Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Gazprom εξετάζει εκ νέου το σχέδιο για υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Ελλάδας


Η Gazprom έχει αναβιώσει το έργο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Το νέο έργο ονομάζεται «Ποσειδών».

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα, με δύο επιλογές να βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι – μέσω της Τουρκίας ή της Βουλγαρίας. Ένα «Μνημόνιο Συναντίληψης» υπεγράφη την Τετάρτη (24 Φεβρουαρίου) για την ανάπτυξη ενός αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, που θα επιτρέψει την δημιουργία της νότιας διαδρομής για την προμήθεια του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το σχέδιο υπεγράφη στη Ρώμη μεταξύ του Αλεξέι Μίλερ, διευθύνοντος σύμβουλου της Gazprom, του Μαρκ Μπεναγιούν, διευθύνοντος σύμβουλου της Edison και του Θεόδωρου Κιτσάκου, διευθύνοντος σύμβουλου της ΔΕΠΑ

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση μεταξύ του κ. Αλεξέι Μίλερ και της κυρίας Φεντερίκα Γκουίντι, υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η οποία έλαβε χώρα στη Ρώμη.

Στο ράφι

Το έργο «Ποσειδών» είχε μείνει στο ράφι για χρόνια, όταν έγινε προφανές ότι η TAP θα γινόταν μέρος του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Παραμένει ασαφές αν ο Ποσειδών είναι άμεσος ανταγωνιστής του TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, ή εάν προορίζεται να είναι ένα επιπλέον δρομολόγιο για το ρωσικό αέριο..

Σε δηλώσεις του ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom επισήμανε ότι «η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, Μαρκ Μπεναγιούν, δήλωσε ότι «η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας, καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής».

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Νότιος Διάδρομος

Ο ρωσικός Τύπος γράφει ότι ο Ποσειδώνας θα μπορούσε να είναι η συνέχιση είτε του «Turkish Stream» ή του «South Stream». O South Stream τέθηκε στο περιθώριο το 2013, όταν η Επιτροπή είχε ασκήσει πίεση στη Βουλγαρία να σταματήσει το έργο, επικαλούμενη παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η Ρωσία απάντησε με το έργο «Turkish Stream» », αντικαθιστώντας το σημείο εισόδου του αερίου της από το βουλγαρικό λιμάνι της Varna με το Kıyıköy στην ευρωπαϊκή ακτή της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου στα σύνορα με τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου 2015 και η Ρωσία φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο του South Stream.

Ο Sergei Pravosudov, διευθυντής του Institute of National Energetics, , δήλωσε ότι η βουλγαρική διαδρομή ήταν η πιο προηγμένη λύση για τη μεταφορά δια θαλάσσης του ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Σόφιας είναι ανίκανες να αποφασίσουν για τη χώρα τους, είπε στον ρωσικό Τύπο.

«Το να βασίσουμε τις ελπίδες μας στους Βουλγάρους δεν έχει κανένα νόημα. Αλλά εάν η Επιτροπή της ΕΕ, ή καλύτερα οι ΗΠΑ, επιτρέψουν στους Βουλγάρους να πάρουνι το ρωσικό φυσικό αέριο, θα αδράξουν ευχαρίστως αυτή την ευκαιρία «, δήλωσε ο Pravosudov.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο αγώνας αφορά το ποιο έργο φυσικού αερίου θα ολοκληρωθεί πρώτο στην περιοχή. Η αγορά δεν αντέχει και ένα δεύτερο σχέδιο, είπαν στη EurActiv οι εμπειρογνώμονες.

Georgi Gotev– EurActiv

Η Gazprom εξετάζει εκ νέου το σχέδιο για υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Ελλάδας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: