ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Greenpeace - Ανοιχτή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα για στροφή στην καθαρή ενέργεια


Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απηύθηνε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι από 196 χώρες, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για στροφή της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια, καθώς όπως επισημαίνει: «πλέον επισήμως τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Greenpeace στην Κοζάνη

Ειδικότερα, δια μέσω της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, ζητείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να αλλάξει την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, καλώντας τον ταυτόχρονα, να ευθυγραμμίσει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας με τη Συμφωνία στο Παρίσι για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων ως το 2050.

Επιπλέον ζητείται από τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμματισμένων κατασκευών νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων, αλλά και την οριστική στροφή της χώρας στην εκμετάλλευση του πραγματικού της πλούτου: των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα, μέσω της επιστολής η Greenpeace αναφέρει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, να είστε σίγουρος ότι σε αυτήν την απόφαση θα βρείτε μπροστά σας τη λυσσαλέα αντίδραση από τα εγχώρια λόμπι των ορυκτών καυσίμων, που έχουν συνηθίσει να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

»Εδώ όμως βρίσκεται το πρόβλημα. Αναλογιστείτε μόνο τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου: Η Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης εξακολουθεί να προωθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξεπερασμένες τεχνολογικά μονάδες λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας και στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αναγκάζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ να επιδοτήσουν την ενεργοβόρο και ρυπογόνο βαριά βιομηχανία (νόμος διακοψιμότητας) και όχι το αντίθετο. Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κλιματική πολιτική της χώρας αιτήθηκε εξαίρεση από το μοναδικό εργαλείο κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης (αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης), κάτι που το Υπουργείο Ενέργειας υποστήριξε.

»Ωστόσο σήμερα η Συμφωνία στο Παρίσι σας παρέχει τη μοναδική ιστορική ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό. Έχετε την ευκαιρία να γίνετε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα ανακοινώσει το τέλος των ορυκτών καυσίμων και θα ανακατευθύνει τα διαθέσιμα κονδύλια της χώρας σε επενδύσεις πραγματικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες. Επενδύσεις που έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι τα συμφέροντα μίας ξεπερασμένης βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης.

»Σε αυτήν την απόφαση δεν θα είστε μόνος. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία που προστατεύει τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «αποδεδειγμένα η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών. Αντιθέτως, η γρήγορη έξοδος της χώρας από την ύφεση και η προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την ενεργειακή φτώχεια επιβάλλουν την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

ethnos
Greenpeace - Ανοιχτή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα για στροφή στην καθαρή ενέργεια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: