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος και να δώσετε μια ελπίδα στον αγροτικό κόσμο, ότι σύντομα θα μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος ή το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών προκειμένου να ρίξουμε το κόστος παραγωγής. Εκτός αν προσκρούει το αίτημα αυτό σε γενικότερες πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως, ότι, δηλαδή, θα το δούμε θετικά μόλις παραλάβουμε τη σχετική μελέτη, πάντα, βεβαίως, στα πλαίσια της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και στα πλαίσια της οριοθέτησης των αγροτικών ζωνών.
Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα, αλλά δεν το έχουμε μέχρι σήμερα προσεγγίσει. Η μόνη γη η οποία μπορεί να καλύψει όλες τις χρήσεις είναι η αγροτική γη. Για όλες τις υπόλοιπες γαίες υπάρχουν ιδιαίτερες –θα έλεγα- ρυθμίσεις, προστασία για την αγροτική γη.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λαμβάνοντας υπόψιν το ημιορεινό της χώρας μας, η διαθέσιμη αγροτική γη και ειδικά η παραγωγική αγροτική γη, είναι μειωμένη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη γεωμορφολογία της χώρας.
Σας αναφέρω χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Τον ν.4178/2013 -το έχω σημειώσει- δεν τον υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι ουσιαστικά επέτρεπε τη δόμηση σχεδόν στο σύνολο της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2005, παλιότερα, με τον ν. 33/1999.
Επαναλαμβάνω, μην θεωρήσετε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των ενεργειακών αναγκών. Αφού, όμως, μας δίνει την ευκαιρία η κουβέντα, ας σταθούμε στο ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε την γη υψηλής παραγωγικότητας, δεδομένου ότι μιλάμε για ανάγκες του αγροτικού χώρου, για διατροφική επάρκεια, για παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν, λοιπόν, δεν διασφαλίσουμε αυτό το υπόβαθρο της γης υψηλής παραγωγικότητας, αντιλαμβάνεστε ότι τα λόγια μας δεν πρόκειται να βρουν καμία ανταπόκριση.
Ολοκληρώνω, λέγοντας ότι μόλις γίνει η σχετική επαφή και κάνουμε τη σχετική συζήτηση, θα αντιμετωπίσουμε θετικά το θέμα και θα φέρουμε μια σχετική ρύθμιση.

agro24.gr
Στοπ από το ΥΠΑΑΤ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: