ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στον αέρα η πρόταση "παγίδα" του πρωθυπουργού στους αγρότες...


Πρόταση «παγίδα» προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, στη μαραθώνια συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με μοναδικό στόχο για μια ακόμη φορά να καταφέρει να διασπάσει το αγροτικό μέτωπο, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να αποσυρθούν οι αγρότες από τα μπλόκα.

Χωρίς ουδείς να γνωρίζει το δημοσιονομικό κόστος μιας ακόμη «προσφοράς», στο βωμό του λαϊκίζειν, η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη θέσπιση αφορολόγητου 9.000 - 9.500 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η παγίδα δεν είναι όμως μόνο ότι το κουαρτέτο δεν έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο, που ανοίγει νέες «τρύπες» και άρα πολύ δύσκολα θα λάβει το «πράσινο φως», αλλά το γεγονός ότι το αφορολόγητο θα εφαρμοστεί στο σύνολο του εισοδήματός τους στο οποίο θα συμπεριληφθεί και η βασική ενίσχυσης που παίρνουν από την Ε.Ε., για την οποία όμως μέχρι σήμερα ισχύει αφορολόγητο 12.000 ευρώ!

Άρα, στην καλύτερη περίπτωση ίσα βάρκα, ίσα νερά.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι αγρότες ζητούσαν αφορολόγητο 24.000 ευρώ, δηλαδή 12.000 ευρώ από το εισόδημα και 12.000 ευρώ από επιδοτήσεις, λόγος για τον οποίο άλλωστε όπως οι ίδιοι στα «πηγαδάκια» του Μαξίμου παραδεχόντουσαν λίγες ώρες πριν ότι η … απόσταση παραμένει μεγάλη.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι για να τους πείσει ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μια ακόμη από τις γνωστές μελέτες «μαϊμούδες» που εφευρίσκουν τα κυβερνητικά στελέχη (βλέπε τηλεοπτικές άδειες), με βάση την οποία το 80% ευνοείται από τη συγκεκριμένη πρόταση.

Μια μελέτη μάλιστα που αποδεικνύει ότι με την κυβερνητική πρόταση ο αγρότης που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώνει 1.000 ευρώ λιγότερα συνολικά για φορολογία και ασφάλιση απ’ ότι με το σημερινό καθεστώς. Αντίστοιχα, όποιος δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώνει 400 ευρώ λιγότερα απ ότι το ισχύον σύστημα και με τον τρόπο αυτό κλιμακώνεται η μείωση της ελάφρυνσης.

Το ερώτημα φυσικά που γεννάται και στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί σύντομα να δώσει απάντηση, είναι πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό; Μόνο για φέτος είναι χαρακτηριστικό αναζητούνται επιπλέον έσοδα από τη φορολογία των αγροτών 32 εκατ. ευρώ; Πώς θα καλυφθεί το ποσό αυτό κανείς δεν γνωρίζει, αφού ούτε «πηγές» υπάρχουν, ούτε ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν ώστε να ικανοποιηθεί το κουαρτέτο προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο.

Βασική πάντως επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δημιουργία αγροτών τριών "ταχυτήτων", με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση κάθε κατηγορίας.

Με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν στην πρώτη «ταχύτητα» θα ενταχθούν οι κατ' επάγγελμα και αποκλειστικά αγρότες, στη δεύτερη οι φορολογούμενοι που το εισόδημά τους προέρχεται κατά 70-80% από τον αγροτικό τομέα, ενώ στην τρίτη «ταχύτητα» θα ενταχθούν οι φορολογούμενοι που έχουν ένα μικρό αγροτικό εισόδημα.

Στο όλο «πακέτο» παροχών θα πρέπει να ληφθεί και η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους επαγγελματίες αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται σε 7%.

liberal.gr
Στον αέρα η πρόταση "παγίδα" του πρωθυπουργού στους αγρότες... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: