ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συμφωνία συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Philip Morris


Υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Philip Morris για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε με την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris International, Ανδρέα Καλαντζόπουλο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας δήλωσε: «Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris επισφραγίζεται η πρόθεση της Διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018 και από την άλλη η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

«Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας δημιουργεί υψηλά standards για την παραγωγή των καπνών ανατολικού τύπου και παράγει τεχνογνωσία στην καλλιέργεια ποιοτικού και ανταγωνιστικού προϊόντος σύμφωνα με τα σύγχρονα καλλιεργητικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Η εφαρμογή αντίστοιχης συμφωνίας στην τριετία 2013 – 2015 συνέβαλε αποφασιστικά στη βιωσιμότητα του κλάδου καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα και έδωσε αποτελέσματα στο επίπεδο της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι: «Η συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών».

Υπενθυμίζεται ότι η καλλιέργεια καπνών «ανατολικού τύπου» της Ελλάδας ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα και στον κλάδο απασχολούνται: 13.000 περίπου καλλιεργητές,12.000 εργάτες γης και 3.000 περίπου εργαζόμενοι για την πρώτη φάση της επεξεργασίας και των συναφών με τον καπνό δραστηριοτήτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η καλλιέργεια καπνών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες επαρχίες της Ελλάδας, ενώ για κάποιες από αυτές θεωρείται μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος και ταυτόχρονα σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γεωργικής παράδοσης.

λεζάντα φωτογραφίας: Ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου υπογράφουν την τριετή συμφωνία συνεργασίας για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου
 
enikonomia
Συμφωνία συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Philip Morris Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: