Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ομηρος της Χαλυβουργικής η Ελευσίνα


Το δασύλλιο με τους ευκαλύπτους δυτικά της εκβολής του Σαρανταποτάμου απειλείται με αφανισμό.
Θα δοθεί η δυνατότητα στο ανατολικό άκρο του οικιστικού ιστού της Ελευσίνας να εξυγιανθεί και να «ανασάνει», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του και να αναβαθμιστεί ένα τμήμα της παράκτιας ζώνης της Ελευσίνας, ή θα δεχτεί ακόμη ένα πλήγμα που θα συμβάλει περαιτέρω στην υποβάθμισή του;

Την απάντηση αναμένεται να δώσουν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου κεντρικού γνωμοδοτικού προς τον υπουργό Περιβάλλοντος οργάνου, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Από αυτές θα κριθεί αν η περιοχή του Καλυμπακίου στην Ελευσίνα θα αναβαθμιστεί με την ανάδειξη του παραλιακού της μετώπου και τη μετεγκατάσταση μικρών οχλουσών μονάδων, ώστε να αποσυμφορηθεί ο οικιστικός ιστός της πόλης όπου σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, όπως άλλωστε αξιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, ή αν θα δεχτεί βαρύτερες βιομηχανικές δραστηριότητες μέσης όχλησης και γιγάντιες αποθήκες, ένα σχέδιο που επιχειρεί να επιβάλει η Χαλυβουργική ασκώντας την πολιτικοοικονομική ισχύ και την επιρροή που διαθέτει.

Η περιοχή του Καλυμπακίου, έκτασης 570 στρεμμάτων, που περιβάλλει τον ομώνυμο οικισμό 69 στρεμμάτων, προοριζόταν αφενός για εξυγίανση και αφετέρου για τη μετεγκατάσταση των χαμηλής όχλησης επαγγελματικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό της πόλης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και με πολεοδομική μελέτη που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Ελευσίνας που τις υλοποιούσε.

Εντούτοις, αυτά τα σχέδια τινάχτηκαν στον αέρα τον Οκτώβριο του 2014, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ από την οποία προέκυψε πλήρης ανατροπή του πολεοδομικού σχεδιασμού στο Καλυμπάκι, όπως όλα δείχνουν με ωμή παρέμβαση της Χαλυβουργικής. Είχε προηγηθεί στροφή 180 μοιρών από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, έπειτα από δύο υπομνήματα που έλαβε από τη Χαλυβουργική, στα οποία η τελευταία διατύπωνε τα αιτήματά της για τις χρήσεις γης στην περιοχή.
Μελλοντικές βλέψεις

Ετσι, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ επέτρεψε την εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης καθώς και αποθηκών δίπλα στον οικισμό, ενοποίησε οικοδομικά τετράγωνα καταργώντας δρόμους της πολεοδομικής μελέτης, αφήνοντας σχεδόν άθικτες τις ιδιοκτησίες της Χαλυβουργικής, κατάργησε τους προτεινόμενους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και τις ζώνες περιπάτου στην παραλιακή ζώνη, κάνοντας δεκτή την αντικατάστασή τους με κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης και της μετακίνησης εμπορευμάτων, και «βάφτισε» υποτυπώδεις εξόδους στη θάλασσα ως λιμενικές εγκαταστάσεις, αντίθετα με τις προβλέψεις του ΓΠΣ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις μελλοντικές βλέψεις της Χαλυβουργικής για νέες λιμενικές υποδομές.

Εχοντας στα χέρια της μια οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν από 11 χρόνια από την Πολεοδομία, η Χαλυβουργική αξίωσε το δικαίωμα εγκατάστασης πέντε νέων ισόγειων αποθηκών χάλυβα 19.000 τ.μ. σε οικόπεδο 53 στρεμμάτων στο Καλυμπάκι.

Η κατασκευή των νέων αποθηκών εμφανίστηκε ως «συνοδό έργο» της βιομηχανικής της εγκατάστασης (που ως τέτοιο δεν απαιτεί την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας) παρ’ όλο που αυτή βρίσκεται σε άλλη πολεοδομική ενότητα!

Μάλιστα, με την προαναφερόμενη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ τα δύο οικοδομικά τετράγωνα που καταλάμβαναν τον χώρο ενοποιήθηκαν!

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι με αυτή την οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε το 2005, η Χαλυβουργική ήθελε να αποφύγει την εισφορά σε γη, κατοχυρώνοντας στο ακέραιο τις ιδιοκτησίες της δυτικά του Σαρανταπόταμου.

Ωστόσο, η νομιμότητα αυτής της άδειας -η οποία δεν έχει υλοποιηθεί- θα κριθεί προσεχώς στο ΣτΕ.

Σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης που εξέδωσε του ΚΕΣΥΠΟΘΑ τον Οκτώβριο του 2014 αποκλείεται η μετεγκατάσταση σε οργανωμένο χώρο της Ελευσίνας («Βιοτεχνικό Πάρκο - Βιομηχανικό Πάρκο προς εξυγίανση») των διάσπαρτων επαγγελματικών-βιοτεχνικών μονάδων του οικιστικού ιστού της, ώστε να ανακουφιστεί η πόλη και να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, θα προσελκυστούν νέες βιομηχανικές δραστηριότητες μέσης όχλησης και αποθηκών σε απόσταση αναπνοής από ολόκληρη την πολεοδομική ενότητα και ιδιαίτερα τον οικισμό αμιγούς και γενικής κατοικίας του Καλυμπακίου.

Κι ακόμη, θα πλήξει το υφιστάμενο πράσινο της περιοχής, με κραυγαλέο παράδειγμα όλο τον κατάφυτο με ευκαλύπτους χώρο που βρίσκεται δυτικά και σε άμεση γειτνίαση με την εκβολή του Σαρανταπόταμου, που απολήγει στο ήδη διαμορφωμένο Δέλτα, χώρος ο οποίος κόβεται σε οικοδομικά τετράγωνα για να υλοποιηθεί η σκανδαλώδης άδεια που χορηγήθηκε το 2005 από την Πολεοδομία στη Χαλυβουργική.


Δορυφορική απεικόνιση της περιοχής | Google

Εκτός των άλλων, προκύπτει σοβαρός κίνδυνος οι παράλογες απαιτήσεις της Χαλυβουργικής να παρακωλύσουν την έγκριση για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής κατοικίας στο Καλυμπάκι, παρατείνοντας το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του οικισμού, που στερούνται για ολόκληρες δεκαετίες την ένταξη στο Σχέδιο με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ωστόσο, η υπόθεση ξαναβγήκε σε διαβούλευση και συζητήθηκε εκ νέου σε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ στις 11/12/2015, η οποία δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα. Ετσι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε νεότερη συνεδρίασή του, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα λάβει τις οριστικές γνωμοδοτικές προς τον υπουργό αποφάσεις.

Δεν μένει παρά να φανεί αν αυτό το νέο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που ορίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, θα ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των κατοίκων και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας που αποζητούν την εξυγίανση της Ελευσίνας ή θα υιοθετήσει πλήρως εκ νέου την ατζέντα που επέβαλε η Χαλυβουργική, που βάζει τα συμφέροντά της πάνω από την ποιότητα ζωής.

Συντάκτης: 
Τάσος Σαραντής

efsyn.gr


Ομηρος της Χαλυβουργικής η Ελευσίνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:20 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: