Ερώτηση για αποζημιώσεις αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα ελάφια
«Άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώνονται οι αγρότες από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται οι αγροτικές καλλιέργειες από τις καταστροφές που υφίστανται από ελάφια.

Μέχρι σήμερα, τα ελάφια δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ζώων που προκαλούν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
Το ζήτημα αφορά, κυρίως, στους αγρότες της Ρόδου, που οι καλλιέργειές τους υφίστανται σημαντικές ζημιές από τα ελάφια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν. Αντίθετα, ζημιές που προκαλούνται από άλλα άγρια ζώα σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Κόνσολας ζητά την άμεση τροποποίηση του κανονισμού προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι ζημιές που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες από ελάφια.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να τυγχάνουν αποζημίωσης οι αγρότες από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες»

Κύριε Υπουργέ,
Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει άμεση ανάγκη τροποποίησης και επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.
Οι αγρότες της Ρόδου υφίστανται κάθε χρόνο μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελάφια δεν συμπεριλαμβάνονται στα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα, τα οποία θεωρούνται λόγος χορήγησης αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούν σε αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR..
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Ρόδου, στην οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελαφιών που ζουν στη φύση, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ΕΛΓΑ με ορθολογικά κριτήρια.

Οι αγρότες της Ρόδου βρίσκονται, κυριολεκτικά, σε απόγνωση, αφού βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της φυτικής τους παραγωγής να καταστρέφεται και οι ίδιοι να μην δικαιούνται αποζημίωσης.
Ταυτόχρονα, όμως, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο η προστασία και ο πληθυσμός των ελαφιών στο νησί.

Ο ΕΛΓΑ μπορεί να επικαλείται ότι υπάρχει δυσκολία διάκρισης των ζημιών που προκαλούνται από ελάφια ή αιγοπρόβατα, αλλά αυτό δεν ευσταθεί αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές δασοφυλάκων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, με τις οποίες αποδεικνύονται οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια.

Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά αφού οι ζημιές που προκαλούνται από ελάφια είναι σχετικά μικρές.
Απαιτείται η τροποποίηση του κανονισμού προκειμένου να τυγχάνουν αποζημίωσης και οι αγρότες που οι καλλιέργειες τους υφίστανται ζημιές από τα ελάφια.
Άλλωστε, σχετική μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί και έχει παραδοθεί τόσο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όσο και στον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προστίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να δικαιούνται αποζημίωση και οι αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες υφίστανται ζημιές από τα ελάφια.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


dimokratiki.gr