Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της μηλιάς, της αχλαδιάς & της κυδωνιάς

 
Τεχνικό δελτίο για τα μηλοειδή Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς.

1. Βακτηριακό κάψιμο
Οδηγίες: Για την αντιμετώπιση του βακτηρίου συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος. Τα προσβεβλημένα τμήματα να καίγονται, γιατί διαφορετικά θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου. Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατ. από τον κορμό).
Κατά το κλάδεμα ή καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5% ή διάλυμα χλωρίνης.
Αποφυγή λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.
Ψεκασμός πριν τη διακοπή του λήθαργου με πυκνό χαλκούχο διάλυμα κατά προτίμηση Βορδιγάλειο πολτό 3,5%(δηλαδή 3,5-3,5-100/ χαλκός-ασβέστης- νερό),
ή στο φούσκωμα των οφθαλμών επέμβαση με: χαλκούχο σκεύασμα ή Φοσετύλ–Αλ.Στους οπωρώνες μηλοειδών που πέρσι υπήρχαν προσβολές, η ανωτέρω επέμβαση είναι επιβεβλημένη.

2.Φουζικλάδιο – Εξέλκωση
Οδηγίες:

Κλάδεμα και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων κλάδων. Η εργασία του κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό (είναι καλό για όλους τους μύκητες που προσβάλουν τα μηλοειδή).
Κατάλληλη διαμόρφωση της κόμης με το κλάδεμα ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισμός και να μειώνεται η υγρασία.
Διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση (ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της εξέλκωσης).
Ισορροπημένη λίπανση ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο. 3. Κόκκινος Τετράνυχος
Οδηγίες:
Η επέμβαση είναι απαραίτητη σε δένδρα που υπάρχουν περισσότερα από 1000 χειμερινά αυγά τετρανύχου ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Ο ψεκασμός για να είναι αποτελεσματικός, απαιτείται καλή διαβροχή των δένδρων, επειδή τα αυγά του κόκκινου τετρανύχου εναποτίθενται σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δένδρων, προς τη νότια κυρίως πλευρά .
Να χρησιμοποιηθούν παραφινέλαια.

Σημείωση:
Με τον ψεκασμό αυτόν αντιμετωπίζονται, οι διαχειμάζουσες μορφές κοκκοειδών, αφίδων, τα αυγά των τετρανύχων και τα διαχειμάζοντα έντομα. Απαιτείται καλό λούσιμο της κόμης και της βάσης του κορμού.

4. Ψύλλα Αχλαδιάς
Πρωτεύοντα ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του εντόμου έχει η αποτελεσματική καταπολέμηση των πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενιάς.

Οδηγίες:
Φυτ/τικά προϊόντα:
Στους οπωρώνες που πέρσι υπήρξαν προσβολές από το έντομο, να γίνει ψεκασμός ως εξής:
1. Άμεσα με χρήση πυρεθρινών εναντίον του ενήλικου πληθυσμού ή χρήση καολίνη που αποτρέπει την εναπόθεση των αυγών των θηλυκών.
ή
2. Λίγο αργότερα - και οπωσδήποτε πριν το φούσκωμα των ματιών βλαστικό στάδιο Γ - χρησιμοποιώντας θερινό πολτό σε συνδυασμό με πυρεθρίνες, με σκοπό και τον περιορισμό των αυγών που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.
Η επέμβαση για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέρα ηλιόλουστη και ζεστή, προκειμένου τα ενήλικα να βρίσκονται πάνω στα δένδρα και εφ’ όσον η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά τους 10 oC.

Σημειώσεις: Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία τα βρίσκετε στο διαδίκτυο (www.minagric.gr).

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΣΤ. ΤΣΟΛΗ

Πληροφορίες: Α. Μπαλωμένου
Το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της μηλιάς, της αχλαδιάς & της κυδωνιάς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: