ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στο 20% ο συντελεστής φόρου για αγρότες το 2016


Του Γιώργου Μακρή
Στο 20% αυξήθηκε από την Πρωτοχρονιά ο συντελεστής φορολογίας για το καθαρό εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παρ’ όλο που το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών δεν έχει ακόμη εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τα εισοδήματα που αποκτούν φέτος οι παραγωγοί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς προβλέπεται ρητά στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία 222 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου από τη Βουλή.

Στο ψηφισθέν κείμενο γίνεται συγκεκριμένα λόγος για «σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017».

Παρ’ όλο που επισήμως αρμόδια κυβερνητικά στελέχη λένε ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το φορολογικό των αγροτών, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι οποίες είναι σε γνώση της «Ε»:

-Θεωρούν «αδύνατο» να αλλάξουν οι προαναφερθέντες συντελεστές, συν τοις άλλοις και επειδή είναι κεντρικός άξονας στη συμφωνία με τους θεσμούς η ενιαιοποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

-Αντίθετα, δεν αποκλείουν ο συντελεστής 20% να εφαρμοστεί και για τα εισοδήματα του 2015 καθώς άλλωστε επίκειται η επί τα χείρω αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2016 για να καλυφθεί «τρύπα» ύψους 900 εκατ. – 2 δισ. ευρώ στη διετία 2015-6. Δεν είναι τυχαίο ότι στον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίσθηκε ήδη από τη Βουλή προβλέπονται επιπλέον φόροι 32,1 εκατ. ευρώ από τους αγρότες λόγω της αύξησης συντελεστών του φόρου εισοδήματος. Το θέμα, πάντως, παραμένει ακόμη ανοιχτό, χωρίς δηλαδή να έχει ληφθεί η τελική απόφαση.

-Βέβαιη θεωρούν την αύξηση της προκαταβολής φόρου από τους αγρότες στο 75% για τα εισοδήματα του 2015 από 55% που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2014 (ως γνωστόν η προκαταβολή φόρου θα πληρωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις 2016). Στον προϋπολογισμό 2016 έχει εκτιμηθεί ότι από την αυξημένη προκαταβολή φόρου, οι αγρότες θα πληρώσουν επιπλέον 78,8 εκατ. ευρώ.

-Δεδομένη είναι και η μείωση από τις 15.000 στις 5.000 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.

-Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη φορολόγηση των επιδοτήσεων. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέσπισε αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ, ωστόσο αυτό έγινε χωρίς την έγκριση των θεσμών κι επειδή στη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου προβλέπεται ρητά ότι θα ανακληθούν όλες οι μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είναι άγνωστο τι θα ισχύσει τελικά. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι θα διατηρηθεί τελικά το αφορολόγητο, πιθανότατα όμως αρκετά χαμηλότερα από τις 12.000 ευρώ.

-Αντίθετα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αναγνωριστούν ως έξοδα η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας και οι αποσβέσεις κεφαλαίου / παγίων κι ως εκ τούτου το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών θα είναι μικρό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε προ ολίγων ημερών για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου:

«Για να μην γίνεται όμως η συζήτηση πάνω σε ψέματα, ακόμα και με συντελεστή 20%, το 2017 οι αγρότες, για τα εισοδήματα του 2016, δεν θα πληρώσουν σε καμία περίπτωση τα 442 εκατ. που πλήρωσαν το 2014. Το λέω για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει και μια πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος».

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιθετική» πολιτική απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών σχεδιάζουν στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης:

«Το φορολογικό των αγροτών είναι ένας ψηφισμένος νόμος. Ακούω συναδέλφους βουλευτές από την αντιπολίτευση, από την προηγούμενη κυβέρνηση να λένε δεν ψηφίζουμε το φορολογικό των αγροτών. Ποιο φορολογικό, αυτό που ψηφίσατε; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι είναι ένας νόμος, που έχει ψηφιστεί το 2012.

(…) Δεν μπορεί να πληρώνει φόρο ο περιπτεράς στο χωριό και να μην πληρώνει δίπλα, ο γείτονάς του, ο οποίος καλλιεργεί 1.500 στρέμματα, ούτε γίνεται να λέμε ότι αυτός, που πληρώνει 1.500 στρέμματα θα πληρώσει ίσα και όμοια με κάποιον που έχει 30 στρέμματα και ίσα που τα βγάζει πέρα και παλεύει, για να σταθεί και να ταΐσει τα παιδιά του».

eleftheria.gr
Στο 20% ο συντελεστής φόρου για αγρότες το 2016 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: