ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αλέξης Τσίπρας: '' Για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, τα βάρη θα είναι ελαφρύτερα ''

 
«Kατέθεσα μία πρόταση που θα ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, αυτούς δηλαδή που έχουν εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο», είπε για τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αφορούσε το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση προς τους αγρότες. «Σχεδόν οι μισοί, το 54%», είπε «κάνουν δηλώσεις μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ, το 95% μέχρι 16.000, το 96,6-97% μέχρι 20.000 ευρώ». Για αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις από το συνδυασμό της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού συστήματος θα είναι οι εξής: «Για τους μισούς σχεδόν από τους αγρότες, που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ, τους δίνει σχεδόν μισά βάρη απ’ αυτά που είχαν μέχρι σήμερα. Γι’ αυτούς που έχουν ως 10.000 ευρώ, 1.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο τα βάρη. Γι’ αυτούς που έχουν εισόδημα 15.000 ευρώ, σχεδόν 300 ευρώ λιγότερα τα βάρη.»

Και στη συνέχεια αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο η αποδοχή των προτάσεων δεν ήταν αυτή που θα περίμενε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους στο Μέγαρο Μαξίμου: «Οι μισοί μου απάντησαν καταφατικά. Οι άλλοι μισοί δεν ικανοποιήθηκαν. Τότε ρώτησα έναν εξ αυτών τυχαία: «Ποιο είναι το ετήσιο εισόδημα που δηλώνεις;» Μου απάντησε 50.000 ευρώ.»

Το απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού

Θέλω, λοιπόν, να καταστήσω σαφές εξαρχής, ότι σέβομαι απόλυτα και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων των πολιτών να υπερασπίζονται και να διεκδικούν δικαιώματα. Σήμερα ενημερώθηκα για μια παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τη σέβομαι απόλυτα, καθότι προφανώς είχε μοναδικό μέλημα την τήρηση της νομιμότητας. Ωστόσο, όταν έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις μιας κοινωνικής ομάδας, που αισθάνεται ότι πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι με την πειθώ που έρχεται μέσα από τον διάλογο μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα.

Εντούτοις, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι, όταν κάποιοι μας απειλούν, κουνώντας το δάκτυλο ότι θα περιορίσουν τις ροές των προσφύγων, δημιουργώντας συνωστισμό στα βόρεια σύνορά μας και κλείσιμο συνόρων, δεν μπορεί αυτό στο όνομα οποιασδήποτε, της καλύτερης δυνατής, της αγνότερης και ηθικότερης διεκδίκησης, να το διαπράττουμε μόνοι μας. Και αναφέρομαι στο κλείσιμο των συνόρων στον Προμαχώνα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αγώνες, που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, είναι οι αγώνες που δεν στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου και της χώρας, αλλά παίρνουν μαζί το κοινωνικό σύνολο και υπερασπίζονται το πατριωτικό συμφέρον.

Συνεπώς, δεν μπορώ παρά να απευθύνω κάλεσμα για τη συνέχιση του διαλόγου, ώστε να βρεθούν λύσεις, αλλά και για την προσπάθεια, οι κινητοποιήσεις να έχουν μορφές δράσης που δεν στρέφονται εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Μιας και μίλησα για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με τους κινητοποιημένους αγρότες, επιτρέψτε μου, να πω επί της ουσίας ορισμένα πράγματα, ενημερώνοντας και την Εθνική Αντιπροσωπεία, για το ότι διεξήχθη με ένα μέρος των κινητοποιημένων αγροτών. μια, θέλω να πιστεύω, ουσιαστική συζήτηση. Ουσιαστική, επαναλαμβάνω, και όχι παράλληλοι μονόλογοι.

Διότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι να βρεθούν δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις και όχι να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια.

Στην προχθεσινή μου συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, τούς είπα ότι έχουν πραγματικά δίκαιους λόγους να αγωνιούν και να διεκδικούν και ότι αυτήν την αγωνία ειλικρινά τη μοιράζομαι μαζί τους. Διότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η καταστροφή του εθνικού πλούτου που συντελέστηκε την πενταετία 2010-2015 όπου χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου και από 245 δισεκατομμύρια ευρώ ΑΕΠ, πήγαμε στα 175 δισεκατομμύρια ευρώ ΑΕΠ. Εβδομήντα δισεκατομμύρια λιγότερα παράγει η χώρα. Αν δεν ανατραπεί αυτή η συνθήκη, αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία, αν δεν κινητοποιήσουμε την παραγωγή, κακά τα ψέματα, δεν βγαίνουμε από την κρίση, δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε ούτε τους μισθούς, ούτε τις συντάξεις, ούτε να ανακάμψουμε. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια στην οποία όλοι θα συμφωνήσουμε.

Γι’ αυτόν το λόγο, πιστεύω ότι ο αγροτικός τομέας είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα, σημαντικός πυλώνας της προσπάθειας για την πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλά δεν είναι μόνο η κινητοποίηση της παραγωγής η προτεραιότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει και δίκαιη διανομή των βαρών. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την προώθηση της ισότητας, αλλά και για την κινητοποίηση της οικονομίας.

Θέλω, λοιπόν, πραγματικά να σας καλέσω να δούμε μαζί τους πίνακες εκείνους που αφορούν τα δηλωτέα εισοδήματα βάσει των δηλώσεων των ίδιων των αγροτών, βάσει των οποίων φορολογούνται. Εκεί θα διαπιστώσουμε κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, αυτών που δηλώνουν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες, είναι σε πολύ πολύ χαμηλά επίπεδα. Σχεδόν οι μισοί, λίγο πάνω από το μισό, το 54%, κάνουν δηλώσεις μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ, το 95% μέχρι δεκαέξι χιλιάδες, το 96,6-97% μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ.

Κατέθεσα, λοιπόν, στους αγρότες μία σειρά προτάσεων, είκοσι πέντε τον αριθμό, που αφορούν την ουσία, που είναι η επανεκκίνηση της παραγωγής και η βοήθεια που χρειάζονται για την επανεκκίνηση αυτή, αλλά και ως προς αυτό το οποίο τους κινητοποιεί, τους κάνει να αγωνιούν, τους κάνει να βγαίνουν στο δρόμο, δηλαδή την συρρίκνωση του εισοδήματός τους, την αγωνία ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού θα φέρει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος. Τους κατέθεσα μία πρόταση ώστε να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η δεδομένη οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού να μην επιβαρύνει, αλλά να ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, αυτούς δηλαδή που έχουν εισοδήματα κάτω από είκοσι χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Ρώτησα, λοιπόν, τους εκπροσώπους, αν αυτή η πρόταση τούς ικανοποιεί, αν τη βλέπουν θετικά. Είναι μία πρόταση η οποία παραδειγματικά θα σας πω ότι για τους μισούς σχεδόν από τους αγρότες, που έχουν εισόδημα πέντε χιλιάδες ευρώ, τους δίνει σχεδόν μισά βάρη απ’ αυτά που είχαν μέχρι σήμερα. Σε συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού, γι’ αυτούς που έχουν ως δέκα χιλιάδες ευρώ, χίλια ευρώ λιγότερα το χρόνο τα βάρη. Γι’ αυτούς που έχουν εισόδημα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, σχεδόν τριακόσια ευρώ λιγότερα τα βάρη.

Ξέρετε τι μου απάντησαν; Οι μισοί μου απάντησαν καταφατικά. Οι άλλοι μισοί δεν ικανοποιήθηκαν. Τότε ρώτησα έναν εξ αυτών τυχαία: «Ποιο είναι το ετήσιο εισόδημα που δηλώνεις;» Μου απάντησε 50.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να πούμε αλήθειες. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου. Θα προστατεύσουμε το 90% του αγροτικού κόσμου, αλλά όχι το 5%, το 6% και το 7%. Δεν μπορούν να προστατευτούν αυτοί που έχουν τέτοια εισοδήματα. Να πούμε αλήθειες επιτέλους.

Και η μεγάλη πλειοψηφία που είναι στα μπλόκα, έχει εισοδήματα 5.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 7.000 ευρώ, 10.000 ευρώ. Δεν έχουν ούτε 20.000 ευρώ, ούτε 30.000, ούτε 40.000 ευρώ. Αλλά πρέπει να μάθει την αλήθεια, για ποιους παλεύουμε και ποιους αγωνιζόμαστε.

Και όταν ζήτησαν ένα διάλειμμα για να μας φέρουν εναλλακτικές προτάσεις, επανήλθαν στην αίθουσα καταθέτοντας την εναλλακτική πρόταση, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αφορολογήτου 12.000 ευρώ στο εισόδημα συν 12.000 ευρώ επιπλέον για τις επιδοτήσεις, δηλαδή 24.000 ευρώ αφορολόγητο. Ε, δεν μπορούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μιλάμε για αυτά τα νούμερα, για κανέναν, ακόμα και για τους αγρότες που πρέπει να τους στηρίξουμε.

Αλλά να στηρίξουμε τη μεγάλη μάζα, που έχει ανάγκη να στηριχθεί, και όχι κάποιους οι οποίοι περιφέρονται στα μέσα ενημέρωσης έχοντας επιδοτήσεις 80.000 ευρώ, 90.000 ευρώ, 100.000 ευρώ. Αλλά είναι μια μειοψηφία του αγροτικού κόσμου αυτή.

Γι’ αυτό και αύριο θα συναντήσω εκ νέου και τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που γνωρίζω από την αγωνιστική διαδρομή ορισμένων εξ αυτών, που σέβομαι, ότι η έγνοια τους είναι η μικρή και μεσαία αγροτιά και όχι τα μεγάλα εισοδήματα. Και εύχομαι τουλάχιστον ως προς αυτό να βρούμε λύσεις, διότι στα άλλα θέματα έχουμε μεγάλες διαφωνίες και είναι γνωστές.

Και βεβαίως κυρίες και κύριο συνάδελφοι δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο, όχι την ένταση που δημιουργήθηκε, αλλά το γεγονός ότι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αγωνιά με δίκαια αιτήματα, μια πολύ μικρή μειοψηφία στήνει παραστάσεις, προσκαλώντας τις κάμερες με καμιά εικοσαριά- τριανταριά άτομα, σε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να τους πω ότι δεν είναι αποδοτικό και ότι είναι τσάμπα κόπος. Γιατί; Γιατί οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε καριερίστες, ούτε λαμόγια, ούτε δέχονται ή θα δεχθούν ποτέ απειλές και εκβιασμούς. Έχουν βγει μέσα από τον λαό και αγωνιούν για το λαό.
 
agro24
Αλέξης Τσίπρας: '' Για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, τα βάρη θα είναι ελαφρύτερα '' Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: