ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις


Συχνότερους, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των σημείων στα οποία έχουν στήσει τα μπλόκα τους, αποφάσισαν για σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, έχοντας μάλιστα επιστρατεύσει στο πλευρό τους και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, εμποροϋπαλλήλους, ακόμα και γιατρούς. Κοινή συνισταμένη σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί η πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο.

Θεσσαλονίκη

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού, αλλά των εθνικών οδών, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, αφού από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο, άλλοι πεζή, άλλοι με τα τρακτέρ τους, έχουν «καταλάβει» τα οδοστρώματα.

Ο κόμβος της Κουλούρας αριθμεί περισσότερους από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και έως τις 2 το μεσημέρι προγραμματίζουν να έχουν κλείσει την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας Πολύμυλου.

Μιλώντας στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δηλώνουν «αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι τέλους, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες καταναλωτές», όπως υπογράμμισε ο νέος αγρότης Μακροχωρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, 33 χρόνων. Πρόσθεσε: «εμείς οι νέοι θέλουμε να μείνουμε στην ύπαιθρο και όχι μόνο μας διώχνουν από τα χωριά μας, αλλά και από τη χώρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, έστειλε το μήνυμα στους προέδρους της αντιπολίτευσης: «Παρακολουθείτε στενά τον ξεσηκωμό του πρωτογενούς τομέα και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική σας η σειρά αν κινηθείτε σε αντίστοιχες ράγες πολιτικής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ συμπλήρωσε, «Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά».

Πεζή έκλεισαν και στα δύο ρεύματα την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, εκείνοι που κρατούν το μπλόκο στο Νησέλι Αλεξάνδρειας, με τον συντονιστή, Παναγιώτη Μεσαλά, να τονίζει: «Σήμερα τελειώνουμε με τις συμβολικές κινητοποιήσεις και αύριο στη συνάντηση των Τεμπών θα ληφθούν αποφάσεις για να έρθει το "μπλάκ άουτ" στη χώρα».

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και τα μπλόκα: στην είσοδο των Γιαννιτσών, τον περιφερειακό δρόμο στον κόμβο Μανδάλου, τη Χαλκηδόνα και τα διόδια Μαλγάρων. Μπλόκο ετοιμάζεται και στα Νέα Μουδανιών Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται ήδη περισσότερα από 200 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παράδρομοι. Στον νομό Σερρών και Δράμας βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα δύο.

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας «στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας, έχοντας στο πλευρό μας και άλλους επαγγελματικούς φορείς». Το τελωνείο Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι.

Πορεία διαμαρτυρίας (11 το πρωί ξεκινά) στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα, έχουν προγραμματίσει για σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά τα σύνορα, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Λάρισα

Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στο μπλόκο των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα προβλήματα του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 500, ενώ προς ενίσχυση του μπλόκου έχουν φθάσει και αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπολοίπους. Επίσης, «συμβολικά» έχουν γυρίσει κάθετα μερικά τρακτέρ.

Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής καθώς και επιμέρους θέματα του κλάδου τους. Γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί εξάλλου σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινήσεις τους.

Πάτρα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτέσι, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας, ενώ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον κόμβο Κουρτέσι περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη. Επίσης, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.

Εξάλλου, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Ευηνοχώρι, Γαλατά, Μεγάλη Χώρα, Παναιτώλιο και Κουβαρά.

Πελοπόννησος

Στο δρόμο βγήκαν σήμερα και οι αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι αυτή την ώρα περί τα εξακόσια άτομα με τετρακόσια τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν από το Κιάτο σε αυτοκινητοπορεία επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και κατευθύνονται προς την παλαιά Σωληνουργία Κορίνθου, όπου θα ενωθούν με αγρότες του Ζευγολατιού και των γύρω χωριών και θα στήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας και ενισχύουν τις δυνάμεις τους, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη γιατί βρίσκονται στην συγκομιδή της ελιάς και των εσπεριδοειδών.

Στο μπλόκο της Λίμνης Γυθείου είναι τριάντα τρακτέρ και στο μπλόκο του Βλαχιώτη Λακωνία βρίσκονται περί τα εκατόν πενήντα τρακτέρ. Οι αγρότες από το μπλόκο του Βλαχιώτη χθες βράδυ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, πήγαν κι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα, δηλώνοντας ότι δεν τους αρκεί η ανακοίνωση στήριξης που εξέδωσε χθες ο Δήμος, αλλά θέλουν έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους με την παρουσία των συμβούλων στο μπλόκο.

Ο κ. Αναγνωστάκος σημείωσε ακόμη ότι στηρίζει τον αγώνα τους ο εμπορικός κόσμος της περιοχή και μας τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται άλλα δύο μπλόκα να δημιουργηθούν στη Λακωνία, ένα στην Σπάρτη κι άλλο ένα στην περιοχή των Μολάων.

Κομοτηνή

Οι αγρότες της Ροδόπης θα αποκλείσουν, από τις 12:00 έως τις 14:00, τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Επίσης, οι αγρότες της Ξάνθης θα αποκλείσουν τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου, από τις 12:00 έως τις 13:00, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη, προκειμένου να επανέλθουν με νέο μπλόκο στις 14:00.
 
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: