ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πλημμύρισε αγροτιά η Αθήνα…


Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@gmail.com)

Μαγικό διήμερο με τρακτέρ και παραγωγούς παντού...
Πως τα είδες τα πράγματα; Πέτυχε το συλλαλητήριο; Είχε κόσμο; Λες να κάνει πίσω ο Τσίπρας; με ρωτούν φίλοι, αγρότες, άνθρωποι, που ρωτούν την εκτίμησή μου, ως δημοσιογράφο.

Το συλλαλητήριο, ναι, πέτυχε. Είχε πολύ κόσμο, πάρα πολύ κόσμο. Δεν ήταν μόνο αγρότες αλλά ήταν πάρα πολλοί οι αγρότες με ροζιασμένα χέρια. Και δεν ήταν μόνο οι Κρητικοί, που ήρθαν όλοι μαζί. Είχε πάρα πολύ κόσμο και πολλούς που γύρισαν πίσω μετά την ταλαιπωρία στα διόδια.


Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στο χθεσινό συλλαλητήριο και η άποψη περί 10.000 αγροτών δεν ευσταθεί. Ήταν πολύ περισσότεροι. Είχαν κυκλώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε αγρότες παντού στην πλατεία Βάθη, στο Σύνταγμα, στα διόδια που περίμεναν να μπουν στην Αθήνα και λεωφορεία που ήταν δρόμο.

Είχε Χρυσαυγίτες; Οι Χρυσαυγίτες βγάζουν αλλεργία όπου υπάρχει υποψία πως πηγαίνει έστω κι ένας αγρότης με σημαία του ΚΚΕ. Όμως οι αγρότες έχουν υψηλό το αίσθημα του πατριωτισμού κι ενίοτε αυτό κάποιοι το εκμεταλλεύονται.

Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχουν και Χρυσαυγίτες αγρότες. Όμως, δε δημιούργησε η Χρυσή Αυγή το πρόβλημα, γιατί ακόμη και στα μπλόκα είναι μειοψηφία κι όχι πλειοψηφία. Και τι ποσοστά έχει η Χρυσή Αυγή στην Κρήτη, που πήρε στο κυνήγι τους αστυνομικούς; Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την καραμέλα και να βρει άλλο τρόπο να επικοινωνήσει με τους παραγωγούς, αντί να εκνευρίζει κι αυτούς, που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να συνομιλήσουν μαζί της και να μη διαλυθεί κι ο τελευταίος κλάδος που με χίλια δυο προβλήματα έχει μείνει όρθιος.

Είχε μόνο ΚΚΕ το χθεσινό συλλαλητήριο ; Όχι βέβαια. Είχε ΠΑΜΕ, είχε φοιτητές αλλά οι αγρότες ήταν εκείνοι που έκαναν τη χθεσινή κινητοποίηση αυτή που ήταν. Κι αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του χθεσινού μεγάλου συλλαλητηρίου. Ό, τι κατάφερε να ενώσει αντίρροπες δυνάμεις που δεν έτειναν χείρα κι η καχυποψία περίσσευε. Αγροτοσυνδικαλιστές- ονόματα του αγροτικού χώρου, που παραμέρισαν προσωπικές ή πολιτικές διαφορές , ήταν στα μαχαίρια κι ήρθαν.


Είχε μόνο από την Καρδίτσα; Όχι βέβαια , Θεσσαλοί παραγωγοί ήρθαν από παντού κι όχι μόνο από την Καρδίτσα. Είδαμε κόσμο από παντού από μπλόκα της Λάρισας, του Προμαχώνα Σερρών, της Ανθήλης , της Πρέβεζας, της Καστοριάς, της Φλώρινας και πολύ κόσμο σε σχέση με άλλες φορές απ΄ την Πελοπόννησο. Στις κινητοποιήσεις 2015-16 το αγροτικό κίνημα της Πελοποννήσου, που ήταν υποτονικό έχει φουντώσει κι είναι πολύ πιο οργανωμένο σε σχέση με παλαιότερα.

Η στρατηγική υποχώρηση του Βαγγέλη Μπούτα με το αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ έφερε πιο κοντά πολλούς αγροτοσυνδικαλιστές κι από τη Μακεδονία κι από την Πελοπόννησο κι από την Κρήτη να συνεργαστούν μαζί του και να είναι το χθεσινό ένα συλλαλητήριο που είχε παλιές καραβάνες του συνδικαλισμού, από άλλους χώρους, που παραμέρισαν κι αυτοί σ΄ αυτήν τη φάση το ζήτημα του επαγγελματία αγρότη. Κι όσοι δεν συνεργάστηκαν απευθείας μαζί του, δε σημαίνει πως δεν ήταν παρόντες ή ακόμη κι αν δεν ζήτησαν να πάρουν το λόγο στο μικρόφωνο.


Ήταν εκεί κι αυτό έχει τη σημασία του κι αγροτοσυνδικαλιστές από την Πρωτοβουλία, που στήριξε κι αυτή – το Παγκρήτιο Συντονιστικό αλλά κι αγρότες από τη Δυτική Μακεδονία. Κι έχει βεβαίως και τη σημασία του που οι αγροτοσυνδικαλιστές από το Πανελλαδικό , όταν έγιναν προσαγωγές , βγήκαν να στηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Αν έγινε αγροτική επανάσταση; Όχι δεν έγινε. Αλλά το αγροτικό κίνημα μπορεί να αισθάνεται πιο δυνατό. Στις τρεις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα, την Πέμπτη 28 Γενάρη στην έναρξη της Agrotica στη Θεσσαλονίκη και χθες και σήμερα στην Αθήνα, οι αγρότες έδειξαν τη δύναμή τους. Η χθεσινή κινητοποίηση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί στις δυο προηγούμενες δε συμμετείχαν αγροτοσυνδικαλιστές από το ΚΚΕ.

Ο δρόμος άνοιξε. Κι οι κυβερνήσεις χθεσινές και αυριανές θα πρέπει να φοβούνται αυτό που συνέβη χθες. Γιατί; Γιατί οι αγρότες κι οι αγροτοσυνδικαλιστές φάνηκαν ανώτεροι των περιστάσεων. Έσπασαν το άλλοθι σε ό, τι αφορά τους Χρυσαυγίτες, πήραν τις σχετικές άδειες, έδειξαν πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν την Ελλάδα «χώρα υπό Κατοχή των Γερμανών» ούτε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, που δεν ταιριάζει σε κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πλημμύρισε αγροτιά η Αθήνα… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: