Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πετάμε στα σκουπίδια 2 δισ. τόνους τροφίμων


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Οταν 925 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη δίνουν καθημερινά μάχη για την επιβίωση γιατί δεν έχουν ούτε τα βασικά τρόφιμα, και σχεδόν 11 εκατ. παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε χρόνο, το πόρισμα βρετανικού ινστιτούτου, που εκτιμά ότι δύο δισ. τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια, είναι γροθιά στο στομάχι.

Στην κοινωνία της αφθονίας κανείς δεν νοιάζεται για τις ανάγκες του άλλου. Στην κοινωνία της κρίσης όμως;«Αυτός είναι ο σκοπός μας, να συγκλονίσουμε την ανθρωπότητα. Να καταλάβει επιτέλους την τραγωδία της σπατάλης τόσου φαγητού. Πρέπει να κινητοποιηθούν συστηματικά οι καταναλωτές και οι κυβερνήσεις», λέει ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών, που στην έκθεσή του υποστηρίζει ότι σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνουν ποτέ στο πιάτο μας.

Οι λόγοι της σπατάλης

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 30% με 50% των τεσσάρων δισ. τόνων τροφίμων που παράγονται ετησίως δεν καταναλώνεται ποτέ, ενώ σημειώνεται ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι πλησιέστερα στο 50% κάθε χρόνο.

«Το φαινόμενο οφείλεται στις πλημμελείς συνθήκες συγκομιδής και συντήρησης των προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις στις αυστηρές ημερομηνίες λήξης, αλλά και στις μαζικές προσφορές προϊόντων από καταστήματα λιανικής, και στη σχολαστικότητα των καταναλωτών», αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο: «Μην Πετάτε τα Τρόφιμα του Κόσμου. Πείτε Οχι στη Σπατάλη» («Global Food, Waste Not, Want Not»).

«Τόνοι φαγητού χάνονται από το χωράφι ως το ράφι», λέει χαρακτηριστικά ο Φοξ, «είτε γιατί οι καταναλωτές δεν επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα που δεν έχουν τόσο καλή εμφάνιση είτε γιατί δεν υπολογίζουν σωστά τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας, κι έτσι απλώς πετούν φαγητό».

Για να προσδιορίσει τους λόγους της σπατάλης, το βρετανικό ινστιτούτο «χώρισε» τον πλανήτη σε δύο γνωστές ζώνες: στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης και τις χώρες που κινούνται τώρα με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Κίνα, και στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως αυτές της αφρικανικής ηπείρου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην Ευρώπη και την Αμερική, περιοχές με την υψηλότερη διατροφική ασφάλεια, τα νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζουν, ενώ τα εστιατόρια πετούν στα σκουπίδια σχεδόν το 1/3 των προϊόντων που έχουν στα ψυγεία τους. Σε αυτές τις χώρες, υψηλό είναι και το ποσοστό «σπατάλης» στο χωράφι - ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Βρετανίας, όπου οι αγρότες απορρίπτουν οι ίδιοι και δεν συλλέγουν το 1/3 της παραγωγής τους, γιατί «δεν τους ικανοποιεί η εμφάνιση των προϊόντων». Οι ερευνητές καυτηριάζουν τη στάση των αγροτών των ώριμων, αναπτυγμένων οικονομιών, που πλέον θεωρούν ότι το 20% με 40% των φρούτων και των λαχανικών που παράγουν δεν θα φτάσουν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης, ακόμα και εάν είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση.

Από το χωράφι...

Αντιστοίχως, στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι απώλειες τροφίμων εντοπίζονται στα αρχικά στάδια της αλυσίδας παραγωγής, δηλαδή «πετιούνται» προτού καν αφήσουν το χωράφι και ενώ οδηγούνται στην αγορά - ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις αναπτυσσόμενες περιοχές της νότιας Ασίας, κυρίως λόγω των συνθηκών συντήρησης και μεταφοράς, οι απώλειες στη σοδειά ρυζιού, μετά τη συγκομιδή του, κυμαίνονται από το 37% έως και το 80%.

«Η σπατάλη τροφίμων έχει και άλλη τραγική πτυχή για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει ο Φοξ, εξηγώντας ότι το πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό, λόγω της αυξημένης χρήσης νερού και φυσικών πόρων.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, WWW.TELEGRAPH.CO.UK, INSTITUTE OF MECHANICAL ENGINEERS - WWW.IMECHE.ORG)
enet.gr

Πετάμε στα σκουπίδια 2 δισ. τόνους τροφίμων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: