ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

To υπουργείο Υποδομών υπέρ μιας ήπιας εκτροπής του Αχελώου για 250 εκατ. κ.μ. νερούΗ πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη Θεσσαλία και η επιφυλακτικότητα που εξέφρασε για τη συνέχιση της εκτροπής του Αχελώου προκάλεσε τοπικές αντιδράσεις.

Το Υπουργείο Υποδομών απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά του κ. Τσιρώνη σχετικά με την επιτροπή «που θα εξετάσει τι θα μείνει από τα ημιτελή έργα και τι θα γκρεμιστεί», ωστόσο στην απάντηση που έδωσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τσιάρας -και την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΑγρίνιοCulture.gr- τάσσεται υπέρ μιας ήπιας εκτροπής 250εκατ. κ.μ νερού προς τον Θεσσαλικό κάμπο -όπως προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας- αφού εκπονηθεί νέα μελέτη για την τροποποίηση του σχεδιασμού του φράγματος της Συκιάς και αφού εκπονηθεί η Συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα της «μικρής» πλέον εκτροπής του Αχελώου.

Σημειώνει ακόμη στην απάντησή του πως επιβάλλεται να ληφθούν προσωρινά μέτρα προστασίας των έργων σήραγγας εκτροπής και Φράγματος Συκιάς «για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας από την απώλεια του επενδεδυμένου κεφαλαίου».Aξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το Υπ. Υποδομών αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του πως «η ήπια εκτροπή των 250 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως από τον Αχελώο σε σύνολο των 2 δις κ.μ. νερού, αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό, το οποίο δεν πρόκειται να υποθηκεύσει το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντίθετα, οι εναπομένουσες, μετά την εκτροπή, ποσότητες νερού στον ήδη ρυθμισμένο υδραυλικά Αχελώο ακόμα και στο δυσμενέστερο υδρολογικά σενάριο θα υπερεπαρκούν, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα οικοσυστήματα, να αρδεύονται όλες οι αρδεύσιμες εκτάσεις και να εξασφαλίζεται πλήρως η ύδρευση των οικισμών της Αιτωλοακαρνανίας».

To υπουργείο Υποδομών υπέρ μιας ήπιας εκτροπής του Αχελώου για 250 εκατ. κ.μ. νερού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: