ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγρότες: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς επ' αόριστον...Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί.Δεν θα ξεμπλέξει εύκολα η κυβέρνηση μαζί μας, δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, απειλούν ανοικτά οι αγρότες οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων απαντά στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα αγροτικά προβλήματα, ξεκαθαρίζοντας στην κυβέρνηση:

«Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Το Σάββατο, οι αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς των εθνικών οδών στα σημεία των μπλόκων, των τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας, η πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων θα συντονίσουν την περαιτέρω δράση τους.

Κλείνουν αύριο τα Τέμπη οι αγρότες για 24 ώρες

Σε 24ωρο μπλακ-άουτ προχωρούν αύριο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα θα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται και σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει την γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών τις οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσουν αύριο.

Στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες επισημαίνουν:

1. Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση και να μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι το ίδιο αίτημα δίκαια διεκδικούν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, όλα τα λαϊκά στρώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.

2. Η κυβέρνηση, σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά κυρίως ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συνηθίσουμε να ζούμε σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας κι όχι να διεκδικούμε καλύτερη ζωή.

3. Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται, αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης. Αυξημένα είναι τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που υπολογίζονται κι αυτά στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

4. Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη; 

Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών».

5. Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα μας.

6. Τα στοιχειά που παρουσιαστήκαν στην Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

7. Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης.

Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Μπόλαρης: «Ο πρωθυπουργός δεν μπλόφαρε όταν κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο»

Ο πρωθυπουργός όταν κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο δεν μπλόφαρε, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα.

«Όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε και αποδέχθηκε την έκκληση των αγροτών, σε καμία περίπτωση ούτε μπλόφαρε ούτε ήθελε να το αφήσει στον αέρα», είπε ο κ. Μπόλαρης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως αυτό που έχει βάλει η κυβέρνηση πάνω στο τραπέζι «είναι ένα σχέδιο διαβούλευσης».

«Το σχέδιο αυτό διαβούλευσης δεν είναι νομοσχέδιο, δεν έχει κατατεθεί πουθενά. Είναι ανοιχτό στη συζήτηση με τα κόμματα και υπάρχει πρόσκληση να κατατεθούν προτάσεις, από τους παραγωγικούς φορείς, από τους επαγγελματικούς φορείς» και ενώ γίνεται διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

"Αυτή η πρόσκληση της συζήτησης είναι πρόκληση δημοκρατίας. Και σ' αυτήν την πρόκληση της δημοκρατίας, το υπουργείο καταθέτει τις απόψεις των παραγωγών και για τον ΟΓΑ και για τα φορολογικά. Για ένα νομοθέτημα δίκαιο απλό, αποτελεσματικό που θα στηρίζει την παραγωγή", είπε ο κ. Μπόλαρης.

O αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην παραγωγή και στήριξη όσων μπαίνουν στον πρωτογενή τομέα.

"Οι νέοι παραγωγοί θέλουν στήριξη και εκπαίδευση και θα το κάνουμε", είπε ο κ. Μπόλαρης ο οποίος σημείωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την εγκαταλελειμμένη γη και ότι θα στηριχθούν οι προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και των μονάδων παραγωγών που οι περιοχές "μένουν από νερό". Θα πρέπει να τους στηρίξουμε με υδατοφράγματα και λιμνοδεξαμενές, είπε ο κ. Μπόλαρης.

Σημείωσε επίσης πως απαιτούνται πολιτικές για να στηριχθεί το κάθε προϊόν επισημαίνοντας ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εκταμιεύσεις προγραμμάτων, τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνθηκαν στοχευμένα για τη στήριξη τομέων της αγροτικής παραγωγής που είχαν συγκριτικές δυνατότητες.

"Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας, για το υπουργείο, για την κυβέρνηση, για τον πολιτικό κόσμο, για τους παραγωγούς -δεν χωρίζω αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς- για να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, στοχεύοντάς τα εκεί που έχουμε ανάγκη", είπε ο κ. Μπόλαρης.

.iefimerida.gr
Αγρότες: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς επ' αόριστον... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: