ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Ανοίγουν» προκηρύξεις για αγρότες, έρχονται πληρωμές για κτηνοτρόφους


Του Γιώργου Μακρή
Αρχή με LEADER, νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης κάνει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,8 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων αναμένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

«Ελπίζουμε οι πρώτες προκηρύξεις να γίνουν στο α’ εξάμηνο του 2016, θα δούμε πώς εξελίσσονται τα προαπαιτούμενα, δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος», επισήμανε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης χθες σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ξεκαθάρισε ότι από τα 5,8 δισ. ευρώ, τα 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων του τρέχοντος ΠΑΑ 2007-13.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου:

-Επαναβεβαίωσε ότι εντός των ημερών θα εκταμιευτεί η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2015 κι αφού το τελευταίο διήμερο πληρώθηκαν οι εκκρεμότητες της εξισωτικής 2008-14 συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

-Ανακοίνωσε ότι επίκειται τις επόμενες ημέρες η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε κτηνοτρόφους για ασθένειες όπως η βρουκέλλωση και η οζώδης δερματίτιδα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015.

-Προϊδέασε για αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για νέους αγρότες ώστε τουλάχιστον 25.000 να ενισχυθούν με το πριμ πρώτης εγκατάστασης και γενικότερα να επωφεληθούν από το νέο ΠΑΑ.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ

Τα μέτρα και οι δράσεις του νέου Προγράμματος δομούνται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες. Ειδικότερα:

-Την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα με κατανομή του 6,2% κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκ. ευρώ.

-Την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ήτοι 713 εκ. ευρώ.

-Την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

-Την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία στην οποία αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

-Την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

-Την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Όπως επισήμανε οκ. Χ. Κασίμης, «με το σύνολο των προγραμματισμένων παρεμβάσεων στο νέο ΠΑΑ:

-Ενσωματώθηκε η πολιτική στόχευση για ενθάρρυνση των Νέων Μέτρων που αφορούν στην κατάρτιση και εκπαίδευση, την καινοτομία, τη συνεργασία και τη δικτύωση, τις ομάδες παραγωγών, την ενίσχυση πολύ μικρών εκμεταλλεύσεων, τα start up ΜΜΕ επιχειρήσεων εκτός γεωργικού τομέα και τις υποστηρικτικές δομές παροχής συμβουλών στους παραγωγούς.

-Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής και προστέθηκαν δράσεις σε μέτρα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθεί σε δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές και δράσεις διαχείρισης κινδύνων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και σε επενδυτικά μέτρα (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις) με έμφαση στην εξοικονόμηση ύδατος και τις ΑΠΕ.

Δόθηκε έμφαση στη Συμπληρωματικότητα και τις Συνέργειες π.χ. πολυτομεακό και πολυταμειακό LEADER, συνέργειες με λοιπά διαρθρωτικά ταμεία, με Πυλώνα Ι της ΚΑΠ, κλπ.

-Αποτυπώθηκε η πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις ελληνικές Περιφέρειες (οι πόροι που θα εκχωρηθούν ανέρχονται στο 37% του ΠΑΑ)».

eleftheria.gr
«Ανοίγουν» προκηρύξεις για αγρότες, έρχονται πληρωμές για κτηνοτρόφους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: