ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η κλιματική αλλαγή στα βαθιά νερά των ωκεανών επιταχύνεται ραγδαία


Η κλιματική αλλαγή γίνεται πλέον αντιληπτή και στα μεγάλα βάθη των ωκεανών τα οποία θερμαίνονται με ταχύτερους ρυθμούς.

Όπως αναφέρει το econews, η υπερθέρμανση των βαθέων θαλασσίων υδάτων μετριάζει την αύξηση της θερμοκρασίας στην στεριά, όμως απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το Κλίμα του πλανήτη.

Μάλιστα πρόκειται για μια διαδικασία που έχει επιταχυνθεί ραγδαία τα τελευταία 18 χρόνια, καθώς «το ήμισυ της απορρόφησης θερμότητας στους ωκεανούς από το 1865 μέχρι σήμερα καταγράφεται από το 1997 και μετά» αναφέρει η ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει τη μελέτη της στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Το πλεόνασμα θερμότητας που έχει συσσωρευτεί στους ωκεανούς εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής εκτιμάται σε 150 Ζετατζάουλ, θερμική ενέργεια που ισοδυναμεί με μια πυρηνική έκρηξη κλίμακας Χιροσίμα κάθε δευτερόλεπτο για 75 συνεχόμενα έτη.

Η Κλιματική Αλλαγή σε μεγάλα βάθη

Τα βαθύτερα στρώματα των ωκεανών έχουν μελετηθεί λιγότερο από τα επιφανειακά ύδατα για προφανείς λόγους.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο της απορροφηθείσας θερμότητας από το 1997 ως σήμερα συγκεντρώθηκε σε βάθη άνω των 700 μέτρων.

Ο ρόλος των ωκεανών είναι κρίσιμος για το Κλίμα του πλανήτη καθώς εκεί απορροφάται το 90% του πλεονάσματος θερμότητας που προκαλούν οι υψηλές εκπομπές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου και έτσι συμβάλλουν ώστε η ξηρά να μην μετατραπεί σε «καμίνι», τουλάχιστον άμεσα.

Κι αυτό διότι η ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν θερμότητα από τον αέρα μειώνεται καθώς η θερμοκρασία τους αυξάνεται.

Οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση των ωκεανών

Η υπερθέρμανση προκαλεί διαστολή του νερού ανεβάζοντας έτσι τη στάθμη των ωκεανών.

Οι ερευνητές τονίζουν ακόμα ότι η θέρμανση των υδάτων θα μπορούσε να διαταράξει την ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία και να φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ανησυχία υπάρχει εξάλλου και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απορρόφηση επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα από το νερό αυξάνει την οξύτητα (ρίχνει το pH) των ωκεανών,προκαλώντας το φαινόμενο γνωστό ως «οξίνιση των ωκεανών» και απειλεί οργανισμούς όπως τα κοράλλια.

Πάντως, το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων δεν πρόκειται να απομακρυνθεί αυτόματα ακόμα και αν σταματούσε αυτή τη στιγμή η καύση ορυκτών καυσίμων.

Όπως λέει η ερευνητική ομάδα, «η ποσοτική εκτίμηση της θερμότητας που συσσωρεύεται στο σύστημα της Γης έχει κρίσιμη σημασία προκειμένου να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή και να εκτιμήσουμε πόση ακόμα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες».

«Έχει ζωτική σημασία προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για το πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί η Γη και πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας στο μέλλον». 
 
zougla
Η κλιματική αλλαγή στα βαθιά νερά των ωκεανών επιταχύνεται ραγδαία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: