ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τεστ DNA στα αμαρτωλά «αμπελοπούλια»...


Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά σερβίρονται κάθε χρόνο σε κυπριακές ταβέρνες, μια πρακτική που έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες αλλά συνεχίζεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Το τελευταίο όπλο κατά του μακελειού είναι γενετικές εξετάσεις που αναγνωρίζουν τα προστατευόμενα πτηνά ακόμα και μαγειρεμένα.

Σε εκτενές άρθρο του για τα διαβόητα «αμπελοπούλια» της Κύπρου, το περιοδικό Nature περιγράφει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία εμπλέκονται λαθροθήρες, εστιάτορες, πελάτες αλλά και πολιτικοί.Στη διάρκεια της ευαίσθητης μεταναστευτικής περιόδους, τα πουλιά πιάνονται με ξόβεργες (βέργες καλυμμένες με κόλλα) και δίχτυα που απλώνονται στο ύπαιθρο. 

Τα περισσότερα από αυτά σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά στα εστιατόρια, όπου πωλούνται έως και 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.Όπως είχε εκτιμήσει πέρυσι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το φθινόπωρο του 2014 πρέπει να σκοτώθηκαν στην Κύπρο περισσότερα από δύο εκατομμύρια πτηνά, όπως τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και αηδόνια. 

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εκτιμά ότι η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.Αν και οι διώξεις λαθροθηρών και ιδιοκτητών εστιατορίων είναι σπάνιες, ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του προβλήματος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε δύο περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ανέφερε στο Nature ο Πανίκος Παναγίδης της Υπηρεσίας Θήρας και Παγίδας.Πρόκειται για μια εξέταση DNA που επιτρέπει στις αρχές να εξακριβώνουν σε ποιο είδος ανήκουν ύποπτα πτηνά που εντοπίζονται σε ταβέρνες.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα του τριετούς ερευνητικού προγράμματος, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί στον επιστημονικό τύπο, δείχνουν ότι η εξέταση ενός μόνο γονιδίου (της κυτοχρωμικής c οξειδάσης) αρκεί για την ταυτοποίηση 81 διαφορετικών πτηνών.

eleftheria.gr
Τεστ DNA στα αμαρτωλά «αμπελοπούλια»... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: