Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Στήλη του Έλληνα Αγρότη στη Νάουσα


της Χατζηγιαννίδου Ιουλίας
Γεωπόνος ΤΕ Μηχανικής & Βιοσυστημάτων
Η στήλη του ''Έλληνα Αγρότη''  στα Μονόσπιτα Νάουσας.

Φτάσαμε στο τέλος ενός δύσκολου χρόνου, ο οποίος έχει μείνει σε όλους μας ως ένας χρόνος με έντονες προκλήσεις και δυσκολίες.


'Όλοι μας ,πλέον, αναμένουμε  το νέο έτος 2016,  που έχει δυο όψεις, η μια είναι η δύσκολη συνέχεια του 2015 και η δεύτερη είναι η αισιόδοξη πλευρά της αλλαγής, που θα μας κάνει επιτέλους να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα μας αλλά και για την ανθρωπότητα.

                                                  Ο Δημήτρης Μαστρογιαννίδης

Στην τελευταία μας στήλη για το έτος 2015 επισκεφθήκαμε την περιοχή της Νάουσας  και έναν φίλο και αγρότη – παραγωγό ο οποίος θα μας αναφέρει  τα προβλήματα των αγροτών αλλά και τις σκέψεις του.


 Ο Δημήτρης Μαστρογιαννίδης , ο οποίος κατάγεται από τα Μονόσπιτα Νάουσας , είναι αγρότης 3ης γενιάς , καλλιεργεί 220 στρέμματα και είναι και φυτωριούχος. Τα  120 στρέμματα από αυτά είναι  αμπέλι, ροδάκινο, κεράσι, βερίκοκο και δαμάσκηνο. Τα υπόλοιπα 100 στρέμματα τα σπέρνει σιτάρι και κριθάρι, για 5 χρόνια ή και παραπάνω.  Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος γίνεται εναλλαγή με το φυτώριο για αγρανάπαυση . Τέλος  10 στρέμματα είναι  ο χώρος που χρησιμοποιεί για το φυτώριο ετησίως. Παράγει καρπό ροδάκινου, βερίκοκου και κερασιού αλλά και πολλαπλασιαστικό υλικό βερίκοκο, ροδάκινο, αμύγδαλο και κεράσι.


Στην σημερινή στήλη θα επικεντρωθούμε στα γενικά προβλήματα των αγροτών και όχι της περιοχής ή των καλλιεργειών.

 • Σε γενικές γραμμές ποια είναι τα προβλήματα των αγροτών; 

 1. η αυξημένη φορολογία, 
 2. τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, 
 3. το αυξημένο πετρέλαιο 
 4. και η φορολόγηση των αγροεφοδίων με 23 % από 13 %. 

Η φορολογία θα έπρεπε να είχε διαφοροποιηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Από την άλλη οι Έλληνες αγρότες είναι ακόμα ανοργάνωτοι σε πολλά σε σχέση με άλλους του κλάδου τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ή μη. Οπότε η καλή οργάνωση και συγκρότηση των νέων αγροτών και μη ώστε να υπάρχει μια ενιαία γραμμή και συνεργασία με το Υπουργείο. Και το άλλο παράδειγμα είναι οι απλήρωτοι στην συγκεκριμένοι περίπτωση ροδακινοπαραγωγοί αλλά πρέπει να είναι τακτοποιημένοι στις υποχρεώσεις τους με ένα ερώτημα '' ΠΩΣ '' ; • Ποια είναι τα προβλήματα που προέρχονται από τη λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα σας; 
Η στελέχωση με άτομα τα οποία ποτέ δεν είχαν την σχετική εμπειρία στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι γνωρίζουν μόνο τα θεωρητικά προβλήματα των αγροτών και οι οποίοι δεν έχουν νιώσει το νόημα της γης. Το άλλο είναι ο έλεγχος που γινόταν παλιά ανά πάσα ώρα και στιγμή στα φυτώρια από άτομα του υπουργείου που ήταν Γεωπόνοι και τώρα που εδώ και χρόνια έχει κοπεί τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Οι μόνοι που έχουν μείνει τώρα είναι οι ιδιωτικοί γεωπόνοι οι οποίοι μισθώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς για τις καλλιέργειες τους. • Κατά την γνώμη σου ακούγονται τα αιτήματα των αγροτών από το Υπουργείο ή από τους πολιτικούς; Και αν όχι μήπως φταίνε και οι ίδιοι οι αγρότες για αυτό; 
Τυπικά ακούγονται τα προβλήματα των αγροτών. Και εδώ είναι σημαντικό να υπάρχουν οργανώσεις των αγροτών χωρίς όμως πολιτικές γραμμές για καλύτερη συνεργασία. Να έχουν έναν στόχο για καλύτερη συνεργασία. • Ποια είναι η γνώμη σου για την Συμβουλευτική Γεωργία ; 
Ναι στην συμβουλευτική. Εξάλλου οι γεωπόνοι πρέπει να είναι δίπλα στον αγρότη και την παραγωγή του στο χωράφι και όχι μόνο στο γραφείο ή για την σύνταξη των φακέλων όταν βγαίνουν τα προγράμματα.

 • Είναι σημαντική η εκπαίδευση των αγροτών όπως η δημιουργία υποχρεωτικών σχολείων εκπαίδευσης αγροτών; 
Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω, οπότε θα ήταν καλό να εφαρμοστούν τα υποχρεωτικά σχολεία αγρού όπως άλλωστε εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Θα ήταν καλή συνεργασία και με τις ενώσεις των νέων αγροτών. Πρέπει ο αγρότης να έχει στοιχειώδης γνώσεις για τις παραγωγές του και αν χρειαστεί αν γίνει και λογιστής για να υπολογίζει και τα έξοδα του. • Η επίσκεψη των αγροτών για απόκτηση νέων γνώσεων αλλά και εμπειριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν ωφέλιμη; 
Είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα αλλά καλύτερα θα ήταν να εφαρμοστεί εντός της χώρας πρώτα ώστε ο καθένας μας να γνωρίζει για τις καλλιέργειες και να έχουμε μια εικόνα για τον συνάδελφο και ύστερα να υπάρχει η επαφή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι η εξερεύνηση των Ηπείρων.

 • Πιστεύεις στις ομάδες παραγωγών; 
Ναι, αν αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί η ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ αγροτών η οποία είναι και η ρίζα του προβλήματος.

 • Παροτρύνεις έναν νέο να ασχοληθεί με την γεωργία;
Ναι κάτω από άλλες συνθήκες και φυσικά να έχει και ένα κεφάλαιο να ξεκινήσει για αρχή.

  Δαμάσκηνα ανεπτυγμένα σε υποκείμενο c29

                                         Κεράσια ανεπτυγμένα σε υποκείμενο gisela6 

                                        Ροδάκινα ήμιανεπτυγμένα σε υποκείμενο gf-677

 • Πως βλέπεις το μέλλον μέχρι το 2020; 
Αν συνεχιστεί η '' καταστροφή '' του αγροτικού τομέα ο μικρο παραγωγός θα εξαφανιστεί και θα παραμείνουν ελάχιστοι μεγάλοι οι οποίοι και αυτοί θα τα καταφέρνουν με δυσκολία και αρκετά προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ( marketing ) σε σχέση με άλλες γιατί στην τελική η Ελλάδα είναι μια χώρα αγροτικής παραγωγής και τουρισμού αλλά δυστυχώς την έχουν βγάλει από τον χάρτη και παράδειγμα είναι η παραγωγή ροδακινιάς στην Ισπανία όπου ποιοτικά δεν έχει καμία σύγκριση με το δικό μας αλλά έχει και την πρωτιά στις εξαγωγές. Το μέλλον είναι η καλή συνεργασία του Υπουργείου με τους αγρότες ώστε να γυρίσει η χώρα μια νέα σελίδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους Αγρότες – Παραγωγούς για την βοήθειά και την συμβολή τους για την έναρξη της στήλης του Έλληνα Αγρότη. Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθήσουμε να ακουστεί η φωνή των αγροτών και συγκεκριμένα τα γενικά προβλήματα ώστε να τα καταγράψουμε αλλά και να τα αναδείξουμε.

 Οι Έλληνες αγρότες επιτέλους πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία & σκέψη και να αναδείξουν την  δυναμική τους και να καταλάβουν τη θέση  που τους αξίζει στην Ευρωπαική και Παγκόσμια Αγορά .

Με μια ομαδική και οργανωμένη δουλειά πολλά μπορούν να αλλάξουν και να γυρίσουμε σελίδα ώστε να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό χώρο.

Με τη σειρά μου εύχομαι , καλή χρονιά γεμάτη με υγεία, ελπίδα και καλές ποιοτικές και ποσοτικές παραγωγές !!!

της Χατζηγιαννίδου Ιουλίας
Γεωπόνος ΤΕ Μηχανικής & Βιοσυστημάτων

Η Στήλη του Έλληνα Αγρότη στη Νάουσα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: